Alueellinen jätehuoltolautakunta, kokous 12.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 16 Alueellisen jätehuoltolautakunnan vuosikertomus 2022 

TRE:1899/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Jätehuoltopäällikkö Anu Toppila, puh. 040 806 3362, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Alueellisen jätehuoltolautakunnan vuosikertomuksessa esitetään lautakunnan toiminnallisten tavoitteiden ja talousarvion toteutuminen vuonna 2022. Laadittu raportti on liitteenä. 

Jätehuoltolautakunta asetti vuoden 2022 toiminnan painopisteiksi uusien jätehuoltomääräysten toimeenpanon, jätelain ja jätehuoltomääräysten noudattamisen seurannan sekä jätestrategian toimeenpanon.

Uusien jätehuoltomääräysten toimeenpanoa koskeva painopiste toteutui suunnitellusti. Pääpaino oli kompostointi-ilmoitusten vastaanottoon liittyvien prosessien luomisessa sekä näitä koskevassa tietojärjestelmäkehitystyössä. Asiaan liittyvät toimintaprosessit sekä tietojärjestelmäkehitystyö saatiin aikataulussa valmiiksi uusiin lakisääteisiin velvoitteisiin vastaamiseksi. Loppuvuodesta kompostointi-ilmoitusten jättämiseen avattiin myös sähköinen asiointipalvelu. Kompostointi-ilmoitusten jättämistä koskevan määräajan umpeutuminen kuitenkin ruuhkautti jätehuollon yksikön toiminnan ja asiakaspalvelun. Yksikön resursseja jouduttiin keskittämään asiakaspalveluun sekä kompostointi-ilmoitusten vastaanottoon, millä oli vaikutuksia erityisesti jätelain ja jätehuoltomääräysten seurannalle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Jätelain ja jätehuoltomääräysten seurannan painopiste toteutui vain osittain. Uuden jätteenkuljetusrekisterin kehitystyötä ei saatu valmiiksi vuoden 2022 aikana. Keskeiset haasteet liittyivät kuljetusyrittäjiltä ja jäteyhtiöltä saatavien jätteenkuljetustietojen laatuun. Yhteistyötä on tehostettu Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n ja Nokian lietekuljetusyritysten kanssa kuljetustietojen laadun parantamiseksi, jotta entistä tehokkaampi seurantatyö on tulevaisuudessa mahdollista.

Jätelain ja jätehuoltomääräysten noudattamista koskevien seurantakirjeiden määrällistä tavoitetta ei myöskään saavutettu. Tämä johtui pääasiassa kompostointi-ilmoitusten aiheuttamasta toiminnan ruuhkautumisesta. Sekajätehuoltoon liittymisen seurantaa tehtiin 212 kiinteistölle. Lisäksi biojätteen, lasipakkauksien ja pienmetallin erilliskeräysvelvoitteiden noudattamiseen liittyviä kirjeitä lähetettiin yhteensä 342 kiinteistölle. Saostus- ja umpisäiliölietteiden tyhjennysten seurannassa keskityttiin Nokian alueella toimivien lietekuljetusurakoitsijoiden toiminnan seuraamiseen. Työtä tehtiin yhdessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen kanssa.

Kolmantena toiminnan painopisteenä vuonna 2022 oli jätestrategian toimeenpano. Painopiste toteutui osittain. Vuoden 2022 aikana käynnistettiin jätetaksaan liittyvä kehitystyö jätetaksan kannustavuuden parantamiseksi. Työ ei kuitenkaan toteutunut suunnitellusti, koska maailman tilanteesta johtuva poikkeuksellinen polttoaineen ja energian hinnannousu aiheutti merkittäviä korotuspaineita taksoihin. Etusijajärjestyksen mukaisen hinnoittelun vahvistamiseen ei katsottu olevan mahdollisuuksia vallitsevassa tilanteessa. Työtä jätetaksan kannustavuuden parantamiseksi on tarkoitus jatkaa vuoden 2023 aikana, jotta bio- ja pakkausjätteiden lajittelutehokkuutta pystyttäisiin lisäämään.

Toimintavuoden aikana jatkettiin myös sidosryhmäyhteistyön parantamista. Tavoite toteutui suunnitellusti. Toimintavuoden aikana järjestettiin työpajoja kuntien ympäristönsuojeluviranomaisten kanssa. Työpajojen avulla pyrittiin tiivistämään jätehuolto- ja ympäristönsuojeluviranomaisen välistä yhteistyötä ja löytämään synergiaetuja molempien viranomaisten päivittäiseen työhön. Yhteistyötä jatkettiin myös Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n sekä kuntien kaavoituksen ja rakennusvalvontojen edustajien kanssa. Myös kuntien hallinto- ja palvelukiinteistöjen yhdyshenkilöitä perehdytettiin kuntakiinteistöjen kierrätettävien jätteiden erilliskeräyksen järjestämiseen. Vuoden aikana yhteistyötä kehitettiin lisäksi mm. Tampereen Infra Oy:n ja jäteyhtiön kanssa.

Jätehuoltoviranomaisen talousarvio vuodelle 2022 oli 461 000 €. Jätehuollon yksikön ja jätehuoltolautakunnan yhteenlaskut kulut olivat 473 000 €, joten kulut toteutuivat 12 000 € talousarviota suurempina. Tämä johtui pääasiassa kunta-alan palkkaratkaisun aiheuttamasta henkilöstökulujen ylittymisestä. Tampereen kaupunki on laskuttanut jätehuoltoviranomaisen toiminnasta aiheutuneet kustannukset Pirkanmaan Jätehuolto Oy:ltä kalenterivuoden loppuun mennessä yhteistoimintasopimuksen mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Alueellisen jätehuoltolautakunnan vuoden 2022 vuosikertomus hyväksytään liitteen mukaisena.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Toimialueen kunnat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)