Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 27.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 92 Ilmoitus YH Kodit Oy:n hallitukselle osakemyyntiä koskevassa asiassa 

TRE:6045/02.04.00/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Ville Taivassalo,​ puh. 041 730 5437,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Lakimies Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

YH Kodit Oy:n varsinainen yhtiökokous päätti 26.4.2022 valtuuttaa yhtiön hallituksen päättämään osakeyhtiölain 15 luvun mukaisesta yhtiön omien osakkeiden hankkimisesta. Omien osakkeiden hankinnan tarkoituksena on mahdollistaa yhtiön osakkuudesta luopuminen siihen halukkaille osakkeenomistajille ja myötävaikuttaa siihen, että yhtiön omistajina on lähinnä tahoja, joiden intressiin liittyy sijoittajaintressin lisäksi vahva strateginen intressi. Omia osakkeita voidaan hankkia valtuutuksen perusteella enintään 140 000 kappaletta yhteishintaan 7,49 milj. euroa.

Tampereen kaupungilla on noin 11,4 prosentin omistusosuus YH Kodit Oy:n osakkeista. Osakkeita kaupungilla on yhtiön koko 1 601 600 osakkeen osakekannasta 182 683 ja se on yhtiön kolmanneksi suurin yksittäinen osakkeenomistaja. Yhtiön muut suurimmat omistajat ovat YH VS-Rakennuttaja Oy (25,2 %), Elop Holding Oy (16,6 %) ja Tampereen Vuokratalosäätiö (10,4 %). Yhtiöllä on kokonaisuudessaan 23 osakkeenomistajaa. Lisäksi yhtiön hallussa on 40 000 omaa osaketta.

YH Kodit Oy:n hallitus on päättänyt kokouksessaan 31.5.2022, että hankittaessa yhtiön omia osakkeita valtuutuspäätöksen mukaisesti osakkeiden hankintahinta on 53,50 euroa osakkeelta. Hankintahinta vastaa yhtiön hallituksen näkemyksen mukaan yhtiön osakkeen käypää arvoa ja perustuu ulkopuolisen riippumattoman arvonmäärittäjän laatimaan arvonmääritykseen.

Yhtiö hallitus pyytää kirjeessään osakkeenomistajia ilmoittamaan yhtiölle 30.9.2022 mennessä, mikäli osakkeenomistaja on halukas myymään yhtiölle osakkeitaan hallituksen päättämällä hankintahinnalla ja luopumaan osakkuudestaan yhtiössä kokonaan.

Kuten omien osakkeiden hankkimista koskevan osakkeiden enimmäismäärän perusteella on mahdollista päätellä (yhtiöllä osakkeita kokonaisuudessaan 1 601 600 kpl), on osakkeiden myyntimahdollisuus suunnattu lähinnä yhtiön pienosakkaille, joskin yhtiön hallituksen valtuutus omien osakkeiden hankintaan tapahtuu ensisijaisesti osakkeenomistajien omistusten suhteessa.

Tampereen kaupunki on yhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa suhtautunut positiivisesti asiaan siitä näkökulmasta, että halukkailla pienomistajilla on tasavertainen mahdollisuus irrottautua yhtiön omistuksesta ulkopuolisen ja riippumattoman arvonmäärittäjän laatimaan osakkeen arvonmääritykseen pohjautuen. Tampereen kaupungilla ei ole kuitenkaan tässä vaiheessa tarvetta tai erityisiä perusteita myydä yhtiölle hallussaan olevia osakkeita, eikä se myöskään olisi asiaa koskevien taustakeskusteluissa indikoitujen näkemysten mukainen. Lisäksi voidaan olettaa, että Tampereen kaupungin merkittävä yksittäinen omistusosuus yhtiössä on sellainen, että osakkeiden arvo esimerkiksi yhdelle ostajataholle (muulle kuin yhtiölle) myytynä on suurempi mitä esillä oleva osakekohtainen hinta myyntitilanteessa olisi.

YH Kodit Oy:n emoyhtiön liikevaihto vuonna 2021 oli 29,2 milj. euroa ja YH Kodit konsernin 99,2 milj. euroa. Emoyhtiön nettotulos vuonna 2021 oli 9,1 milj. euroa ja se maksoi osakkaille osinkoa yhtiökokouksen 26.4.2022 päätöksellä osinkoa 5,045 milj. euroa.  YH Kodit konsernin omistuksessa on lähes 8 000 asuntoa, joista vuokra-asuntoja noin 4 500 ja asukkaita noin 15 000 Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

YH Kodit Oy:n hallituksen kirje merkitään tiedoksi.

Tampereen kaupunki ei ole halukas myymään YH Kodit Oy:n osakkeita yhtiön hallituksen päättämällä hankintahinnalla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Ville Taivassalo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.