§ 111 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden antamat päätökset virkavalintoja koskevissa kunnallisvalitusasioissa

Lataa  Kuuntele 

TRE:2540/01.02.01/2020

Päätöspäivämäärä

26.8.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Teppo Rantanen, puh. 0400 235 442 ja lakimies Kim Pråhl, puh. 040 639 7576, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen:

Asianosainen on valittanut Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen Tampereen kaupunginhallituksen päätöksistä 22.2.2021 § 89 sekä § 90. Asiassa oli kysymys tuntiopettajan virkavalintaa koskevista päätöksistä. Asianosainen katsoi kaupungin näkemyksen vastaisesti olevansa ainoa kelpoisuusvaatimukset täyttävä hakija ja lisäksi hän katsoi olevansa hakijoista ansioitunein. Asianosainen vaati, että kaupunginhallituksen päätökset kumotaan ja hänet valitaan ansioituneimpana virkasuhteeseen. Lisäksi asianosainen vaati rangaistusta Tampereen kaupungin virkavalintaa valmistelleille viranhaltijoille ja katsoi että häntä olisi syrjitty täyttömenettelyssä yhdenvertaisuuslain vastaisesti.

Hallinto-oikeus hylkäsi asianosaisen valitukset kahdella 23.6.2022 antamallaan päätöksellä ja jätti tutkimatta esimerkiksi asianosaisen esittämät rangaistusvaatimukset. Hallinto-oikeus katsoi, että kaupunki ei ole menetellyt virkasuhteen täytössä virkanimitysperusteet sisältävän perustuslain 125 §:n 2 momentin vastaisesti, eikä asiassa ei ole syytä epäillä, että viranhakuilmoitus olisi laadittu tietyn henkilön valitsemista varten. Hallinto-oikeus myös katsoi, ettei asianosainen ollut yksilöinyt mitään yhdenvertaisuuslain 8 §:n 1 momentin ensimmäisessä virkkeessä tarkoitettua henkilöön liittyvää syytä eikä tuonut esille, että viranhakuilmoituksen työkokemusvaatimuksissa olisi kyse tuollaiseen syyhyn perustuvasta syrjinnästä. Hallinto-oikeus katsoi, etteivät koulutusjohtajan ja kaupunginhallituksen päätökset olleet valituksissa esitetyillä perusteilla lainvastaisia.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 36 §:n mukaan konsernijohtaja päättää muiden kuin kaupunginhallituksen tai pormestarin toimivaltaan kuuluvien lausuntojen antamisesta, esitysten tekemisestä, muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä, muutoksenhakuun liittyvien lausuntojen hyväksymisestä ja kanteluihin vastaamisesta, ellei muualla toisin määrätä.

Päätös

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden 23.6.2022 antamat päätökset H1229/2022 sekä H1239/2022 virkavalintoja koskevissa kunnallisvalitusasioissa merkitään tiedoksi.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala