§ 97 Pysäköintilupien hallintajärjestelmän määrittelyn pienhankinta Istekki Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:7185/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

25.10.2022

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

ICT-palveluvastaava Jukka Puranen, puh. 050 541 1312, etunimi.t.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. tietohallintojohtaja Maria Nikkilä, puh. 040 581 1477,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilla on ollut useamman vuoden ajan käytössä pysäköintilupajärjestelmä, jonka kautta on myyty, hallinnoitu ja laskutettu pysäköintiin liittyviä sisäisiä sekä kaupunkilaisille myytäviä lupatuotteita. Nykyisin järjestelmällä hallinnoidaan erilaisia lupia, joista osa on ulos myytäviä ja osa kaupungin sisäisiä lupia.

Pysäköinnin maksaminen on tänä päivänä koko ajan suuremmalta osin muuttunut sovelluspohjaiseksi perinteisen käteismaksamisen jäädessä pienemmälle osalle. Palveluntarjoajia pysäköinnin maksamiseen löytyy useampia, ja lähtökohtaisesti monella näistä on valmius tarjota kaupungin tarvitsemaa luvanmyyntijärjestelmää. 

Ensimmäisessä vaiheessa on tarve teettää selvitys, jossa selvitetään nykyisen toimintamallin toimivuus, ongelmat sekä mahdolliset kehittämistarpeet eri yksiköiltä, joiden myöntämiä pysäköintilupia nykyisessä järjestelmässä hallitaan. Selvityksen yhteydessä määritellään myös kaupungin eri yksiköiden roolit ja vastuut liittyen pysäköintilupien hallinnan prosessiin kaupungilla. 

Selvityksen toisessa vaiheessa arvioidaan eri vaihtoehdot järjestelmän toteuttamiselle ja niiden hyödyt sekä mahdolliset haitat. Lisäksi selvitetään alustavasti järjestelmän kustannuksia eri vaihtoehdoissa. Vertailtavia asioita ovat esim. erot toimintamallissa, hallintamallissa, resurssitarpeissa, kustannuksissa sekä palvelutasossa loppuasiakkaan kannalta. Arvioinnin osana haastateltaisiin myös potentiaalisia järjestelmätoimittajia, jotta saataisiin realistinen kuva eri vaihtoehtojen toteutettavuudesta ja vaikutuksista järjestelmätoimittajien näkökulmasta.

Istekki Oy on julkisomisteinen in-house-yhtiö, jonka tehtävänä on tuottaa omistaja-asiakkailleen sosiaali- ja terveydenhuoltoon, kuntien toimintaan, muiden in-house-yhtiöiden toimintaan sekä organisaatioiden välisen yhteistyön mahdollistavia informaatioteknologian ja terveyden ja hyvinvoinnin teknologian palveluja. Istekki Oy on asiakkaidensa omistama ICMT-asiantuntijaorganisaatio ja hankintalain (1397/2016)2 luvun 15 §:n tarkoittama sidosyksikkö, joka on hankintayksikköinä toimivista asiakkaistaan erillinen ja päätöksenteon kannalta itsenäinen yksikkö. Istekki Oy on asiakkaidensa omistuksessa ja määräysvallassa. Kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi 31.8.2021 § 83 (TRE:5541/02.04.00/2021) Istekki Oy:n osakassopimuksen liittymissopimuksen ja Istekki Oy:n osakassopimuksen.

Istekki Oy on 20.10.2022 antanut tarjouksen pysäköintilupien hallintajärjestelmän määrittelyn asiantuntijapalvelusta. Vaiheen 1 työmääräarvio on 20 - 25 henkilötyöpäivää ja arvonlisäveroton hinta
18 400 - 23 000 euroa (920 euroa/htp) sisältäen organisoinnin, sidosryhmien tarvekartoituksen, toimintamallin kartoituksen ja raportoinnin.

Vaiheen 2 työmääräarvio on 34 - 40 henkilötyöpäivää ja arvonlisäveroton hinta 31 280 - 36 800 euroa. Tarjouksen arvonlisäveroton yhteishinta on 49 680 - 59 800 euroa. Laskutus tapahtuu toteuman mukaan.

Pienhankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 59 800 euroa.

Sopimus pysäköintilupien hallintajärjestelmän määrittelyä koskevan asiantuntijapalvelun hankinnasta esitetään tehtäväksi Istekki Oy:n (y-​tunnus 2292633-​0) kanssa. Sopimus on voimassa määräaikaisena 28.2.2023 asti tai siihen saakka, kunnes toimeksiannon tehtävät on suoritettu loppuun.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii ICT-palveluvastaava,​ jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Jukka Puranen. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen (konsernijohtajan toimivallan siirtopäätös 1.3.2022 § 32) mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-hankinnoista,​ ICT-​sopimusten ehdoista,​ hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta. Lisäksi tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupunkiseudun tietohallintosopimuksessa määritellyistä asioista.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua päätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä,​ että päätös on saanut lainvoiman.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa.

Päätös

Sopimus pysäköintilupien hallintajärjestelmän määrittelyn asiantuntijapalvelusta tehdään Istekki Oy:n (y- tunnus 2292633- 0) kanssa. Sopimus on voimassa määräaikaisena 28.2.2023 asti tai siihen saakka, kunnes toimeksiannon tehtävät on suoritettu loppuun.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään ICT-palveluvastaava Jukka Puranen.

Pienhankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 59 800 euroa sopimuskauden aikana.

Kustannukset kohdennetaan projektirakenneosalle K1130_ICT_22_10_01.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta toimeksiantosopimuksen allekirjoituksella.

Allekirjoitus

Vt. tietohallintojohtaja Maria Nikkilä