Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 13.9.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 139 Antti ja Airi Soljan säätiön tuki työnantajille -tuen myöntämisperiaatteiden hyväksyminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:2403/12.01.01/2023

Valmistelija

  • Viskari Kirsi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420, oppisopimuspäällikkö Liisa Klinge, puh. 050 540 5309, lehtori Mika Uronen, puh. 040 711 5439 ja suunnittelupäällikkö Johanna Järvensivu, puh. 040 517 0316, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Antti ja Airi Soljan säätiö sr ovat 8.6.2023 allekirjoittaneet 1.7.2023–30.6.2026 väliselle ajalle yhteistyösopimuksen, jossa on sovittu kokeilumuotoisesta yhteistyöstä oppisopimuskoulutuksen kehittämiseksi. Johtaja, ammatilllinen koulutus Kirsi Viskari on tehnyt sopimuksen hyväksymisestä viranhaltijapäätöksen 26.4.2023 (§ 65).

Kokeilu kestää kolme 12 kuukauden pituista jaksoa, joista ensimmäinen on alkanut 1.7.2023. Säätiö lahjoitaa kullekin 12 kuukauden jaksolle 50 000 euroa edellä mainittuun tarkoitukseen, yhteensä 150 000 euroa. Yhteistyösopimuksessa on sovittu, että mikäli kaikkea säätiön antamaa rahaa ei saada käytettyä sopimuskauden aikana, niin mahdollisesta palautuskäytännöstä sovitaan erikseen. Tredu koordinoi ja ohjaa säätiön sille ohjaamaa rahoitusta / tukea työnantajille.

Antti ja Airi Soljan säätiön tuki kohdentuu työnantajan järjestämään opiskelijan ohjaukseen työpaikalla

Antti ja Airi Soljan säätiön tarkoituksena on tukea oppisopimuksella annettavaa koulutusta, mahdollistaa mestari-, kisälli- ja oppipoikatradition jatkumista sekä lisätä kädentaitojen opiskelun yleistä arvostusta Suomessa. Säätiön tavoite näkyy myös tehdyssä yhteistyösopimuksessa siten, että myönnettävä tuki on kohdennettu juuri käsityövaltaisilla aloilla toimiville yrityksille. Antti ja Airi Soljan säätiön tuki työnantajille -tuen avulla on tarkoituksena maksaa tukea käsityövaltaisilla, perinteisen mestari-kisälliperinteen aloilla toimiville työnantajille, jotka palkkaavat Tredun oppisopimusopiskelijan yli kahdeksi kuukaudeksi. Tukea voidaan myöntää rekisteröidylle yritykselle tai kolmannelle sektorille (rekisteröity yhdistys, säätiö), mutta ei julkiselle sektorille (kunta, kuntayhtymä, valtio, hyvinvointialue).

Tavoitteena on tukea niitä Tredun perus- tai ammattitutkintoja tai näiden tutkintojen osia opiskelevia opiskelijoita, joilla on vaikeuksia saada koulutusohjelman mukaista oppisopimuskoulutuspaikkaa kannustamalla taloudellisesti yrityksiä opiskelijoiden palkkaamisessa. Tuki kohdentuu työnantajan järjestämään opiskelijan ohjaukseen työpaikalla, jota nimetty oppisopimuksen työpaikkaohjaaja ja muu yhteisö tekevät. Tuella varmistetaan opiskelijalle työpaikalla tapahtuvan oppimisen mahdollisuus ja riittävä oppimisen ohjauksen määrä työpaikalla niin, että opiskelijan osaaminen ja työelämävalmiudet mahdollistavat pidempiaikaisen työllistymisen. Työssäoppimisen tavoitteet sovitaan yhteistyössä työnantajan ja Tredun kesken. Yhteistyösopimuksen mukaan Tredun tehtävänä on varmistaa, että valituksi tullut työnantaja sitoutuu yhteisiin tavoitteisiin.

Tredun ja säätiön yhteistyösopimuksessa on sovittu, että Tredu kartoittaa tuen tarpeessa olevat opiskelijat käsityövaltaisilta koulutusaloilta. Tredun koulutusalat, joille tuki Tredun sisällä pääsääntöisesti kohdentuu ovat: tekstiili- ja muotiala, taideteollisuusala, puhtaus- ja kiinteistöpalveluala, rakennusala, talotekniikka, kone- ja tuotantotekniikka ja autoala.

Tuen myöntämisperiaatteet

Tredun ja säätiön yhteistyösopimuksen mukaan Tredu päättää itsenäisesti, missä määrin kussakin oppisopimushankkeessa käytetään säätiön varoja sopimuksessa sovituissa kehyksissä. Yhteistyösopimuksessa on sovittu, ettei yrityksen saama tuki voi olla Tredun oman ja mahdollisten muiden tukijoiden antama tuki huomioiden enempää kuin 1 000 euroa kuukaudessa. Jotta edellä oleva sopimusehto tulee käytännössä huomioiduksi, on tuen myöntämisperiaatteissa määritelty yrityksen saamaksi tukisummaksi 700 euroa kuukaudessa.

Tredun edelleen jakaman Antti ja Airi Soljan säätiön tuen myöntämisperiaatteista on laadittu ohje, jota esitetään nyt lautakunnalle hyväksyttäväksi. Ehdotus 1.10.2023 voimaan tulevaksi Antti ja Airi Soljan säätiön tuki työnantajille -tuen myöntämisperiaatteiksi on tämän asian liitteenä.

Yhteistoiminnan tulosten arviointia toteutetaan vuosittaisilla tapaamisilla kunkin alkavan vuoden tammikuun aikana. Tapaamisten tavoitteena on kehittää ja arvioida toimintamallia käytännön olosuhteissa ja samalla kehittää yhteistyömuotoa. Yhteistyösopimuksen mukaan Tredun on kalenterivuosittain toimitettava säätiön hallitukselle raportti tehdyistä avustuspäätöksistä.

Oppisopimuskoulutuksesta

Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta, jota täydennetään tarvittaessa muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla opiskelulla. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijalle maksetaan palkkaa ja palkkauksen perusteet määräytyvät alan työ- ja virkaehtosopimusten perusteella ja siitä sovitaan työnantajan ja opiskelijan kesken. Viikoittaisen työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia. Työpaikalla opiskelijaa ohjaa tehtävään valittu työpaikkaohjaaja. Opiskelijalle annetaan työtehtävissä vastuuta ja hän oppii aitoja työtehtäviä tekemälllä. Annettujen työtehtävien tulee vastata tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia.

Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta, jos oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä katsotaan aiheutuvan työnantajalle kustannuksia. Koulutuskorvauksen maksamisesta sovitaan koulutuksen järjestäjän ja työnantajan kesken.

Oppisopimuskoulutuksena voidaan suorittaa koko ammatillinen tutkinto tai tutkinnon osa tai osia, tai tutkinnon osaa pienempi kokonaisuus. Oppisopimus voi siis olla kestoltaan muutamista viikoista kolmeen vuoteen. Oppisopimuksella suoritettu tutkinto antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin ammattiopisto tai lukio sekä saman pätevyyden kuin ammattiopisto.

Kun koulutuksen järjestäjä on todennut työpaikalla olevan edellytykset toimia oppimisympäristönä ja opiskelijalle on yhdessä suunniteltu henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) kyseiselle työpaikalle, koulutuksen järjestäjä ja työnantaja tekevät sopimuksen oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä. Tämän jälkeen työnantaja ja opiskelija tekevät oppisopimuksen, joka on kirjallinen, määräaikainen sopimus työ- tai virkasuhteesta. Oppisopimuksen liitteeksi tulee liittää opiskelijan HOKS siltä osin kuin se koskee oppisopimusta.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) 17 § mukaisesti lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta mm. avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Antti ja Airi Soljan säätiön tuki työnantajille -tuen myöntämisperiaatteet hyväksytään liitteen mukaisesti. Myöntämisperiaatteet tulevat voimaan 1.10.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kirsi Viskari, Regina Blom, Ari Mäkitalo, Virpi Siiranen, Marko Kankaanpää, Liisa Klinge, Raija Mäkelä, Mika Uronen, Johanna Järvensivu, Riikka Viitaniemi, Jyri Nuojua, sisäinen tarkastus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.