§ 80 Kaupunkisuunnittelun työnohjausjärjestelmän toteutuksen hankinta Kuntien Tiera Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:6042/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

16.9.2022

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tietohallintopäällikkö Janne Lindberg, puh. 050 382 6463, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. tietohallintojohtaja Maria Nikkilä, puh. 040 581 1477,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Maankäytön prosessien kehittäminen ja toiminnanohjaus -projektissa kehitetään maankäytön suunnittelun kokonaisprosessin hallinnan toimintatapoja teknologisia ratkaisuja hyödyntäen. Ensimmäisessä vaiheessa kehittämisen kohteeksi valittuja prosesseja ovat kiinteistönmuodostuksen ja asemakaavoitusprosessin läpivienti. Mainitut prosessit ovat laajuudeltaan ja kompleksisuudeltaan erilaisia, mutta niissä tarvittavat ratkaisut ovat monilta osin samankaltaisia. Kummassakaan prosessissa ei ole käytössä mitään prosessien hallinnan ja ohjauksen tarpeisiin vastaavaa työkalua. Projektin toteuttaminen edellyttää merkittävää toimintatapojen kehittämistä, mutta myös uusia teknologisia ratkaisuita. Projektin hyödyt näkyvät aika- ja kustannussäästöinä prosessien sujuvoituessa ja tehostuessa.

Toiminnan- ja työnohjausjärjestelmä perustuu Microsoftin teknologioilla toteutettuun kokonaisuuteen, jonka data-alustana toimii Microsoft Dataverse. Toteutuksessa käytettävä toinen keskeinen teknologia on MS Power Platform. Toiminnaohjausjärjestelmä rakentuu näiden teknologioiden ympärille toteutettuihin ratkaisuihin, joista keskeisimpänä Microsoftin D365-kokonaisuuteen kuuluva Customer Services ja Power Appsin päälle toteutettu Power PPM.

Kuntien Tiera Oy on kunta-​asiakkaidensa omistama,​ voittoa tavoittelematon yhtiö. Tieran yhtiöjärjestyksessä määrätään,​ että yhtiö toimii julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) tarkoittamassa mielessä omistajiensa sidosyksikkönä ja yhteishankintayksikkönä,​ kuntien ja kuntasektorin hankintayksiköiden yhteistyön välineenä,​ ja että yhtiö palvelee julkisen edun edellyttämän julkisen palvelun toteuttamista. Kuntien Tiera Oy:n hallintoelimissä on mukana omistajien keskeisiä viranhaltijoita. Kaikki Tieran osakkeenomistajat käyttävät Tierassa hankintalain tarkoittamalla tavalla määräysvaltaa yhtiöjärjestyksen,​ yhtiökokouksen,​ ohjausryhmien,​ nimitysvaliokunnan ja hallituksen kautta. Tampereen kaupunki on Kuntien Tiera Oy:n osakkeenomistaja.

Hankintalain 15 §:n 1 momentin mukaan hankintalakia ei sovelleta hankintaan,​ jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään.

Kuntien Tiera Oy on 9.6.2022 antanut tarjouksen työnohjausjärjestelmän vaiheistetusta käyttöönotosta. Tarjouksen kokonaistyömääräarvio on 120 henkilötyöpäivää jakautuen seuraavasti:

  • CS ja asiakasohjautuvat prosessit 40 htp
  • Rajapinnat 25 htp
  • BI ja raportointi 15 htp
  • PPM ja projektiprosessi 40 htp.


Työmääräarvion mukainen projektityön hinta on 140 euroa/tunti 1050 euroa/htp.

Tarjous täyttää tilaajan vaatimukset ja on hinnaltaan sekä muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä.

Sopimus kaupunkisuunnittelun työnohjausjärjestelmän toteutuksen hankinnasta esitetään tehtäväksi Kuntien Tiera Oy:n (y-​tunnus 2362180-3) kanssa.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kunta hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii ICT-palveluvastaava,​ jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Henna Mäkilä. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 126 000 euroa.

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen (konsernijohtajan toimivallan siirtopäätös 1.3.2022 § 32) mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-hankinnoista, ICT-sopimusten ehdoista, hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta. Lisäksi tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupunkiseudun tietohallintosopimuksessa määritellyistä asioista.

Päätös

Sopimus kaupunkisuunnittelun työnohjausjärjestelmän toteutuksen hankinnasta tehdään Kuntien Tiera Oy:n (y-​tunnus 2362180-3) kanssa.

Sopimus on voimassa Maankäytön prosessien kehittäminen ja toiminnanohjaus -projektin loppuun saakka.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään ICT-palveluvastaava Henna Mäkilä.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 126 000 euroa sopimuskauden aikana.

Hankinnan kustannukset kohdennetaan projektirakenneosalle K1130_ICT_21_27.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella.

Allekirjoitus

Vt. tietohallintojohtaja Maria Nikkilä