Kaupunginhallitus, kokous 19.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 306 Vuoden 2024 kehitysohjelmakokonaisuus (kehittämiskokousasia) 

TRE:3423/00.01.02/2023

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiapäällikkö Nina Mustikkamäki, puh. 040 138 9234, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. lakiasiainjohtaja Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kehitysohjelmat ovat keskeinen väline kaupungin merkittävien strategisten muutosten toteuttamiseen. Ne ovat laajoja, pääsääntöisesti kahta tai kolmea palvelualuetta yhdistäviä kokonaisuuksia, joihin liittyy merkittäviä taloudellisia panostuksia ja laajaa yhteistyötä sidosryhmien kanssa.

Kehitysohjelmat asetetaan lähtökohtaisesti valtuustokaudeksi, mutta niiden hyväksymisestä ja resurssoinnista päätetään vuosittain. Kehitysohjelmien hyväksymisestä ja niiden toteutuksen ohjauksesta vastaa kaupunginhallitus. Kaupunginvaltuusto päättää kehitysohjelmien resurssoinnista talousarvion hyväksymisen yhteydessä.

Vuonna 2023 kaupungilla on toteutuksessa kuuden kehitysohjelman kokonaisuus: Viiden tähden keskusta, Hiedanranta, Tampere Junior, Älykaupunki kaupunkilaisille, Elämystalous ja Hiilineutraaleja tekoja. Ohjelmista Tampere Junior on päättymässä vuoden 2023 lopussa.

Toimintaympäristön muutostekijät (mm. hyvinvointialueuudistus, hyvinvoinnin polarisaatio, muuttuva demografia sekä tästä noussut työvoimapula) ovat nostaneet kevään 2023 aikana keskusteluun kaksi uutta kehitysohjelma-aihiota, jotka ovat Welcoming city ja Hyvinvointi. Welcoming city -ohjelma-aihiolla vastataan kiristyvään työvoimapulaan keskittyen vahvistamaan kansainvälisten osaajien pito- ja vetovoimaa Tampereella. Hyvinvoinnin ohjelma-aihiossa yhteiskunnallisten ja monimutkaistuvien hyvinvointiongelmien ratkaisemiseen haetaan uudenlaisia ketteriä toimintatapoja ja uudistuvia palveluja, joita toisiaan täydentävät toimijat toteuttavat. Kehitysohjelmalla myös vahvistetaan kaupungin muuttunutta roolia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Vuodelle 2024 valmisteltu ohjelmakokonaisuus koostuu seitsemästä ohjelmasta: Viiden tähden keskusta, Hiedanranta, Älykaupunki kaupunkilaisille, Elämystalous, Hiilineutraaleja tekoja, Welcoming city ja Hyvinvointi. Valmistelun aikana on käyty kriittistä keskustelua ohjelmien määrästä, uusien ohjelmien käynnistämisen ajankohdasta sekä tarpeesta arvioida kriittisesti ohjelmien vaikuttavuutta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Kaupunginhallituksen vuoden 2024 kehitysohjelmakokonaisuudesta käymä keskustelu merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Lauri Savisaarelle sekä suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojalalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Sirpa Pursiainen, Aila Dündar-Järvinen ja Oliver Priimägi poistuivat kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Nina Mustikkamäki, Teppo Rantanen, Lauri Savisaari 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)