§ 11 Vahingonkorvausvaatimus ajoneuvovahingosta Rajaportinkadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:8876/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

31.1.2023

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintoassistentti Sami Niemelä, puh. 040 729 3002, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta vaaditaan vahingonkorvausta Rajaportinkadulla perjantaina 23.12.2022 noin klo 18 sattuneesta ajoneuvovahingosta. Ajoneuvo on lähtenyt liukumaan mäessä ja päätynyt poikittain kadulle liikennemerkkiä vasten. Ajoneuvoa on jouduttu siirtämään hinausautolla. Asianosaisen perustelee korvausvaatimustaan liukkaudentorjunnan riittämättömyydellä. Asianosaisen korvausvaatimus on yhteensä 450,00 euroa, joka koostuu hinauslaskusta.

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.

Kunnossapitäjän selvityksen mukaan vahinkopaikalla on suoritettu liukkauden torjuntaa torstaina 22.12.2022 noin klo 5.16. Hiekoituksen aikaan lämpötila on ollut n.+2 astetta. Säätila on pakastunut perjantaiaamuna 23.12. ja lunta on satanut noin 5 cm klo 18.00 mennessä. 

Rajaportinkatu kuuluu hoitoluokkaan 3, mikä tarkoittaa sitä, että kadulla suurin sallittu lumen tai sohjon syvyys on 8 cm. Suurimman sallitun syvyyden ylittyessä, poistotyö on suoritettava kahdeksan tunnin kuluessa suurimman sallitun syvyyden ylittymisestä. Liukkaudentorjuntaoimenpiteet on suoritettava kadulla kuuden tunnin kuluessa liukkaudentorjuntatarpeen syntymisestä.

Tieliikennelain mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Ajoneuvon nopeus ja etäisyys toiseen tienkäyttäjään on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Talvikunnossapidossa kaikkien huollettavien alueiden kaikki liukkaudet on mahdotonta täysin poistaa, vaikka kunnossapidossa saavutetaankin lain edellyttämä tyydyttävä kunto. Kadun käyttäjälle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi. Kunnossapitovelvollisuuden rajan määrittää kunnossapidon konkreettinen tarve.

 

Sovelletut säännökset:

Tieliikennelaki (729/2018) 3 § ja 5 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 1.11.2022 § 107).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen