Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta, kokous 9.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 22 Tampereen Vesi Liikelaitoksen tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2022  

TRE:1250/02.02.02/2023

Valmistelija

  • Saarinen Johanna, Controller

Valmistelijan yhteystiedot

Talous- ​ja hallintopäällikkö Johanna Saarinen, ​puh. 040 187 4582,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela,​puh. 040 556 0604,​  etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin hallintosäännön mukaan johtokunnan tehtävänä on alaisensa liikelaitoksen osalta päättää ehdotuksen hyväksymisestä tilinpäätökseksi toimintakertomuksineen. Tampereen Vesi on laatinut vuoden 2022 toiminnastaan tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen.

Tilikauden liikevaihto oli 70,3 milj. euroa. Liikevaihto alitti edellisen vuoden toteuman 0,2 milj. eurolla ja ylitti talousarvion 0,7 milj. eurolla. Veden ja jäteveden käyttö- ja perusmaksut pysyivät ennallaan vuonna 2022.  Ylitystä talousarvioon tuli hieman sekä veden myyntituotoista ja jätevesimaksutuotoista että tilaustöiden laskutuksesta. 

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden ostot toteutuivat lähes suunnitellun suuruisina, jääden edellisvuodesta 0,4 milj. euroa. Kuitenkin omajohtoisten investointien toteutuessa 1,1, milj. euroa suunniteltua suurempina, muiden toimintojen tarvikeostot jäivät suunnitellusta. Merkittävin vaikutus tähän oli sähkön ja veden ostoilla. Sähkön ostot jäivät suunnitellusta erityisesti vedentuotannossa ja jätevedenpuhdistuksessa. Veden ostojen jääminen suunnitellusta selittyy jätevedenpuhdistuskemikaalien suunniteltua pienemmillä ostoilla. Palvelujen ostot toteutuivat lähes suunnitellun suuruisina ja 0,5 milj. euroa edellisvuotta suurempina. Ilman omajohtoisten investointien vaikutusta, palvelut jäivät suunnitellusta esimerkiksi lietteen käsittelyn osalta. Samoin ICT – palveluiden kustannukset kokonaisuutena jäivät suunnitellusta.

Henkilöstökulut ovat toteutuneet 9,2 milj. eurolla, ylittäen edellisvuoden toteuman 0,4 milj. eurolla ja alittaen suunnitellun 0,3 milj. eurolla. Talousarvion alitus johtuu viivästyneistä rekrytoinneista. Poistot toteutuivat 14,9 milj. euron suuruisina. Poistot ylittivät suunnitellun 0,9 milj. eurolla ja olivat 1,0 milj. euroa edellisvuotta suuremmat. Poistojen ylitystä selittää suunniteltua nopeammin valmistuneet investoinnit. Liiketoiminnan muut kulut toteutuivat 1,9 milj. euron suuruisina, jääden hieman suunnitellusta ja ylittäen edellisen vuoden 0,2 milj. eurolla. Ero talousarvioon selittyy osin Pirkkalan verkostovuokran suunniteltua pienemmästä toteumasta. Korvaus peruspääomasta oli suunnitellun suuruinen, 14,7 milj. euroa. 

Tillikauden liikeylijäämä oli 28,8 milj. euroa, joka on 1,4 milj. euroa sitovaa ylijäämätavoitetta parempi. Edelliseen vuoteen verrattuna liikeylijäämä on 2,3 milj. euroa pienempi.  Kannattavuus pysyi hyvällä tasolla, vaikka sijoitetun pääoman tuottoprosentti laski hieman edellisestä vuodesta ollen 12,1 %.

Investoinnit toteutuivat 15,9 milj. eurolla, josta verkostorakentamiseen käytettiin 13,5 milj. euroa ja laitosrakentamiseen 2,4 milj. euroa. Investoinnit jäivät suunnitellusta 5,1 milj. euroa. Talousarvion alittuminen johtuu useammasta eri kohteesta. Laitosrakentamisessa suunnitelman alittaneita kohteita oli Ruskon kattorakenteiden perusparannus, josta tehtiin kuntotutkimus kesällä 2022, mutta rakennuskustannusten säästämiseksi töitä ei tehty talvityönä. Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen flotaation kunnostaminen alitti myös suunnitellun, töiden viivästyttyä toteutuskelpoisen ratkaisun löytämiseksi. Mustalammen ja Hyhkyn vedenottamoiden raakavesikaivojen rakentaminen on viivästynyt, koska kaivojen rakentaminen tarvitsee ympäristöviranomaisen luvan ja työ on kannattavampaa toteuttaa sulan maan aikaan. 

Verkostorakentamisen suunniteltua alhaisempaa toteumaa selittää Tampereen kaupungin kanssa yhteiseksi suunniteltujen työmaiden siirtyminen vuodelle 2023. Kohteita on useampi, esimerkiksi Viinikankadun vesijohtoverkoston saneeraus, Huikarinkadun vesihuoltoverkoston saneeraus ja Hipposkylän vesihuoltoverkoston saneeraus. Asemakaavojen vahvistumisen viivästymisestä johtuen talousarvioon sisältyneiden kohteiden rakennussuunnittelu ja rakentaminen on viivästynyt alkuperäisestä aikataulusta. Lisäksi suunnitelmia on laajennettu alkuperäisestä vesihuollon saneerauksesta koko katuinfran saneeraukseen ja hulevesiverkoston rakentamiseen sekä saneeraukseen. Tällaisia kohteita on ollut esimerkiksi Rautaharkon pääviemärin saneeraus, Ojalan jätevedenpumppaamon saneeraus ja Rusko - Vuores välin vesijohtoverkon suurentaminen.

Taseen loppusumma tilinpäätöshetkellä oli 281,2 milj. euroa, joka on 13,9 milj. euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Taseen vastaavien merkittävin omaisuus erä oli pysyvien vastaavien aineelliset hyödykkeet, 181,3 milj. euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 0,9 milj. euroa. Vaihtuvat vastaavat kasvoivat 0,3 milj. euroa ja lyhytaikaiset saamiset puolestaan olivat 12,6 milj. euroa enemmän kuin viime vuonna. Taseen vastattavien merkittävin erä oli oma pääoma, joka kasvoi 14,8 milj. euroa, tilikauden ylijäämän verran. Omavaraisuusaste oli hyvä.

Tampereen Vedellä oli tilikaudella 2022 yhteensä viisi toiminnallista tavoitetta. Tavoitteista neljä toteutui ja yksi jäi saavuttamatta. Sairauspoissaolojen osalta tavoitteena on ollut, ettei sairauspoissaoloprosentti nouse vuoden 2019 tasosta ja vakavien tapaturmien määrä laskee. Tähän ei päästy koska loppuvuodesta on tullut useampia pitkiä sairauspoissaoloja, joissa ei ole voitu lyhentää poissaoloa korvaavalla tai kevennetyllä työllä. Lisäksi loppuvuodesta oli lyhyitä poissaoloja ja kaksi pidemmän poissaolon aiheuttanutta työtapaturmaa. Muut tavoitteet toteutuivat. Vesijohtoveden laatua ja toimitusvarmuutta kuvaava häiriötilanteiden määrän kehitys suhteessa verkoston pituuteen on ollut vähäisempi. Vesijohtoverkoston pitkän tähtäimen toimintavarmuutta kuvaava verkoston keskimääräinen uusiutumisaika on ollut alle 95 vuotta. Verkostojen kuntoarvio ja pitkän aikavälin investointiohjelma on valmistunut ja asiakastyytyväisyysmittauksessa palveluun liittyvät mittarit ovat kehittyneet positiivisesti verrattuna edelliseen vastaavaan mittaukseen. 

 

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Jokela Petri, Toimitusjohtaja

Tampereen Vesi Liikelaitoksen tilinpäätös toimintakertomuksineen vuodelta 2022 hyväksytään ja esitetään, että tilikauden ylijäämä 14 824 067,49 euroa, siirretään taseen omaan pääomaan edellisten tilikausien ylijäämä -erään ja että varauksia ei tehdä.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Asian esittelijä Petri Jokela esitti pohjaehdotuksen perustelut tekstiin lisäyksen:

Kokouskutsun lähtemisen jälkeen on jouduttu muuttamaan liitteenä olevan tilinpäätösasiakirjan liitettä kahdeksan sekä liitetietojen poistoeron muutosta. Ensimmäinen muutos koskee liitettä kahdeksan, jossa esitetään eriytetty toiminnan tuloslaskelma, joka koskee tonttijohtotöitä. Laskelmaa on muutettu seuraavasti; Palveluiden ostot - 2 073,83 eur vähemmän sekä aineet ja tarvikkeet - 17 476,83 eur vähemmän. Toimintamenot pienenevät yhteensä 19 550,66 eur ja toimintakate sekä siitä johdettavat laskelmat  paranevat saman suuruisesti. Eriytetty toiminnan laskelman muutos ei vaikuta Tampereen Veden kokonaislaskelmiin, ainoastaan kyseiseen eriytettyyn laskelmaan. Toinen muutettu kohta on liitetietojen poistoeron muutos (kohta 16), jonka tulisi olla 896 teur ja se on virheellisesti esitetty muodossa 899 teur.

Uusi liite esitellään kokouksessa muutoksineen ja liitetään kokousjärjestelmään asianmukaiselle pykälälle.

Puheenjohtaja totesi, että näin muutettu perusteluesitys toimii päätöksenteon pohjana.

Johanna Wäre saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana.

 

Tiedoksi

Johanna Saarinen, Jukka Männikkö, Arto Vuojolainen, Mari Saastamoinen