§ 6 Tampereen kaupungin lausunto Kangasalan Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavaehdotuksesta nro 881

Lataa  Kuuntele 

TRE:7121/10.02.01/2021

Päätöspäivämäärä

9.2.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen, etunimi.sukunimi@tampere.fi, p. 040 8016952

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoasssistentti Vertti Sahala, etunimi.sukunimi@tampere.fi, p. +358407378042

Päätöksen perustelut

Kangasalan kaupunki on pyytänyt Tampereen kaupungilta lausuntoa Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavaehdotuksesta nro 881.

 

Päätös

Annetaan oheinen lausunto Kangasalan kaupungille.

Lausunnot

Asemakaava-alue käsittää Lamminrahkan uuden kaupunginosan pohjoisalueen, jonka pinta-ala on n. 68 ha. Se käsittää kaksi osaa, Mosssin puistokadun molemmin puolin. Mossin puistokatu kuuluu kokonaisuudessaan Lamminrahkan eteläosan asemakaavaan. Asemakaavalla muutetaan Lamminrahkan eteläosan asemakaavaa läntisen Loitsukujan osalta: Lamminrahkan eteläosan asemakaavaan sisältyi kaksi Loitsukuja-nimistä katualuetta korttelin 1520 molemmin puolin, sillä niiden oli määrä yhtyä lenkiksi Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavassa. Eteläosan asemakaavan laatimisen jälkeen valmistui Tampereen raitiotien seudullinen yleissuunnitelma, jossa lähistölle osoitettiin Mossin raitiotiepysäkki. Tämä muutti ympäristön korttelirakenteen tavoitteita niin, ettei Loitsukujia ole järkevää jatkaa pohjoiseen lenkiksi vaan ne päättyvät asemakaavojen rajalle. Täten läntisen Loitsukujan nimi on tarpeen muuttaa ottamalla se osaksi Lamminrahkan pohjoista asemakaavaa asemakaavamuutoksena.

Asemakaavalla muodostetaan tehokkuuksiltaan ja talotyypeiltään vaihtelevia asuinkortteleita yhteensä noin 22 ha:  AO ja APK sekä yhtiömuotoiseen asumiseen tarkoitettuja asuinkortteleita A ja AP. Kunnallistekniikan ja viheralueiden yleissuunnittelua on tehty kaavan yhteydessä. Katu- ja puistosuunnitelmien laatiminen käynnistetään keväällä 2023 ja rakentaminen 2025. Alueen kunnallistekniikka, viheralueet ja rakennukset rakentuvat vaiheittain, arvion mukaan kokonaisuudessaan noin vuoteen 2035 mennessä.

Tampereen kaupunki katsoo, että koska kuntarajan tuntumaan on osoitettu rakennusaloja hyvin lähelle rajaa, tulee erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että rakentamisen vaikutukset, mm. luiskaukset järjestetään kiinteistöjen puolella eivätkä vaikutukset laajene ulkopuolelle.

Myös hulevesien käsittely on hoidettava siten, että vedet eivät aiheuta hulevesikuormituksen lisääntymistä Tampereen puolella.

Allekirjoitus

Apulaispormesari Aleksi Jäntti