§ 40 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:2347/02.04.03/2023

Päätöspäivämäärä

15.5.2023

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatinut oikaisua tarkastajan 21.04.2023 klo: 12.09 tekemään, tarkastusmaksua 7 20000 24975 koskevaan, päätökseen.

Oikaisuvaatimuksen tekijä esitti tarkastustilanteessa nuorten alennusryhmään kuuluvan haltijakohtaisen 360 vuorokauden kausilipun. Nuorten ikäryhmän alennuslippuja ovat oikeutettuja käyttämään 17-24 vuotiaat matkustajat. Oikaisuvaatimuksen tekijä on täyttänyt 25 vuotta 13.3.2023. Haltijakohtaisissa matkakorteissa ikäryhmä ei vaihdu automaattisesti vaan asiakkaan tulee itse vaihtaa ikäryhmä asianmukaiseksi Nyssen asiakaspalvelussa. Oikaisuvaatimuksen tekijä vetoaa siihen, että on ostanut Nyssen asiakaspalvelusta haltijakohtaisen matkakortin ollessaan 24- vuotias. Oikaisuvaatimuksen tekijää on ohjeistettu asiakaspalvelussa, että on oikeutettu käyttämään kausilipun loppuun saakka, vaikka ikäryhmä muuttuisi kausilipun voimassaoloaikana. Oikaisuvaatimuksen tekijä on käynyt 21.4.2023 uudelleen asiakaspalvelussa saatuaan tarkastusmaksun ja vaihtanut haltijakohtaisen kortin henkilökohtaiseen matkakorttiin. Oikaisuvaatimuksen tekijälle on asiakaspalvelussa kerrottu toistamiseen, että on ollut oikeutettu käyttämään nuorten haltijakohtaisen 360 vuorokauden kausilipun loppuun saakka, vaikka täyttäisi 25 vuotta kauden voimassaoloaikana.  

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun.

Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana.

Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu. 

Asiassa on riidatonta, että oikaisuvaatimuksen tekijän ikä tarkastushetkellä ei ole vastannut nuorten alennuslippuryhmään oikeutettua 17-24 vuotiaiden ikähaitaria. Oikaisuvaatimuksen tekijän esittämän, sekä asiakaspalvelun antamien lisätietojen perusteella voidaan katsoa, että tarkastusmaksumääräys on tehty virheelliseen tietoon perustuen. Näin ollen voidaan katsoa, että tarkastusmaksumääräystä voidaan pitää perusteettomana. Oikaisuvaatimus hyväksytään ja tarkastusmaksu jätetään perimättä asianosaiselta. 

 

Sovelletut säännökset

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hyväksytään. Tarkastusmaksu jätetään perimättä asianosaiselta. 

 

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme