§ 117 Lausunto valtiovarainministeriölle suositukseen salassa pidettävien asiakirjojen käsittelystä

Lataa  Kuuntele 

TRE:6005/07.01.01/2022

Päätöspäivämäärä

21.9.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintopalvelupäällikkö Merja Haapoja, puh. 040 5214956, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Vs. hallintojohtaja Jukka Varonen:

Valtiovarainministeriön tiedonhallintalautakunnan turvallisuusjaosto on pyytänyt lausuntoa suositukseen salassa pidettävien asiakirjojen käsittelystä (30.8.2022, VN/23497/2022). Lausunto on pyydetty jättämään Lausuntopalveluun 21.9.2022 mennessä.

Tiedonhallintalautakunnan tehtävänä on edistää tiedonhallintalaissa säädettyjen tiedonhallinnan ja tietoturvallisuuden menettelytapojen ja tiedonhallintalain vaatimusten toteuttamista. Tiedonhallintalautakunta ei ole tiedonhallinnan yleisviranomainen, vaan sen tehtävät liittyvät tiedonhallintalakiin (906/2019). Tiedonhallintalautakunnan asettamat jaostot laativat ja ylläpitävät tiedonhallintalaissa säädettyjen vaatimusten toteuttamista koskevia suosituksia. Nyt valmisteltu suositus pohjautuu julkisen hallinnon tiedonhallintalakiin (906/2019), mutta sen lisäksi siihen vaikuttaa myös laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) ja valtioneuvoston asetus asiakirjojen turvallisuusluokittelusta valtiohallinnossa (1101/2019). Suositus ja muut tiedonhallintalautakunnan suositukset muodostavat yhdessä suosituskokonaisuuden, jonka avulla voidaan suunnitella salassa pidettävien tietojen suojaamista.

Hallintoyksikkö ja tietohallintoyksikkö ovat yhteistyössä valmistelleet liitteenä olevan lausunnon. Tampereen kaupungin lausunnossa tuodaan esiin salassa pidettävien asiakirjojen käsittelyä koskevan sääntelyn ja ohjeistuksen monitahoisuus. Tästä johtuen suosituksen rajaaminen tiedonhallintalakiin tekee sen tulkinnasta haastavaa. Tampereen kaupungin lausunnossa todetaan, että suosituksien tulisi tuottaa julkiselle sektorille, esim. henkilötietojen käsittelyn osalta, konkreettisia kansallisia linjauksia. Myös pilvipalvelujen osalta ohjeistus tulisi saada yhteen ajantasaiseen dokumenttiin. Kansallisen ohjeistuksen näkökulman lisäksi lausunnossa annetut kommentit liittyvät erityisesti suosituksen selkeyteen ja käytettävyyteen kunnan toiminnan näkökulmasta.

Hallintosäännön 36 § 32)-kohdan mukaan konsernijohtajan toimivaltaan kuuluu muiden kuin kaupunginhallituksen tai pormestarin toimivaltaan kuuluvien lausuntojen antaminen. Nyt kysymyksessä olevan lausunnon antaminen kuuluu konsernijohtajan toimivaltaan.

Päätös

Valtiovarainministeriölle annetaan liitteenä oleva Tampereen kaupungin lausunto suositukseen salassa pidettävien asiakirjojen käsittelystä.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala