Alueellinen jätehuoltolautakunta, kokous 6.9.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 34 Jätehuoltoviranomaisen osavuosikatsaus ja talousarvion toteutuminen ajalla 1.1.–31.7.2023 

TRE:4088/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Jätehuoltopäällikkö Anu Toppila, puh. 040 806 3362, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Jätehuoltolautakunnan osavuosikatsaus ajalla 1.1.–31.7.2023 on esitetty liitteessä. Osavuosikatsauksessa esitetään jätehuoltoviranomaisen toiminnallisten tavoitteiden ja taloustilanteen toteutuminen.

Jätelain ja jätehuoltomääräysten muutosten toimeenpanoa lukuun ottamatta toiminnalliset tavoitteet ovat toteutumassa arvioidusti. Jätelain ja jätehuoltomääräysten toimeenpanon muutokset, erityisesti kompostointi-ilmoitusten vastaanotto ja biojätteen erilliskeräysvelvoitteen laajeneminen kaupunkiseudulla, ovat ruuhkauttaneet toimintaa merkittävästi. Tämän vuoksi kaikkia toiminnan tavoitteita ei pystytä saavuttamaan. Suurimmat haasteet liittyvät tällä hetkellä kompostointi-ilmoitusten sujuvaan käsittelyyn. Kompostointi-ilmoituksia on tehty noin 16 000 kpl ja vaikka käsittelyn avuksi on kehitetty robotiikkaa, vie kaikkien tehtyjen ilmoitusten käsittely pitkälle ensi vuoteen. Kompostointi-ilmoituksia koskeva ohjaus ja neuvonta on myös vaatinut huomattavan määrän resursseja. Tämä on heijastunut mm. poikkeamishakemusten käsittelyaikojen pidentymiseen sekä jätelain ja jätehuoltomääräysten noudattamista koskevan seurantatyön viivästymiseen.

Talousarvio on ennusteen mukaan ylittymässä. Tämä johtuu henkilöstökulujen toteutumisesta arvioitua suurempina. Jätelain ja jätehuoltomääräysten toimeenpanon vuoksi talousarvion laadintavaiheessa varauduttiin 0,6 henkilötyövuoden lisäykseen yksikön henkilöstömäärässä. Tämä on kuitenkin osoittautunut riittämättömäksi. Erityisesti vastaanotetut kompostointi-ilmoitukset sekä merkittävästi lisääntyneet asiakasyhteydenotot ovat olleet määrällisesti niin suuria, ettei näihin ole osattu varautua riittävästi toiminnan suunnittelussa syksyllä 2022. Talousarvion ulkopuolinen lisärekrytointi on kuitenkin ollut välttämätön lakisääteisten tehtävien turvaamiseksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Osavuosikatsaus ja talousarvion toteutuminen ajalla 1.1.–31.7.2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Toimialueen kunnat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)