§ 36 Poikkeamishakemus Leinola, Orimuskatu 65 (Liedonpuisto), laitetilan rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:5826/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

10.10.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Puistoon rakennetaan laajakaistayhteyksiä palveleva laitetila, jonka koko on 10 m2.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE 

”Aloitamme nopeuden ja luotettavien laajakaistayhteyksien rakentamisen Leinolan omakotitaloalueelle. Haemme rakennuslupaa teletilan rakentamselle/sijoittamiselle, johon laajakaistaverkkomme valokaapelit alueella päätetään ja josta palvelut alueelle tarjotaan. Teletila on valmis laitesuoja, joka on kooltaan 2,5m x 4m, 10m2.

Teletilan on tarkoitus sijoittaminen Tampereen kaupungilta vuokratulle maa-alueelle. Teletilan pinta-ala on 10 neliömetriä ja se asennetaan murskepatjalle sekä betonipalkkien päälle, eli kiinteitä perustuksia ei tarvitse rakentaa, eikä isoja maamassoja tarvitse vaihtaa, lisäksi puustoa ei tarvitse kaataa. Teletilaan päätetään aluetta palvelevat valokuidut.

Haimme kaupungilta laitetilalle sijoituslupaa alueelta, jossa se olisi mahdollisimman huomaamaton ja siihen soveltuvalla alueella. Saimme sijoitusluvan kaupungilta ko. kohteeseen, jonne nyt poikkeamislupaa ja rakennuslupaa teletilalle olemme hakeneet. Lisäksi puustoa tai muuta maisemointia ei tarvitse isommin muokata, saati lainkaan. Teletilamme syöttää Leinolan alueen kotitalouksiin nopeita kiinteitä valokuituyhteyksiä ja siksi sen on oltava ko. alueen läheisyydessä.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN 

Rakennuspaikka on asemakaavassa osoitettu lähivirkistysalueeksi. Siitä poiketen alueelle rakennetaan laitetila.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Rakennuspaikka sijaitsee Orimuskadun eteläpuolella rajautuen joka puolelta puistoalueeseen. 

10 m2 suuruinen laitetila perustetaan sorapatjan päälle. Laitetilan rakentaminen ei edellytä puiden kaatoa eikä se estä virkistysalueen käyttöä. Hanke ei aiheuta haittaa kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Rakennuspaikan ja Orimuskadun välissä kulkee liito-oravan mahdollinen kulkureitti, mutta koska rakentamisen tieltä ei jouduta kaatamaa puustoa, rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita.

Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena pidetään ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten kerrostalon rakentamista omakotialueelle tai suuren päivittäistavarakaupan perustamista. Suunnitelman mukainen rakentaminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai - muita vaikutuksia.

Kiinteistö, jolle laitetila sijoittuu, on pinta-alaltaan n. 114 ha suuruinen. Kiinteistön alueelle, n. 600 m rakennuspaikasta pohjoiseen, on tehty kaavamuutos, jonka sitovan tonttijaon mukaisia tontteja ei ole vielä merkitty tonttirekisteriin. Tästä johtuen ko. uudet tontit, jotka ovat toistaiseksi osa kiinteistöä 1:32, ovat rakennuskiellossa. Loppuosa kiinteistöstä, jolla myös laitetilan rakennuspaikka sijaitsee, ei ole rakennuskiellossa eikä sen osalta tarvitse poiketa tonttijaon oikeusvaikutuksista, toisin kuin naapurienkuulemisessa oli mainittu.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen asemakaavan käyttötarkoituksesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Rakennuspaikka rajautuu koillisessa Orimuskatuun ja muissa ilmansuunnissa puistoon.  Lähialueelle ei ole aiemmin haettu poikkeamislupia. 

Asemakaava: Rakennuspaikan pääkäyttötarkoitus on lähivirkistysalue. 

Asemapiirros: Laitetila sijoittuu ulkoilupolun länsipuolelle, Orimuskadusta etelään, olemassa olevan matkaviestintukiaseman viereen. Laitetilan pinta-ala on 10 m2. 

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Poikkeamishakemus on salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohdan perusteella.

 

Päätös

Myönnetään kiinteistölle 837-582-1-32 lupa saada poiketa asemakaavan käyttötarkoituksesta laitetilan rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Leinolan kaupunginosassa, osoitteessa Orimuskatu 65 (Liedonpuisto).

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Lausunnot

Hakemuksesta saatiin lausunnot ympäristönsuojelulta sekä viheralueet- ja hulevedet-yksiköltä, joilla ei ollut hankkeesta huomautettavaa. 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen