§ 12 Leivonpuiston leikkipaikan yleissuunnitelma

Lataa  Kuuntele 

TRE:5213/10.03.04/2022

Päätöspäivämäärä

17.11.2022

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, kaupunkiympäristön palvelualue, viheralueet ja hulevedet

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Milja Nuuttila, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 050 413 1911

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Marika Viinanen, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 658 6364

Päätöksen perustelut

Kunnostettava lähileikkipaikka sijaitsee Leivonpuistossa, jota rajoittaa etelästä Messukyläntie ja pohjoisesta Rautapellonkatu. Leikkipaikka on osa Leivonpuiston pohjoista puolta, jolla sijaitsee myös Leivonpuiston kenttä. Puiston pohjoisen ja eteläisen puolen erottaa Iivantamäenkatu. Eteläisellä puolella puistoa sijaitsee lentopallokenttä.

Kunnostaminen koskee olevaa puistoa, jonka sijoittamisesta on päätetty 10.6.1948. Aikaisin ilmakuva, jossa puisto näkyy on vuodelta 1956. Rakentamisen jälkeen leikkipaikka on kunnostettu 5.10.1983 tehdyn päätöksen mukaisesti. Viimeisin leikkipaikan kunnostus on toteutettu vuonna 2005 (suunnittelupäällikön päätöksellä 18.5.2005). Kunnostuksessa ei tehdä olennaisia muutoksia nykyisen alueen toiminnallisuuteen.

Leikkipaikan välineet uusitaan lähes kokonaan. Nykyisistä välineistä puistoon jää pölliauto, joka kunnostetaan. Keinut vaihdetaan uusiin niin että puistossa on kaksi lauta- ja turvaistuinta sekä niin sanottu linnunpesäkeinu. Vanhat jousikeinut vaihdetaan uusiin ja näiden yhteyteen tulee karuselleista ja tasapainonapeista koostuva tasapainoiluväline. Leikkipaikan Iivantamäenkadun vastaiselle laidalle tulee sekä kuntoilu- että kiipeilyteline. Myös hiekkalaatikko uusitaan ja sen paikka siirtyy syreeniaidan suojiin.

Turva-alueiden pintamateriaalina käytetään turvasoraa. Leikkipaikan pintamateriaalina säilyy kivituhka, joka uusitaan. 

Leikkipaikkaa ympäröivistä koivuista kolme on huonokuntoisia, minkä vuoksi ne joudutaan kaatamaan. Koivujen tilalle istutetaan uudet lehtipuut. Lisäksi aiempaa kattavampien keinujen tieltä kaadetaan kolme pieneksi jäänyttä omenapuuta. Omenapuiden tilalle istutetaan kolme uutta pikkupuuta. Uusissa puuistutuksissa suositaan Mustilan lajistoa puulajikokeen mukaisesti. Lisäksi olevia angervo- ja syreeni-istutuksia täydennysistutetaan.

Puiston vanhat penkit korvataan yhdellä uudella penkillä sekä piknikpöytäryhmällä, jotka on sijoiteltu pienten lasten välineiden yhteyteen. Säilyvä roska-astia sijoittuu suunnitelmassa Iivantamäenkadun sisäänkäynnille. Valaisimet säilyvät yhtä lukuun ottamatta ennallaan. Uusien keinujen alle jäävää valaisinta siirretään kivituhkalle.

Leivonpuiston leikkipaikan yleissuunnitelman suunnitteluaineisto on ollut nähtävillä 31.8.-14.9.2022 Tampereen kaupungin internetsivuilla ja puistossa leikkipaikan vieressä. Suunnitelmasta annettiin yhteensä seitsemän palautetta. Palautteiden pohjalta suunnitelmaan lisättiin lisää keinuja niin että yhteensä keinuja on viisi: kaksi lauta- ja turvaistuinta sekä linnunpesäkeinu. Palautteissa toivottiin myös kuntoiluvälineitä sekä suurempaa kiipeilytelinettä. Toiveiden pohjalta suunnitelmaan lisättiin leuanveto- ja dippitangot. Luonnoksessa ollut liukumäki sekä kiipeilyteline korvatiin suunnitelmaan isommalla kiipeilytelineellä, jossa on kiipeilymahdollisuuksien lisäksi liukumäki. Palautteissa hankalaksi koettu Rocker-tasapainolauta poistettiin suunnitelmasta. Kunnostuksen yhteydessä tasapainolauta siirretään toiselle leikkipaikalle.

Palautteissa toivottiin myös aitausta leikkipaikan ympärille, sillä ajonopeuksien koettiin nousevan isoiksi leikkipaikkaa rajaavilla kaduilla. Myös hidastetta ja kameravalvontaa ehdotettiin. Huoli isoista nopeuksista välitettiin eteenpäin liikennesuunnitteluun.  Kadun vähäliikenteisyyden ja alhaisen nopeusrajoituksen vuoksi aitaukselle ei kuitenkaan nähty tällä hetkellä tarvetta. Suunnitelma on lisäksi tarkistutettu leikkipaikkatarkastajalla.

Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Rakennussuunnitelmassa esitetään tarkentuneet leikkipaikan pintamateriaali-, väline-, valaistus- ja varustetiedot sekä poistettavat puut. 

Leivonpuiston rakennettava pinta-ala on yhteensä n. 1665 m2 ja kustannusarvio kokonaisuudessaan n. 55 000 €, joten neliökustannukseksi muodostuu 33 €.

Leivonpuiston kunnostamista esitetään toteutettavaksi vuonna 2023.

Päätös

Leivonpuiston leikkipaikan yleissuunnitelma, piirustus nro 18/21921/2 hyväksytään kustannusarvioineen.

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Marika Viinanen