Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 24.8.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 99 Hervannan pohjoisakselin asemakaavoihin 8603 ja 8745 liittyvän toteutussopimuksen muuttaminen Skanska Talonrakennus Oy:n ja Setlementtiasunnot Oy:n kanssa 

TRE:3830/10.00.03/2023

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Maankäyttöpäällikkö Heli Toukoniemi,​ puh. 040 806 4007 ja kehityspäällikkö Jani Kiiskilä, puh. 050 350 3029, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki järjesti kortteleiden ideakilpailun Hervannan pohjoisakselin alueen kehittämisestä. Ideakilpailun painopiste oli kaupunkisuunnittelussa ja korttelitasoisessa suunnittelussa sekä asumisen monimuotoisuuden varmistamisessa. Tavoitteena oli laatia korkeatasoinen suunnitelma,​ joka parantaisi kaupunkikuvallista ja toiminnallista laatua Hervannan pohjoisen sisääntuloalueen ympäristössä. Tavoitteena oli myös uudistaa asuinkerrostaloasumisen konsepteja sekä luoda raikkaita ideoita ja toteutuksia erikokoisten kotitalouksien ja perheiden asumiselle. Tarkoituksena oli ratkaista alueen maankäytön yleiset suuntaviivat asemakaavoituksen pohjaksi sekä löytää yhteenliittymiä,​ jotka pystyisivät jatkamaan korttelien kehittämistä laadukkaaseen toteutukseen asti yhteistyössä kaupungin kanssa. Prosessia jatkettiin voittaneen kilpailuehdotuksen tekijän kanssa kumppanuuskaavoituksena.

Asunto-​ ja kiinteistölautakunta päätti 12.9.2017 § 29,​ että Hervannan pohjoisakselin suunnittelualueella kaupungin yhteistyökumppaneiksi valitaan "Keinutaan" ja "Pons-​Hervannan sillat" -​töiden tekijäryhmät. Päätöksen mukaan kaupunki tulee luovuttamaan rakennusoikeutta Hervannan pohjoisakselin suunnittelualueelta ”Keinutaan”-​työn pohjalta Hartela Länsi-​Suomi Oy:lle tai sen osoittamille yhtiöille, nykyisin Hartela Pirkanmaa Oy, ja ”Pons-​ Hervannan sillat” -​työn pohjalta Skanska Talonrakennus Oy:lle ja Setlementtiasunnot Oy:lle  tai niiden osoittamille yhtiöille,​ kun Hervannan pohjoisakselin suunnittelualueelle yhteistyössä laadittu asemakaavamuutos on saanut lainvoiman ja asemakaavamuutoksen mukaiset tontit on muodostettu ja rekisteröity. Asemakaavamuutoksessa tontinluovutuskilpailun alue jaettiin kahdeksi asemakaava-​alueeksi. Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi 7.9.2020 § 111 asemakaavaehdotuksen nro 8603. Asemakaavamuutos nro 8745 on kaavoitusohjelman kohde vuodelle 2024.

Skanska Talonrakennus Oy on luopunut omalta osaltaan Hervannan pohjoisakselin hankkeesta ilmoituksellaan 2.6.2023, minkä vuoksi toteutussopimukseen, pysäköintiyhtiön osakassopimukseen ja muihin liittyviin sopimuksiin tai liiteasiakirjoihin on ollut tarve tehdä muutoksia. Sopimusmuutokset kohdistuvat useisiin kohtiin, minkä vuoksi on tarkoituksenmukaista tehdä uusi sopimus ja kumota nykyinen voimassaoleva sopimus.

Toteutussopimuksen merkittävimmät muutokset voimassaolevaan sopimukseen ovat:

  • Skanska Talonrakennus Oy:n luopuminen Hervannan pohjoisakselin tonttivarauksista kokonaisuudessaan
  • Setlementtiasunnot Oy:lle on varattu tontti asemakaavan 8603 alueelta 29.2.2024 saakka
  • Asemakaava-​aluetta nro 8745 koskeva aluerajauksen muutos, missä Setlementtiasunnot Oy:lle on osoitettu alustava tonttivaraus

 

Toteutussopimuksella kaupunki sitoutuu varaamaan asemakaavassa 8603 osoitetun tontin 837-​65-​7134-​15 Setlementtiasunnot Oy:lle toteutettavaksi soveltuvin osin tontinluovutuskilpailutyön ”Pons-Hervannan sillat” mukaisesti ja Skanska Talonrakennus Oy luopuu toteutussopimuksen mukaisesta hankkeesta kokonaisuudessaan. Setlementtiasunnot Oy:n tulee tehdä pitkäaikainen maanvuokrasopimus 29.2.2024 mennessä saamastaan tontista. Mikäli Setlementtiasunnot Oy luopuu hankkeesta siirtyy rakentamisoikeus Hartela Pirkanmaa Oy:lle. Tontti vuokrataan Setlementtiasunnot Oy:lle luovutusajankohdan mukaisella käyvällä hinnalla kaupungin tavanomaisin ehdoin.

Toteutussopimuksessa sovitaan korttelin 7134 pysäköinnin toteuttamisen periaatteista. Viereisen korttelialueen tonttien 837-​65-​7212-​1,​ 2,​ 3,​ 4 ja 5 osalta on sovittu pysäköintivelvoitepaikkojen siirtämisestä rakennettavaan pysäköintilaitokseen sekä väliaikaisesta pysäköinnistä. Pysäköintilaitokseen sijoittuu asemakaavan mukaisesti autopaikkoja kaikilta korttelin 7134 tonteilta. Pysäköintilaitoksen ja pysäköinnin toteuttamiseksi kortteliin 7134 on tarkoitus perustaa Kiinteistö Oy Hervannan Parkki 1-niminen yhtiö. Kaupunki on osaltaan päättänyt yhtiön perustamisesta ja osakkeiden hankinnasta pysäköintiyhtiöstä kaupunginvaltuustossa 24.10.2022 § 145. Kaupunki osallistuu viereisten korttelialueiden pysäköinnin toteuttamiseen pysäköintiyhtiössä kaavatontin 12 osalta. Tämän sopimuksen kanssa on samanaikaisesti allekirjoitettu pysäköintiyhtiötä koskeva osakassopimus. Hallintosäännön 16 §:n 6 ja 8 kohdan mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen hyväksymisestä sekä yhtiön perustamisesta.

Toteutussopimuksella kaupunki ja Setlementtiasunnot Oy sitoutuvat kehittämään yhdessä asemakaava-​aluetta nro 8745 Hervannan pohjoisakselin ideakilpailun oman työnsä ”Pons-Hervannan Sillat” suunnitelman mukaisesti.  Asemakaava-​alueen 8745 toteuttamisesta neuvotellaan tarkempi asemakaavaa koskeva toteutussopimus,​ kun asemakaavaehdotus on ollut nähtävillä.

Kiinteistötoimi ja lakiasiat ovat yhteistyössä neuvotelleet asemakaavan toteutussopimuksen,​ jolla sovitaan rakennusoikeuden luovuttamisesta asemakaavan nro 8603 mukaiselta alueelta,​ asemakaavaan liittyvien pysäköintijärjestelyjen toteuttamisesta sekä alueen jatkokehittämisestä asemakaavamuutoksen nro 8745 alueella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Liitteenä oleva 15.8.2023 ja 16.8.2023 allekirjoitettu kaupungin, Skanska Talonrakennus Oy:n ja Setlementtiasunnot Oy:n välinen ehdollinen asemakaavaan nro 8603 ja 8745 liittyvä toteutussopimus hyväksytään ehdolla,​ että kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyy korttelin 7134 pysäköintijärjestelyjen toteuttamisen mahdollistavan osakassopimuksen perustettavan Kiinteistö Oy Hervannan Parkki 1 -yhtiön osalta.

Tällä päätöksellä kumotaan asunto- ja kiinteistölautakunnan päätös 16.6.2021 § 116.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Rikumatti Levomäki/Skanska Talonrakennus Oy, Eemeli Lönnqvist/Setlementtiasunnot Oy, Virpi Ekholm, Patricia Nikko, Jyri Nuojua, Arto Vuojolainen, Heli Toukoniemi, Kirsi Grönberg, Aila Taura, Ilkka Kotilainen, kitiatalous

Liitteet


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.