§ 8 Nordea Master johdannaisyleissopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:2989/02.04.00/2023

Päätöspäivämäärä

1.6.2023

Päätöksen tekijä

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Liiketoiminta-​ ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen,​ puh. 050 3451397,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Kaupungin ottolainoihin liittyvää riskienhallintaa toteutetaan valtuuston 16.9.2019 § 140 hyväksymän Rahoituksen ja sijoitustoiminnan periaatteiden mukaisesti. Korkoriskien hallinnassa keskeinen toimintamalli on nostaa kaupungin lainat pääasiassa vaihtuvakorkoisina ja hallita niihin liittyvää korkoriskiä lainoista erillisillä korkojohdannaissopimuksilla. Periaatteiden mukaisesti lainojen suojausaste pyritään pitämään 40 - 60 %:n välissä. Viime aikoina suojausaste on ollut haarukan ylälaidan tuntumassa. 

Erilaisia korkojohdannaissopimuksia on tehty usean vastapuolen kanssa. Sopimuksien laatimisessa yleinen käytäntö on, että kunkin vastapuolen kanssa laaditaan ensin yleissopimus, jonka puitteissa sitten voidaan myöhemmin solmia varsinaisia johdannaissopimuksia. Kaupungin ja Nordea Pankin välillä on solmittu yleissopimus vuonna 2006, jonka jälkeen rahoitusalan sääntely ja käytännöt ovat muuttuneet merkittävästi ja on tarpeen päivittää sopimus (päätös 25.9.2006 § 119 Asiakassopimus johdannaissopimuksiin Nordea Pankki Suomi Oyj:n kanssa).

Liitteenä olevalla uudella Nordea Master johdannaissopimuksella sovitaan yleisistä kaupankäynnin ehdoista, toimintatavoista ja käsitteistä. Sopimus ei velvoita kaupunkia tekemään varsinaisia johdannaissopimuksia Nordea Pankin kanssa, eikä se velvoita pankkiakaan niitä tekemään. Sopimuksen solmiminen ei suoraan aiheuta mitään maksuja kaupungille. Edellä mainitusti, sopimuksen päivitys johtuu siis tarpeesta saada dokumentaatio vastaamaan nykyhetken pankkiregulaatiota. Nordean kanssa solmitut korkojohdannais-sopimukset ja limiitit pysyvät ennallaan eli päätöksellä ei ole vaikutusta jo solmittuihin sopimuksiin.

Hallintosäännön 36 §:n mukaan konsernijohtaja päättää johdannaissopimuksista valtuuston hyväksymien rahoituksen ja sijoitustoiminnan periaatteiden mukaisesti. Konsernijohtaja on delegoinut tämän päätösvallan konsernihallinnon toimintasäännöllä toistaiseksi liiketoiminta- ja rahoitusjohtajalle. 

Päätös

Nordea Bank Oyj:n kanssa solmitaan liitteen mukainen johdannaisyleissopimus.

Allekirjoitus

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen