§ 86 Älykaupungin osaamisprofiilin kartoitus- ja kehittämispalvelun hankinta Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmaan

Lataa  Kuuntele 

TRE:5560/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

15.8.2022

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ohjelmapäällikkö Outi Valkama, puh. 040 801 6423, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Miia Anttila, puh. 040 484 3111, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kaupunginhallituksen ohjaama Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma toteutetaan vuosien 2022–2025 aikana. Tampereen strategian ja pormestariohjelman tavoitteiden mukaisesti ohjelmassa keskitytään tekemään kaupungin toiminnasta ja kaupunkilaisten arjesta parempaa hyödyntämällä dataa ihmisten hyväksi eettisesti ja luotettavasti.

Kehitysohjelman tavoitteina on lisätä kaupunkiorganisaation kyvykkyyttä uudistua ihmisten ja yritysten parhaaksi, vahvistaa alueen elinvoimaa ja edistää uuden liiketoiminnan syntymistä datan ja kestävän digitaalisen muutoksen avulla sekä lisätä hyvinvointia arjen sujuvuutta, ennakointia ja toiminnan oikea-aikaisuutta vahvistamalla. Oppiva, dynaaminen ja verkostomainen toteutus on edellytys ohjelman tavoitteiden saavuttamiselle. Kehitysohjelman valmistelun ja toteutuksen kokonaiskoordinaatiosta vastaa Elinkeinopalvelut, mutta toteutus koskettaa laajasti kaupungin eri yksiköitä.

Ohjelman hyötytavoitteet ovat:

1. kaupunkiorganisaation kyvykkyys uudistua ihmisten ja yritysten parhaaksi kasvaa

2. alueen elinvoimaa vahvistetaan ja uuden liiketoiminnan syntymistä edistetään datan ja kestävän digitaalisen muutoksen avulla

3. hyvinvointi lisääntyy arjen sujuvuutta,​ ennakointia ja toiminnan oikea-​aikaisuutta vahvistamalla.

Ensimmäisen tavoitteen osalta mallinnetaan aluksi Älykaupunki Tampereen osaamisprofiili dataa ja tekoälyä hyödyntäen: kartoitetaan, mitä kyvykkyyksiä tavoitetilan saavuttaminen edellyttää ja mikä on niiden tilanne kaupunkiorganisaatiossa tällä hetkellä. Analyysi toistetaan ohjelmakauden aikana lähtökohtaisesti vuosittain. Näin voidaan seurata osaamisen kehittymistä sekä kohdentaa toimenpiteitä mahdollisimman tehokkaasti. 

​Älykaupungin osaamisprofiilin kartoitus- ja kehittämispalvelu hankitaan HeadAI Oy:ltä (Y-tunnus 2693292-2) ja hankinnan arvonlisäveroton hinta on 18 000 €. Kyseessä on EU-kynnysarvon ja kansallisen kynnysarvon alittavan palvelun hankinta eli ns. pienhankinta. Hankinnan hinta ei ylitä kansallisen hankintalainsäädännön kilpailutusrajaa. 

HeadAI on datalähtöiseen osaamisen ennakointiin ja johtamiseen keskittyvä teknologiayritys, jolla on vahva kokemus osaamisdatan analyysista julkisella sektorilla. HeadAIn teknologian ja AI-ratkaisujen avulla mahdollistetaan erilaisten osaamisdatojen yhteentoiminnallisuus ja uusien osaamisen datapohjaisten palveluiden kehittäminen. HeadAIn luonnollista kieltä ymmärtävä tekoäly analysoi tekstipohjaista dataa ja päättelee mm. millaisia taitoja voidaan tunnistaa kyseisistä aineistoista. Semanttisen laskennan avulla osaamisten mallintaminen viedään yksityiskohtaiselle, mikro-osaamisten tasolle.

Työ toteutetaan loppuvuoden 2022 aikana kolmessa vaiheessa:

Vaihe 1: Esiselvitystyöpaja ja tarkennettu ehdotus (5000 €)

Esiselvityksessä tunnistetaan relevantit tietolähteet joiden avulla saadaan rakennettua MVP älykaupungin tavoitetilan ja nykytilan osaamisprofiilien mallintamisesta. Esiselvityksen aikana käydään läpi aineistojen saatavuus eri järjestelmistä ja siihen liittyvät rajoitteet sekä toimintamalli datan luottamukselliseen prosessointiin Azure-ympäristössä, tähän liittyvät roolit ja tehtävät datan valmistelun ja prosessoinnin osalta. Näiden selvitysten pohjalta validoidaan konsepti ja MVP, kuvataan toimijoiden roolit ja tehtävät vaiheissa 2 ja 3 sekä asetetaan realistiset tavoitteet MVP:lle. Vaiheen tuloksena tilaaja saa tarkennetun ehdotuksen seuraavista vaiheista.

Vaihe 2: Osaamisprofiilien generointi (8000 €)

Pohjadatan kerääminen, datan valmistelu, data-analytiikka Azure-ympäristössä ja osaamisprofiilien generointi. Headai tuottaa valmiin JAR-paketin analytiikkaa varten, käyttöopastuksen sekä valmiit visualisointikomponentteja tulosten esittämiseen esim. PowerBi-ympäristössä. Vaihe edellyttää tiivistä yhteistyötä ja resurssointia Tampereen kaupungin IT-osaston kanssa.

Vaiheen lopputuloksena syntyy prosessi jolla mahdollistetaan MVP, laskennan automatisointi, tilannekuvakartat, näiden score ja vertailut. Tulos jää Tilaajan omistukseen, kaikki käytetyt menetelmät ja prosessit puolestaan säilyvät täysimääräisesti Headai:n omistuksessa ja tilaaja ei saa näihin mitään oikeuksia.

Vaihe 3: Osaamisprofiilien analysointi -työpajat (5000 €)

Vaiheessa 2. tuotettujen tulosten tarkastelu ja kehityskohteiden tunnistaminen yhdessä Tampereen kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Mahdolliset toimenpiteet osaamisen kehittämiseen datan ja simulaation näkökulmasta. Vaiheen tuloksena tilaaja saa selvityksen miltä näyttää Älykaupungin osaamisprofiilin kehityskohteet sekä ehdotuksen seuraavista vaiheista.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. ​

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. ​

Hallintosäännön 37 §:n kohdan 4) mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.

Päätös

​Älykaupungin osaamisprofiilin kartoitus- ja kehittämispalvelu hankitaan HeadAI Oy:ltä (Y-tunnus 2693292-2) ja hankinnan arvonlisäveroton hinta on 18 000 €. Hankinnan kustannukset maksetaan Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman kustannuspaikalta 154033.

Hankinnasta tehdään hankintasopimus. Hankintapäätös on kaupunkia sitova vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu. Muussa tilanteessa tilaus voidaan tehdä, kun hankintapäätös on lainvoimainen. 

Allekirjoitus

Johtaja Teppo Rantanen