§ 154 Tampereen Sähkölaitos Oy:n lainan rahoittajan hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:7529/02.04.04/2022

Päätöspäivämäärä

24.11.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen:

Kaupunginvaltuusto on 24.10.2022 §146 hyväksynyt Tampereen kaupungin omavelkaisen takauksen antamisen Tampereen Sähkölaitos Oy:lle enintään 150,0 milj. euron suuruisen ja enintään 1 vuoden pituisen lainan pääoman, korkojen, viivästyskorkojen sekä mahdollisten lainanhoito- ja perimiskulujen suorittamisesta.

Valtuuston päätöksen mukaan takauksen myöntämisen ehtona on Kuntarahoitus Oyj:n rahoitukselle haettu Euroopan komission notifiointimenettely. Euroopan komissio on notifioinut Kuntarahoitus Oyj:n rahoituksen Kuntien Takauskeskuksen hakemuksen mukaisesti 7.10.2022. Euroopan komission hyväksymän valtiontukiohjelman lainojen tavoitteena on turvata energiayhtiöiden mahdollisuus käydä kauppaa sähkön johdannaismarkkinoilla ja turvata sähkömarkkinoiden toiminta.

Tampereen Sähkölaitos on selvittämässä mahdollisuutta hankkia mahdolliseen rahoitustarpeeseen rahoitusta ilman kaupungin takausta ja tätä on myös pidettävä ensisijaisena vaihtoehtona. Tampereen Sähkölaitoksen hallitus tekee valinnan rahoittajasta kokouksessaan 15.12.2022. Mikäli hallitus kaikkien saatujen tarjousten jälkeen valitsee rahoittajaksi Kuntarahoitus Oyj:n, on Euroopan komission notifioinnin mukaisesti lainadokumentaatio allekirjoitettava ennen 31.12.2022. Edellä mainitun aikataulun ja lainvoimaisuusaikojen vuoksi Kuntarahoitus Oyj lainan rahoittajan hyväksyntä tulee tehdä jo ennakolta ehdollisena sille, että valtuuston päätös tulee lainvoimaiseksi ja Sähkölaitoksen hallitus päättää hyväksyä Kuntarahoituksen tarjouksen.

Kaupunginvaltuusto oikeutti päätöksessään konsernijohtajan päättämään takausprovision määrästä. Muiden rahoittajien tarjoukset eivät ole vielä tiedossa, joten mahdollista takausprovisiota ei pystytä niiden perusteella arvioimaan. Lainaohjelman hinnoittelua on lisäksi rajoitettu notifikaatiossa ja lainat tulee myöntää alennetuin marginaalein. Kuntarahoitus Oyj on tulkinnut komission päätöstä omassa päätöksessään ja hinnoittelussaan niin, että kuntien ei tule periä takausprovisiota.

Rahoitusasiakirjat liitteineen ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24.1 §:n 20-kohdan perusteella.

Hallintosäännön 36 § 14)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin varoista myönnettävien avustusten ja lainojen maksattamisesta sekä avustus-, takaus- ja lainaehtojen ja velkakirjojen hyväksymisestä sekä vähäisten kaupungin toimintaan liittyvien vakuuksien antamisesta.

Päätös

Tampereen Sähkölaitos Oy:n lainan rahoittajaksi hyväksytään Kuntarahoitus Oyj ehdollisena sille, että valtuuston päätös 24.10.2022 §146 tulee lainvoimaiseksi ja Tampereen Sähkölaitos Oy:n hallitus päättää hyväksyä Kuntarahoitus Oyj:n tarjouksen.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala