Kaupunginhallitus, kokous 18.9.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 384 Tampereen kaupungin lausunto Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkkoselvityksestä 

TRE:4429/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hyvinvointijohtaja Tarja Puskala, puh. 050 595 1079, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. lakiasiainjohtaja Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue on toteuttanut osana strategian toimeenpano-ohjelmaa hyvinvointialueen vastaanottopalveluiden ja työikäisten sosiaalipalveluiden palveluverkkoa koskeva selvityksen sekä vuodeosastojen paikkatarvelaskennan analyysin keväällä 2023. Nämä palveluverkkotyön osiot käsiteltiin 21.8.2023 aluehallituksessa, joka päätti lähettää molemmat selvitykset laajalle kuulemiskierrokselle asukastilaisuuksiin, YT-elimelle, vaikuttamistoimielimille, valiokunnille ja aluehallituksen jaostoille. Hyvinvointialueen kuulemiskierros sisältää muun muassa asukastilaisuuksia sekä asukaskyselyn, joka on avoinna 24.9.2023 asti. Hyvinvointialueen palveluverkon muut osiot eli erityisryhmien asumisen palvelut, mielenterveyspalvelut ja pelastuspalvelut sekä lasten ja nuorten palvelut ovat tulossa vastaavaan käsittelyyn kuluvan vuoden aikana.

Hyvinvointialueen palveluiden verkoston kehittämisen yleiset periaatteet ovat asiakaslähtöisyys, saatavuus ja saavutettavuus, väestön palvelutarpeen muutokset, alueelliset osaamiskeskittymät, palvelujen monimuotoisuus, kustannustehokkaat palvelut ja tilat sekä laaja-alainen yhteistyö.

Hyvinvointialueen palveluverkkoselvityksissä Tampereella sijaitseviin toimipisteisiin esitetyt muutokset koskevat suoraan viittä toimipistettä. Kämmenniemen terveysasema on merkitty selvitettäväksi toimipisteeksi ja selvityksen mukaan palvelut tulisivat jatkossa Linnainmaalta (liikkuvana tai digitaalisena palveluna). Myös Kaukajärven terveysasema on selvitettävä toimipiste ja palvelut tulisivat jatkossa Hervannasta. Tammelakeskuksen terveysasema on siirtyvä toimipiste ja palvelut tulisivat jatkossa Kaupin Kampukselta (Kaupin yliopistollinen sotekeskus, Kylse). Mehiläinen Hervanta ja Mehiläinen Keskusta terveysasemien tilanteen määrittää tulevaisuuden palvelutarve.

Palveluverkkoselvityksen mukaan Tampereella olisi jatkossa neljä toimipistettä, joista saisi sekä vastaanottopalveluja että työikäisten sosiaalipalveluja. Nämä ovat Hatanpää (vielä eri tiloissa), Hervanta (vielä eri tiloissa), Tesoma Mehiläinen ja Linnainmaa. Sen lisäksi Tampereella olisi kolme toimipistettä, jotka tarjoaisivat vastaanottopalveluja ja nämä ovat Tipotie, Lielahti (tulevaisuudessa Hiedanranta) sekä Tammela (tulevaisuudessa Kauppi).

Hyvinvointialueen tavoitteena on, että vastaanottopalveluilla ja työikäisten sosiaalipalveluilla on yhteiset toimipisteet. Linnainmaan ja Kanta-Sarviksen toimipisteet tuottaisivat sosiaalipalveluja laajemmalle väestöpohjalle myös Pirkkalaan ja Orivedelle. Sairaalapalveluja tuottaisi Hatanpään sairaala. Rauhaniemen osastot siirtyisivät Hatanpäälle tai Tammenlehvään vuonna 2024.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Liitteenä oleva Tampereen kaupungin lausunto Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkkoselvityksestä hyväksytään.

Päätös

Liitteenä oleva Tampereen kaupungin päivitetty lausunto Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkkoselvityksestä hyväksytään.

Konsernijohtaja oikeutetaan tekemään lausuntoon vähäisiä muutoksia.

Esteellisyys

  • Lassi Kaleva ja Anneli Taina ilmoittivat olevansa esteellisiä. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 § 1 mom. 5) kohdan perusteella. He poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden strategiajohtaja Reija Linnamaalle, hyvinvointijohtaja Tarja Puskalalle sekä kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmille. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Keskustelun kuluessa esittelijä konsernijohtaja Juha Yli-Rajala täydensi lausuntoa seuraavasti:

"Tampereen kaupunki pitää tärkeänä, että liikkuvien ja digitaalisten palvelujen toimivuus ja vaikutukset tamperelaisten arkeen suhteessa alueen väestön palvelutarpeisiin arvioidaan erityisesti niillä alueilla, joilla palvelujen saavutettavuus joukkoliikenteellä on heikko ja matkat nykyisiin palveluihin ovat pitkät.
 
Lisäksi palveluverkon jatkotyöstössä on tarpeen kiinnittää huomiota muutosten vaikutuksiin alueellisiin hyvinvointieroihin ja segregaatioon koko hyvinvointialueen tason ohessa myös Tampereen sisäisesti.
 
Lisäksi keskuskaupungin asukkaiden haasteet ja palvelutarpeet voivat olla erilaiset verrattuna Pirkanmaan muihin kuntiin, esimerkiksi asunnottomuus ja päihteet."

Lisäksi konsernijohtaja lisäsi päätösehdotukseen toisen ponnen:

"Konsernijohtaja oikeutetaan tekemään lausuntoon vähäisiä muutoksia."

Puheenjohtaja totesi näin muutetun päätösehdotuksen ja lausuntoliitteen olevan päätöksenteon pohjana.

Tiedoksi

Kirjaamo/Pirkanmaan hyvinvointialue, Reija Linnamaa, Tarja Puskala, Virpi Ekholm, Jyri Nuojua

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)