Kaupunginhallitus, kokous 20.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 83 Talousarvion kehysvalmistelun uudistamisen tilannekatsaus 

TRE:832/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2023 talousarviossa asetettiin tavoitteeksi nivoa tuottavuustavoitteita mukaan talousarviovalmisteluun ja vastata entistä paremmin kuntatalouden haasteisiin.

Uudistettu talousarvion kehysvalmistelu perustuu suurelta osin laskennalliseen malliin, jossa huomioidaan valittujen palvelujen volyymimuutokset, hintaindeksin muutokset ja laskennallinen tuottavuustavoite. Lisäksi on mahdollista huomioida merkittävät strategiset painotukset ja lainsäädännön tai toimintaympäristön muutosten aiheuttamat muutostarpeet. Tarkoitus on asettaa valituissa palveluissa tavoitteet yksikkökustannusten kasvulle ja tuottavuuden paranemiselle, hyödyntää tuotteistettuja palveluita talousarviovalmistelussa mm. läpinäkyvyyden lisäämiseksi sekä korostaa kehysvalmistelussa entistä paremmin strategisia painotuksia ja kokonaisjohtamista . 

Palvelujen yksikkökustannusten mittaamisen syventäminen ja yksikkökustannusten tarkastelu on tarkoitus ottaa osaksi taloussuunnittelua ja talous- ja tuottavuusohjelman toteuttamista. Kaupunki tarkastelee jo nyt toimintaansa palvelukohtaisesti automatisoidun tuotekohtaisen kustannuslaskennan avulla. Tarkastelua syvennetään ja tuodaan palvelujen yksikkökustannukset osaksi talouden kasvun hallitsemista.

Tuottavuusmuutosta tarkastellaan lautakunta- ja palveluryhmätasoa tarkemmalla eli palvelujen tasolla. Toimenpiteillä tavoitellaan kaiken kaikkiaan yleistä kustannustasoa hitaampaa nettomenojen kasvua ja myös nettomenojen kasvun pitämistä verorahoituksen kasvua pienempänä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Talousarvion kehysvalmistelun uudistamisen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Vuoden 2024 talousarviovalmistelussa asetetaan valituissa palveluissa tavoitteet yksikkökustannusten kasvulle ja tuottavuuden paranemiselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle sekä johtaja Lauri Savisaarelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Johanna Loukaskorpi poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Jukka Männikkö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)