§ 98 Lempääläntien katu- ja rakennussuunnitelma Multisillankadun liittymäalueella

Lataa  Kuuntele 

TRE:4987/10.03.02/2022

Päätöspäivämäärä

30.8.2022

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Katja Seimelä, puh. 040 149 3684, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin eteläiset asuinalueet Peltolammi ja Multisilta ovat mukana ympäristöministeriön käynnistämässä valtakunnallisessa lähiöohjelmassa (2020–2022), joka tukee alueiden kehittämistä ja yhteistyötä asukkaiden, alueen toimijoiden sekä kaupungin kaikkien toimialojen kesken. Lähiöhankkeen yhtenä tavoitteena on palvelujen saavutettavuuden ja reittien käytettävyyden kehittäminen kaikille käyttäjille sopiviksi kustannustehokkain toimenpitein. Lähiöhankkeessa järjestettiin vuonna 2021 asukaskysely, jossa esille nousseet esteettömyyden kannalta ongelmalliset kohteet tarkasteltiin kahdella esteettömyyskävelyllä, joille myös asukkailla oli mahdollisuus osallistua. Yhdeksi kehityskohteesi todettiin Lempääläntien bussipysäkin ja Multisillan keskustan kaupan välinen jalankulun yhteys.

Nykyisin jalankulkuyhteys Lempääläntien ylittävältä suojatieltä Lempääläntien bussipysäkille on kapeimmillaan 1,8 m leveä ja väylä rajoittuu jyrkkään luiskaan ilman suojakaidetta. Kulkuyhteys pysäkiltä kaupalle on sorapintainen n. 2 m leveä ja väylän pituuskaltevuus vaihtelee 10–14 % välillä ylittäen esteettömyyskriteerin mukaisen sallitun kaltevuuden (8 %). Väylän sivukaltevuus on alle 2 %. Kulkuväylän länsipäässä oleva syvä kuoppa aiheuttaa kompastusvaaran erityisesti heikkonäköisille liikkujille.

Katu- ja rakennussuunnitelman tarkoituksena on parantaa jalankulun esteettömyyttä Lempääläntien ylittävän suojatien ja Lempääläntien bussipysäkin sekä Multisillan kaupan välillä. Katu- ja rakennussuunnitelmassa esitetään parannettavaksi n. 34 m jalkakäytävää. Asfalttipäällysteisen jalkakäytävän leveys on 3,0 m, pituuskaltevuus vaihtelee 1–5 % välillä ja sivukaltevuus on 1,5–2 %. Luiskien kaltevuus on jyrkimmillään 1:4. Väylän varrelle toteutetaan esteetön levähdyspenkki. Katu- ja rakennussuunnitelmaan kuuluvat asemapiirustus piir.nro 1/21722/1 ja pituusleikkaus ja tyyppipoikkileikkaukset piir.nro 1/21722/2.

Lempääläntien jalkakäytävän rakentaminen sisältyy Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2022 vuosisuunnitelmaan.

Katutöiden kustannusarvio on noin 19 000 euroa.

Päätös

Lempääläntien katu- ja rakennussuunnitelma Multisillankadun liittymäalueella hyväksytään kustannusarvioineen.

Maankäyttö ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

 

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell