Kaupunginhallitus, kokous 4.9.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 361 Koukkuniemen vesivahingosta aiheutuneiden kustannusten korvaaminen vahinkorahastosta 

TRE:3356/02.04.02/2023

Valmistelija

  • Perttula Jouni, Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, riskienhallintapäällikkö Anniina Nääppä, puh. 040 749 3590, toimitilapäällikkö Niko Suoniemi, puh. 040 806 2794 ja lakimies Kim Pråhl, puh. 040 639 7576, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. lakiasiainjohtaja Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki hankkii rakennusten ylläpito- ja rakennuttamispalvelut Tampereen Tilapalvelut Oy:ltä, joka on Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhtiö.

Tampereen Tilapalvelut Oy:n ylläpitämässä Koukkuniemessä sijaitsevan Rauhaniemen sairaalan ensimmäisen kerroksen toimistohuoneissa ja miesten pukuhuonetiloissa havaittiin vesivahinko 24.2.2022. Alkujaan vesivahinkoa pidettiin huomattavasti pienempänä, koska suurimmat vahingot olivat piilossa rakenteiden sisällä ja tästä syystä vuotoa ei oltu heti havaittu. Vesivahingon laajuus paljastui vasta rakenneavausten ja purkutöiden yhteydessä.

Werker Palvelut Oy teki vahingon havaitsemisen jälkeen jälkivahinkotyöt ja Werker Palvelut Oy:n Antti Marin teki vahinkokartoituksen ja tarkastusraportin 2.3.2022

Raportissa todettiin, että ensimmäisen kerroksen käyttövesiputki oli vuotanut pistekorroosion seurauksena, ja vesi oli päässyt kulkeutumaan välipohjan kotelorakenteen sisällä ja tullut alemman kerroksen vessan katosta. Vesivuoto oli oletettavasti jatkunut jo pidemmän aikaa. Useiden ensimmäisen kerroksen toimistohuoneiden lattiat sekä seinien alapäät olivat kastuneet ja kaapistojen runkojen alaosat vaurioituneet. Pohjakerroksen miesten pukuhuonetilojen katto sekä seinän yläosat olivat kastuneet laajalta alueelta ja WC:n lattia oli kastunut putkikoteloinnin ympäriltä. Lisätutkimuksena ehdotettiin asbesti- ja haitta-ainekartoitusta sekä välipohjarakenteen kunnon selvitystä.

Werker Palvelut Oy aloitti myös purkutyöt, mutta heidän resurssinsa eivät riittäneet vahinkojen laajuuden vuoksi. Urakoitsijaksi vaihtui RKV-Tekniikka Oy, joka jatkoi purkutyöt loppuun ja teki jälleenrakennuksen Ramboll Oy:n suunnitelmien mukaisesti. Sitowise Oy toimi työmaalla valvojana ja rakennuttajana.

Rakenneavausten ja purkutöiden yhteydessä huomattiin, että välipohjan sisällä oli vanhat täyttömateriaalit (koksikuonaa ja hiekkaa) ja muottilaudoitukset. Vuotovesi on todennäköisesti kastellut välipohjan täyttömateriaalin ja muottilaudoituksen. Muottilaudoitukset ovat lahovaurioituneet ja niissä oli paikallisia näkyviä mikrobivaurioita. Vaurioituminen on todennäköisesti tapahtunut osittain jo rakentamisvaiheessa betonirakenteiden kosteuden takia. Välipohjan täyttö-/eristetilassa oli myös runsaasti kosteutta/irtovettä.

Hankkeen vastaanottokokous pidetiin 24.2.2023 ja jälkitarkastus 10.3.2023, jonka jälkeen tilat luovutettiin käyttäjien hallintaan.

Tilojen purku-, kuivaus- ja korjaustöistä aiheutui elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmälle 244 829,77 euron kustannukset.

Kaupunginvaltuuston 20.10.2014 § 176 hyväksymien ja 14.3.2016 § 52 muuttamien vahinkorahaston sääntöjen § 3 mukaan maksettavista korvauksista päättää konsernijohtaja, mutta yli 200 000 euron suuruisista korvauksista päättää kaupunginhallitus. Korvausten omavastuu on 10 000 euroa vahinkoa kohden.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Koukkuniemen vesivahingosta aiheutuneista kustannuksista korvataan 234 829,77 euroa elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmälle vahinkorahastosta. Korvauksesta on vähennetty omavastuuosa 10 000,00 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula:
Vahinkorahaston sääntöjen mukaan rahastosta korvataan kaupungille aiheutuneita kertaluonteisia vahinkoja ja vastuita, joita ei vakuutuksin ole katettu. Rahastosta korvataan myös vahinkovakuutusten omavastuuosan ja kaupungin toimintayksikön omavastuuosan välinen kustannus sekä vakuutuskorvauksen ylittävä vahinko-osa. Korvausten omavastuu on 10 000,00 euroa vahinkoa kohden.

Vahinkorahaston sääntöjen 3 § mukaan yli 200 000 euron suuruisista korvauksista päättää kaupunginhallitus.

Vahinko vastaa rahaston sääntöjen mukaisia korvausperiaatteita. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmälle tulisi korvata vahingosta aiheutuneet kustannukset omavastuuosuudella vähennettynä.

Lakimies Kim Pråhl:
Lakiasiainyksiköllä ei ole esitettyyn huomautettavaa. Kyseinen vahinko on vahinkorahaston sääntöjen mukaisesti vahinkorahastosta korvattavissa ja vahingon suuruuden ollessa yli 200 000 euroa, on kaupunginhallitus toimivaltainen ratkaisemaan asian.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Virpi Ekholm, Niko Suoniemi, Jyrki Miettinen, Olli Karhumaa, Kitia talous, Tommi Hilli, Jouni Perttula, Anniina Nääppä, Kim Pråhl, Riikka Viitaniemi, Tilapa: Petri Mölsä, Mauri Heikkinen, Jussi Kuoppala, Tapio Seppälä, Sanna Kerola, Maarit Öhrling, Monetra Pirkanmaa: Marja Löytykorpi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.