Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 16.8.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 131 Pirkanmaan Ilmailuhistoriallinen Seura ry:n avustushakemus varasto- ja näyttelytilan saamiseksi 

TRE:3568/02.07.03/2022

Valmistelija

  • Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050 411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan Ilmailuhistoriallinen Seura ry hakee Tampereen kaupungilta toiminnalleen taloudellista tukea sekä varasto- ja näyttelytilaa varastointia, ilmailualusten kunnostusta sekä työryhmätoimintaa varten. Hakemus on saapunut Tampereen kaupungin kirjaamoon 4.5.2022.

Tampereen kaupunki ja kulttuurin palveluryhmään kuuluva Tampereen historialliset museot saa säännöllisesti Pirkanmaalla toimivilta ammatillisilta ja ei-ammatillisista museoilta ja yhdistyksiltä tiedusteluja mahdollisuudesta tarjota säilytystilaa niiden kokoelmille. Kulttuurin palveluryhmään kuuluvilla museoilla ei resurssien puutteen vuoksi ole mahdollisuutta tarjota ulkopuolisille toimijoille kokoelmien säilytystiloja tai säilytyspalveluita ilmaiseksi eikä maksua vastaan. Museot maksavat tiloistaan vuokraa ja niiden käyttöön varatut kokoelmatilat ovat käymässä pieniksi jo niiden omaan toimintaan.

Ulkopuolisista satelliittivarastoista luopuminen lähivuosina tarkoittaa omien kokoelmien tiivistämistä esimerkiksi esineitä kokoelmista poistamalla. Tälle valtuustokaudelle on pormestariohjelmaan kirjattu myös museoiden kokoelmakeskuksen perusparannushanke. Käynnistyessään se tarkoittaa massiivisia kokoelmasiirtoja väistötiloihin kokoelmakeskuksen ulkopuolelle.

Hakemuksessa mainitaan myös toiminnan taloudellisen tuen tarve, mutta ei haettavan taloudellisen tuen määrää. Tampereen kaupungilla on erilliset kanavat yhdistysten avustustoimintaa varten ja poikkeuksien tekeminen avustustoiminnassa olisi ristiriidassa kuntalaisten tasapuolisen kohtelun periaatteen kanssa.

Pirkanmaan Ilmailuhistoriallinen Seura ry:tä kehotetaan pohtimaan avustuksen hakemista toimintaansa kaupungin toiminta-avustus-, ja tuotantotukijärjestelmän kautta. Tampereen kaupungin kulttuurin palveluryhmä tukee rekisteröityneitä yhdistyksiä toiminta-avustuksin mm. hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, kulttuurissa, liikunnan sekä lasten ja nuorten harrastamisessa. Toiminta-avustushakemuksia arvioidaan mm. seuraavilla kriteereillä: yhdistyksen toiminnan laajuus ja monipuolisuus, toimijoiden ja toimintaan osallistuvien lukumäärä, toiminnan vastaavuus kaupungin tavoitteisiin, toiminnan suunnitelmallisuus, toiminnan rahoitus ja avustuksen tarve. Toiminta-avustuksia voidaan myöntää ainoastaan rekisteröityneelle yhdistykselle, joka on toiminut vähintään yhden vuoden ajan. Toiminta-avustus tulee kohdentaa yhdistyksen jatkuvaan, Tampereella tapahtuvaan ja kaikille avoimeen toimintaan.

Tuotantotukea voidaan myöntää Tampereella toteutettavien, paikallista kulttuuritarjontaa täydentävien tapahtumien ja projektien toteuttamiseen. Myöntöperusteissa huomioidaan muun muassa esteettömyys, saavutettavuus ja ekologisuus. Tukea voidaan myöntää tapahtuman tai projektin tuottamisesta aiheutuviin kuluihin, esimerkiksi materiaali-, markkinointi- ja tilakustannuksiin sekä palkkioihin. Tuotantotukea palkka- tai palkkiokuluihin voivat hakea vain yhdistykset ja muut yhteisöt, jotka pystyvät maksukuitein osoittamaan, että ovat huolehtineet palkkionmaksun lisäksi työnantajakuluista.

Edellä esitettyihin seikkoihin vedoten esitetään, että Pirkanmaan Ilmailuhistoriallisen Seura ry:n avustushakemus hylätään.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Pirkanmaan Ilmailuhistoriallinen Seura ry:n avustushakemus hylätään. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, Juha Ahonen, Jaana Leppäkorpi, Anne Valtakari 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.