Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 436 Hallintosäännön muuttaminen (kehittämiskokousasia) 

TRE:5557/00.01.01/2022

Valmistelija

  • Varonen Jukka, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lakimies Riikka Viitaniemi, puh. 050 526 3225 ja hallintolakimies Tiina Kyöttilä-Vettenranta, puh. 040 778 0695, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveyspalvelut, Pirkanmaan pelastuslaitos, koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut sekä kuntouttava työtoiminta siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Siirto aiheuttaa useita muutoksia hallintosääntöön ja sen liitteisiin. Sosiaali- ja terveyslautakunta, lautakunnan yksilöasioiden jaosto sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan apulaispormestari tulee poistaa hallintosäännöstä. Elinvoima- ja osaamislautakunnan järjestämisvastuusta poistuu kuntouttava työtoiminta, toisaalta lautakunnalle tulee kotoutumista edistävien palvelujen järjestäminen. Pirkanmaan pelastuslaitosta ja pelastusjohtajaa koskevat maininnat hallintosäännössä sekä hallintosäännön liitteenä 4 oleva Pirkanmaan pelastustoimen johtosääntö tulee kumota.

Hyvinvointialueiden aloittamisesta johtuvien muutosten lisäksi hallintosääntöön ja sen liitteisiin on tarpeen tehdä eräitä muutoksia. Muutostarpeita on tiedusteltu konsernihallinnolta, palvelualueilta ja liikelaitoksilta. Muutokset on valmisteltu hallintoyksikössä.

Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaisen monijäsenisen toimielimen nimi esitetään muutettavaksi vastaamaan paremmin toimielimen laissa säädettyjä tehtäviä. Toimielimen nimeksi esitetään opiskeluoikeustoimikunta, joka on vakiintumassa ammatillisen koulutuksen järjestäjien keskuudessa kyseisen toimielimen nimeksi. Lisäksi esitetään, että sama toimielin voisi käsitellä myös oppivelvollisen opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta, määräaikaisesta erottamisesta, asuntolasta erottamisesta sekä opiskeluoikeuden pidättämisestä niiden yksityisten ammatillisen koulutuksen järjestäjien osalta, joilla on kotipaikka Tampereella. Lakia ammatillisesta koulutuksesta on muutettu 1.8.2022 alkaen siten, että kunnan tulee asettaa monijäseninen toimielin niiden yksityisten ammatillisen koulutuksen järjestäjien osalta, joilla on kotipaikka kyseisessä kunnassa. Toimielin käsittelee siten yksityisten ammatillisen koulutuksen järjestäjien osalta oppivelvollisten opiskelijoiden opiskeluoikeutta koskevia asioita.

Perusopetuslaissa ei säädetä aikuisten perusopetuksen oppivelvollisten ja oppivelvollisuuden ylittäneiden opiskelijoiden määräaikaisen erottamisen toimivallasta. Hallintosääntöön esitetään lisättäväksi, että oppivelvollisen määräaikaisesta erottamisesta päättää monijäseninen toimielin samaan tapaan kuin lukiokoulutuksen osalta. Lisäksi lautakunta määrää viranomaisen, joka päättää muun kuin oppivelvollisen aikuisten perusopetuksen opiskelijan määräaikaisesta erottamisesta.

Hallintosäännön muuttaminen kuuluu valtuuston toimivaltaan. Asia on tarkoitus viedä valtuuston päätettäväksi marraskuussa. Kaupunginhallituksen kehittämiskokouksen on tarpeellista käsitellä, keskustella ja tarvittaessa linjata hallintosääntömuutokset ennen varsinaisen esityksen tekemistä valtuustolle. Erityisesti keskusteltavana asiana on vielä sosiaali- ja terveyslautakunnan ja apulaispormestarin tehtävien jatkuminen kevään 2023 aikana.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hallintosäännön ja sen liitteiden muutosesitykset merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Johanna Loukaskorpi ilmoitti olevansa asianosaisena esteellinen. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1) kohdan perusteella ja hän poistui kokouksesta sosiaali- ja terveyslautakunnan ja apulaispormestarin tehtävien jatkumista koskevan käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Lauri Savisaarelle, johtaja Leena Viitasaarelle sekä lakimies Riikka Viitaniemelle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Jukka Varonen, Riikka Viitaniemi, Tiina Kyöttilä-Vettenranta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)