§ 27 Lausunto Kangasalan Suntinmäen kaakkoisosan asemakaavasta ja asemakaavan muutoksesta – kaava 885 

Lataa  Kuuntele 

TRE:6215/10.02.01/2022

Päätöspäivämäärä

13.10.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kangasalan kaupunki on pyytänyt lausuntoa (lausuntopyyntö 7.9.2022, KLA/358/53.02/2022) Suntinmäen kaakkoisosan asemakaavasta ja asemakaavan muutoksesta. 

Päätös

Kangasalan kaupungille annetaan oheinen lausunto.

Lausunnot

Joukkoliikenteen osalta alue sijoittuu lähes kolmen kilometrin päähän korkean palvelutason joukkoliikenneväylästä, nykyisten linjojen 40 ja 41 reitistä. Asemakaava-alueen nykyinen joukkoliikennepalvelu toteutetaan linjalla 44, jota liikennöidään koulupäivisin, huomioiden erityisesti useamman koulun tarpeet. Nykyisellä linjalla 44 ei liikennöidä erityisen laajoilla liikennöintiajoilla tai tarjota viikonloppuisin tai koulujen loma-aikana liikennöintiä. Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyssä vuosille 2022-2025 (TRE:4999/08.01.01/2021)  Ranta-Koiviston alue on määritelty palvelutasoluokkaan 3, jossa joukkoliikenne on liikkumisvaihtoehtona päivittäisiin kohteisiin. Joukkoliikenteen käyttö vaatii kuitenkin matkustuksen ajallista joustamista.  

Ehdotettu asemakaavan alue, tulee jäämään hyvin kauas hyvästä joukkoliikennepalvelusta. Lähes kolmen kilometrin matka Kaarina Maununtyttären tien pysäkeille, ei kannusta käyttämään joukkoliikennepalvelua. Asemakaavoitetussa alueessa tulisi huomioida mahdollisuus samanaikaisesti kehittää myös koko Ranta-Koiviston alueen joukkoliikennepalvelua ja mahdollisuuksien mukaan kehittää asemakaava-alueelle mahdollinen linja-auton kääntöpaikka. Asemakaavoitettavan alueen ja lisärakentamisen myötä tulisi myös huomioida, että mikäli alueella halutaan jatkossa tukeutua joukkoliikennepalveluun, on Kangasalan kaupungin huomioitava joukkoliikenteen vuosibudjetissa rahoituksen varaaminen Ranta-Koiviston ja Suntinmäen joukkoliikennepalvelun kehittämiseen. Joukkoliikenteen kehittämisen kannalta maankäytön kehittämisessä olisi tärkeää, että Kangasalan kaupunki pyrkisi kehittämään etenkin nauhataajaman maankäyttöä. Kangasalantien varteen on rakennettu erinomainen joukkoliikennepalvelu. Maankäytön uudet avaukset ja niihin joukkoliikenteen kehittäminen saattavat heikentää mahdollisuuksia kehittää Kangasalan pääväylän joukkoliikennetarjontaa.

Asema- tai yleiskaavoituksella ei ole tarvetta lausua tästä kaavasta. 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti