Kaupunginhallitus, kokous 2.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 404 Tampereen kaupungin turvallisuussuunnitelman toteutustilanne 

TRE:4692/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula, puh. 040 196 6512, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kuntalain mukaan kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Turvallisuus luo pohjan hyvinvoinnille.

Turvallisuussuunnittelu on paikallista ja alueellista toimintaa, jonka tarkoituksena on onnettomuuksien, rikosten, häiriöiden ja tapaturmien ja niistä aiheutuvien vahinkojen väheneminen sekä turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen ylläpitäminen ja parantaminen.

Tampereen kaupungin turvallisuussuunnitelmaan on koottu yhteen kohonneiden riskien osa-alueelta eri toimijoiden suunnitelmia, ohjelmia ja hankkeita. Turvallisuussuunnitelmassa keskitytään erityisesti paikallisiin turvallisuusnäkökulmiin.

Tampereen kaupungin turvallisuussuunnitelmaa on laadittu ja sitä ylläpidetään laajassa yhteistyössä Sisä-Suomen poliisilaitoksen, Pirkanmaan hyvinvointialueen sekä lukuisten muiden toimijoiden kanssa. Tämä on tärkeää, sillä vaikuttavuutta saadaan aikaan vasta laajapohjaisen yhteistyön kautta.

Turvallisuussuunnitelma on hyväksytty kaupunginhallituksessa 23.11.2020 § 479. Turvallisuussuunnitelma on luonteeltaan dynaaminen ja sitä päivitetään säännöllisesti.

Paikallisen ja alueellisen turvallisuussuunnittelun kansallisissa linjauksissa todetaan, että turvallisuussuunnitelman pohjaksi laaditaan arvio väestön turvallisuuden tilanteesta ja sen ennakoidusta kehityksestä. Arviota päivitetään säännöllisesti ja tämän pohjalta uudeksi painopistealueeksi suunnitelmaan on otettu Nuoret rikoksentekijät ja jengiytyminen.

Kokouksessa käydään läpi turvallisuussuunnitelmaa, sen painopistealueita ja toimenpiteitä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin turvallisuussuunnitelman toteutustilanne merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttulalle. Hän oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Jouni Perttula

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)