Kaupunginvaltuuston kyselytunti, kokous 30.1.2023

§ 1 Valtuustokysely koskien konserniyhtiöiden vastuuta koko alihankintaketjun vastuullisuudesta - Olga Haapa-aho ja Vilma Järvisalo 

TRE:441/00.00.01/2023

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja hankintajohtaja Kari Paju, puh. 040 554 6050, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Olga Haapa-ahon ja Vilma Järvisalon valtuustokysely:

Tampereen seudun keskuspuhdistamon työmaalla on paljastunut laaja hyväksikäyttöepäily. Rakennusliitto tiedotti tehneensä Sulkavuoren työmaalle työmaatarkastuksen, jonka yhteydessä ongelmat on havaittu. Työmaalla ei ole maksettu ukrainalaisille pakolaisille asianmukaista palkkaa heidän tekemästään työstä. Käytännössä tämä matala taso on toteutettu niin, että työntekijät ovat olleet normaalin työsuhteen sijaan kevytyrittäjiä, jotka ovat tulleet työhön latvialaisen yrityksen kautta.

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy on Tampereen kaupungin tytäryhtiö yli 70 %:n omistusosuudella ja kuuluu kaupunkikonserniin. Koko kaupunkikonsernin tulee toimia paitsi lain, myös kaupungin strategian mukaisesti. Tampereen strategia korostaa vastuullisuutta työnantajuudessa, omistajaohjauksessa sekä kansainvälistä vastuullisuuden edelläkävijyyttä.

Työmaasta vastaa julkisten tietojen mukaan kahden toimijan muodostama työyhteenliittymä, joka taas tekee alihankintaa työmaan töiden osalta. Ilmeisesti vastuussa olevat eivät ole saaneet oikeaa tietoa palkkauksesta. Vastuu koko alihankintaketjusta on kuitenkin lopulta tilaajalla eli Keskuspuhdistamo Oy:lla ja sitä kautta myös Tampereen kaupungilla ja muilla omistajilla.

Kysymme:

  1. Miten ilmenneeseen hyväksikäyttöön on puututtu?
  2. Miten Tampereen kaupungin omistajaohjaus varmistaa, että konserniyhtiöt varmistavat vastuullisen toiminnan kaikilla toiminnan osa-alueilla, myös alihankinnoissa?


Pormestari Anna-Kaisa Ikosen vastaus Olga Haapa-ahon ja Vilma Järvisalon valtuustokyselyyn koskien konserniyhtiöiden vastuuta koko alihankintaketjun vastuullisuudesta:

Kysymme:

Miten Tampereen kaupungin omistajaohjaus varmistaa, että konserniyhtiöt varmistavat vastuullisen toiminnan kaikilla toiminnan osa-alueilla, myös alihankinnoissa?

Tampereen kaupungin omistajaohjauksen periaatteiden (KV 2.10.2017) mukaan kaupunki on vastuullinen ja eettinen omistaja. Kaupunki on sitoutunut yhtiöidensä kautta harjoittamaan vastuullista ja kestävää kehitystä tukevaa liiketoimintaa. Tässä yhteydessä vastuullisuus ymmärretään laajasti niin, että se tarkoittaa ympäristövastuuta, sosiaalista vastuuta ja hyvää hallintotapaa.

Kaupunkiomistajan ja tytäryhtiöiden välistä toimintaa ohjataan konserniohjeella. Voimassa oleva konserniohje on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 16.12.2019. Tytäryhtiöiden hallituksilla on osaltaan velvollisuus hyväksyä ohjeiden noudattaminen. Konserniohjeen mukaan kaupungin tytäryhteisöt ovat vastuullisia työnantajia, jotka toteuttavat hyvää johtamista ja huolehtivat henkilöstön hyvinvoinnista.

Lisäksi konserniohjeen mukaan riskienhallinta on osa yhtiön valvontajärjestelmää. Yhtiön hallituksen on huolehdittava siitä, että yhtiön toimintaan liittyvät riskit tunnistetaan, niitä arvioidaan ja seurataan ja että riskienhallinnan periaatteet on määritelty. Riskienhallintaa toteutetaan osana tytäryhtiön tavanomaisia johtamis-, suunnittelu- ja ohjauskäytäntöjä. Tytäryhteisöt ylläpitävät ajantasaista riskiprofiilia toiminnastaan, jotta keskeiset riskit hallitaan ja mahdollisuudet hyödynnetään suunnitelmallisesti.

Omistajaohjaus on jo jonkin aikaa valmistellut konserniohjeen päivitystä. Konsernijaosto saa käsiteltäväkseen uuden konserniohje-ehdotuksen kevään 2023 aikana. Päivitetyssä konserniohjeessa painotetaan vastuullisen liiketoiminnan merkitystä.

Kaupungin sisäisen valvonnan vahvistamiseksi kaupunki on järjestänyt myös sisäisen tarkastuksen, joka voi ottaa vuosisuunnitelmaansa myös konserniyhtiöitä koskevia tarkastuksia. Lisäksi sisäinen tarkastus voi käynnistää nopeammalla aikataululla tarkastuksia konsernijohdon pyynnöstä. Tarkastuksia on mahdollista kohdistaa myös työperäisen hyväksikäytön torjuntaan. Lisäksi sisäinen tarkastus konsultoi tarvittaessa konsernivalvonnan kehittämistä ja näkökulman huomioon ottamista konserniohjeen valmistelussa.

Miten ilmenneeseen hyväksikäyttöön on puututtu?

Tampereen kaupungilla on aktiivisessa ohjauksessa 21 tytäryhtiötä. Ajatus siitä, että omistajaohjaus kävisi jokaisen sopimuksen sekä alihankintasopimuksen ja -ketjun läpi yhtiö yhtiöltä ja seuraisi näiden sopimusten noudattamista ajantasaisesti on jo lähtökohtaisesti mahdoton idea. Osakeyhtiön toiminnasta vastaa aina hallitus, joka yhdessä toimivan johdon kanssa hoitaa yhtiötä, sen sopimuksia ja toimintaa. Yhtiöissä on paras tieto liiketoiminnan vaatimuksista ja mahdollisuuksista samoin kuin liiketoimintaan liittyvästä lainsäädännöstä, velvoitteista ja vastuista.

Vaikka omistajaohjauksella ja konserniohjeella edellytetään harjoittamaan vastuullista liiketoimintaa, on mahdollista, että pitkissä alihankinta- tai toimitusketjuissa joku toimija silti jostain syystä ehdoin tahdoin rikkoo lakia, sopimuksia tai sääntöjä. Tähän on yleensä lähes mahdotonta ennakkoon puuttua. Vastuullisuuden korostamisella ohjataan konserniyhtiöitä kiinnittämään asiaan yhä enemmän huomiota toiminnassaan ja päätöksissään. Tätä kautta ohjauksen edellytetään siirtyvän mm. hankinta- ja palvelusopimuksiin, joilla käytännössä sovitaan arjen pelisäännöistä, kuten vaikka alihankintaketjujen pituudesta.

Omistajaohjaus käy vuosittain omistajakeskustelut tytäryhtiöiden kanssa. Esimerkiksi Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n omistajakeskustelu pidettiin 16.6.2022 omistajaohjauksen, yhtiön hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan kesken. Yhtenä osana keskustelua käytiin läpi myös yhtiön riskienhallintatapoja. Keskustelun pöytäkirjaan kirjattiin seuraavaa: ”Yhtiön riskienhallinnan toimintamalli on hyväksytty hallituksessa 3.9.2019 ja sen revisio on hyväksytty hallituksessa 24.9.2020. Hallitus käsitteli riskienhallinnan vuosikellon mukaisesti riskienhallinnan menettelytapoja ja mm. hallituksen erityisessä seurannassa olevia riskejä viimeksi kokouksessaan 25.5.2022 (vuosittain). Akuutteja ja uusia riskejä käsitellään hallituksen kokouksissa toimitusjohtajan tilannekatsauksessa omana vakiintuneena osanaan.”

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja ovat olleet konsernijaoston kokouksessa 24.1.2023 antamassa tilannekatsauksen Sulkavuoren rakentamisen urakka- ja urakoitsijatilanteesta. Omistajaohjaus seuraa ja varmistaa, että yhtiö selvittää mahdolliset epäkohdat ja edellyttää niiden korjaamista. Tilanteesta ja toimenpiteistä yhtiö tiedottaa aktiivisesti.

Omistajaohjauksen arvion mukaan Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy on omassa toiminnassaan pyrkinyt vastuullisiin hankintoihin ja alihankintasopimuksiin. Keskuspuhdistamon on esimerkiksi rajannut aliurakkaketjun pituutta siten, että Keskuspuhdistamon kanssa sopimussuhteessa oleva urakoitsija voi luovuttaa urakan osia toiselle urakoitsijalle ja tämä enintään kolmannelle urakoitsijalle. Lisäksi Keskuspuhdistamon urakkasopimuksissa lähdetään siitä, että pääurakoitsija johtaa rakennuskohdetta ammattimaisesti ja läheisessä yhteistyössä tilaajan ja muiden osapuolien kanssa.

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy rakennushankkeen tilaajana edellyttää lainsäädännön ja viranomaisohjeiden tinkimätöntä noudattamista kaikilla työmaillaan ja kaikissa urakoissa. Epäeettistä toimintaa ei myöskään hyväksytä.

Keskuspuhdistamolla ei ole mahdollisuutta olla selvillä yksittäisten työmaalla työskentelevien henkilöiden palkkauksesta. Tilaajana Keskuspuhdistamolla on kuitenkin suuri vastuu siitä, että hanke sujuu työvoiman oikeusturvan ja työturvallisuuden suhteen hyvin.

Kreate Oy:llä, Sulkavuoren työmaan päätoteuttajalla, on ulkopuolinen yritys selvittämässä työmaan tilannetta. Keskuspuhdistamo seuraa tiiviisti mitä tuloksia selvitystyössä saadaan ja miten mahdollisten epäkohtien korjaustoimenpiteet etenevät.

Ukrainalaisen työvoiman asemaan on kiinnitetty jo aiemmin huomiota. Aluehallintovirasto teki syksyllä 2022 tarkastuksia työmaalla. Tarkastus kohdistui TYL-Sulkavuoren aliurakka- ja vuokratyösopimuksiin ja näihin perustuvaan työvoiman käyttämiseen. Tarkastuksessa ei raportoitu huomioitavia seikkoja. Aluehallintovirasto ei löytänyt tarkastuksessaan moitittavaa.

Päätös

Merkittiin.