§ 41 Kuninkaankadun liikennemerkkimuutokset

Lataa  Kuuntele 

TRE:3583/08.01.02/2022

Päätöspäivämäärä

9.3.2023

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Katja Seimelä, puh. 040 149 3684, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kesällä 2022 Kuninkaankadulla toteutettiin kesäkatukokeilu. Kokeilun aikana Kuninkaankatu oli merkitty yhtenäiseksi kävelykaduksi Hämeenkadulta Satakunnankadulle, joten Puutarhakatua ja Kauppakatua pitkin ajavat ajoneuvot kävivät Kuninkaankadun liittymäalueiden kohdilla kävelykadulla. Huoltoajo oli kokeilun aikana sallittu vain joillakin osuuksilla ja kesäkadulla pilotoitiin huoltoajon kellonaikarajoituksia. Kokeilun päättyessä 2.9.2022 oli tarkoitus palauttaa liikennejärjestelyt ennen kokeilua olleeseen tilanteeseen. Vanhoissa liikennejärjestelyissä todettiin kuitenkin olleen ongelmia, kuten liikennemerkkien sijoitus nykyisen tieliikennelain vastaisesti, pysäköinnin valvonta käytettyjen liikennemerkkien perusteella sekä moottoriajoneuvolla ajo koko kadun matkalla. Kuninkaankadun liikennejärjestelyiden katsottiin siten vaativan uudelleen suunnittelua.

Kesäkatukokeilun perusteella Kuninkaankadun merkitseminen kävelykaduksi todettiin toimivaksi tavaksi parantaa kävelyn olosuhteita, sillä ajoneuvolla kävelykadulla ajettaessa on jalankulkijoille annettava esteetön kulku. Kävelykadulla moottoriajoneuvolla ajo on tieliikennelain mukaan sallittu kiinteistöille, jos kiinteistölle ei ole muuta ajokelpoista yhteyttä. Huoltoajo voidaan osoittaa lisäkilvellä sallituksi. Huoltoajon aikarajoitukset edellyttäisivät valvontaa ja yhtenäistä toimintatapaa koko keskustan alueella, joten toistaiseksi huoltoajolle ei esitetä aikarajoituksia. Kävelykadulla pysäköinnin valvonta on yksiselitteistä. Kävelykadulla pysäköinti on kielletty muuten kuin merkityillä pysäköintipaikoilla. Kuninkaankadulla ei ole merkittyjä pysäköintipaikkoja, joten pysäköinti on siellä kielletty. Kuitenkin niillä osuuksilla, joilla huoltoajo on sallittu, ajoneuvon saa pysäyttää huoltoajon vaatimaksi ajaksi. Tämä mahdollistaa esim. liikuntaesteisten asioinnin Kuninkaankadulla.

Kuninkaankatu merkitään kävelykaduksi Hämeenkadun ja Kauppakadun, Kauppakadun ja Puutarhakadun sekä Puutarhakadun ja Satakunnankadun välisillä katuosuuksilla. Kauppakadun ja Puutarhakadun liittymiin palautetaan suojatiet. Liittymien ratkaisut suunnitellaan myöhemmin katujen kokonaisvaltaisen suunnittelun yhteydessä. Huoltoajo sallitaan Kauppakadusta etelään noin n. 30 m matkalla, Kauppakadusta pohjoiseen noin 50 metrin matkalla ja Satakunnankadusta etelään noin 50 metrin matkalla.

Liikennemerkkimuutoksista on laadittu suunnitelma piir.no: 1/22004.

Päätös

Kuninkaankadun liikennemerkit asennetaan suunnitelman 1/22004 mukaisesti.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (TLL 193 § 2 mom.).

Allekirjoitus

Ari Vandell