Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 8.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 38 Ideasta tuotteeksi -projektin väliraportti (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:6693/02.04.01/2021

Valmistelija

  • Viskari Kirsi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420 ja oppisopimuspäällikkö Liisa Klinge, puh. 050 540 5309, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Elinvoima- ja osaamislautakunta hyväksyi kokouksessaan 13.10.2021 § 122 Ideasta tuotteeksi -projektille 345 000 euroa oppisopimusrahastosta. Projekti toteutetaan ajalla 2022-2024. Projektin vastuullisena hoitajana toimii projektipäällikkö Hanna Orava ja taloushallinnon yhteyshenkilönä projektipalvelusihteeri Ritva Sarka. Päätöksen mukaisesti projektin etenemisestä raportoidaan lautakunnalle vuosittain. 

Projektin tavoitteena on laajentaa Ideasta tuotteeksi -tuotteistamispalvelujen käyttö koko Treduun sekä kehittää ja laajentaa Pirkanmaan yrittäjille ja työnantajille osaamistarpeeseen kohdennettua, jatkuvasti uudistuvaa koulutustarjontaa. Projektin avulla Tredun ja työelämän välinen yhteistyö ammatillisen osaamisen uudistamisessa tiivistyy ja tuotekehitystoiminta vakiintuu ja palvelujen uudistamisen kulttuuri kehittyy koko Tredussa. Projektin määrälliset tavoitteet ovat 50 uutta koulutustuotetta ja vähintään 200 uutta oppisopimusopiskelijaa. 

Ideasta tuotteeksi -projekti käynnistyi vuoden 2022 alusta. Projektissa on käynnistetty 17 koulutustuotteistusta,  joiden kehittämisessä on mukana 23 yritystä. Suurin osa on vielä tuotteistamis- tai hakuvaiheessa. Alkaneisiin koulutuksiin on vuoden 2022 aikana tullut arviolta 138 opiskelijaa. 

Kevään 2022 aikana projektin toteuttamissa alakohtaisissa ”Verstaissa” käytiin läpi Tredun järjestämisluvassa olevat tutkinnot kunkin koulutusalan alakohtaisen työryhmän toimesta. Alakohtaisen työryhmän jäsenet olivat koulutusalakohtainen kehittäjä, koulutussuunnittelija, koulutuspäällikkö/koulutuspäälliköt, ko. koulutusalasta vastaava koulutustarkastaja sekä yrityskoordinaattoreita. Tutkinnoittain, osaamisaloittain ja tutkinnon osittain selvitettiin, voidaanko ne toteuttaa oppisopimuksena ja mitä tuotekehitystä niiden suhteen pitäisi tehdä. Tuloksena saatiin koulutusalakohtainen kartoitus mahdollisista tuotteistettavista tutkinnon osista ja hybridikoulutustuotteista sekä koulutusalakohtaista työelämätietoa asiakkaiden kanssa käytävän tulevaisuuskeskustelun ja visioinnin pohjaksi.

Tuotteistamisen osaamista Tredussa on lisätty järjestämällä tuotteistamisen koulutuksia hyödyntäen Moodleen rakennettua tuotekehitysmallia (Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Tredussa -projekti 2019–2021). Vuonna 2022 koulutuksia ja valmennuksia pidettiin mm. työpaikkaohjaajien palvelujen kehittämisryhmälle, eTredun verkkokoulutusten kehittäjäryhmälle sekä koulutusaloille tuotteistamisten yhteydessä. 

Tuotteistamisen käytänteitä vakiinnutetaan ja tuotteistamisen osaamista lisätään myös toimimalla yhteistyössä Tredun eri hankkeiden ja kehittämistoiminnan kanssa. 

Projektin kokonaisrahoituksesta, 345 000 euroa, on vuonna 2022 käytetty 99 802,40 euroa. Kustannuksista suurin osa on kohdentunut projektipäällikön palkan lisäksi projektiin osallistuneiden opettajien palkkoihin. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Ideasta tuotteeksi -projektin väliraportti merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Liisa Klinge, Hanna Orava, Anne Nousiainen, Tatjaana Julin, Teija Forsten

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)