§ 121 Aamu- ja iltapäivätoiminnan hankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:902/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

25.10.2023

Päätöksen tekijä

Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Opetusjohtaja Petri Peltonen puh. 050 525 8561, erikoissuunnittelija Sannamaria Ahola puh. 040 12 04220, suunnittelujohtaja Leena Viitasaari 050 553 8672, etunimi.sukunimi@tampere.fi, hankinta-asiantuntija Outi Rissa/Tuomi Logistiikka Oy, etunimi.sukunimi@tuomi.fi

Lisätietoja päätöksestä

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä p. 040 8004678, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tuomi Logistiikka Oy lähetti Tampereen kaupungin toimeksiannosta 24.8.2023 julkaistavaksi hankintailmoituksen aamu- ja iltapäivätoiminnan hankinnasta. Hankinnan kohteena on Tampereen kaupungin aamu- ja iltapäivätoiminnan palvelut.

Kyseessä on hankintalain (1397/2016) liitteen E mukainen hankinta. Hankintamenettelynä on soveltuvin osin hankintalain 32 §:n mukainen avoin menettely.

Hankinnan sopimuskausi on 1.8.2024-4.6.2027. Sopimusta on mahdollista jatkaa kahden (2) vuoden optiokaudella. Option käyttöönotosta tehdään erillinen viranhaltijapäätös.

Hankintasopimus ei sisällä määrä- tai vähimmäisostovelvoitetta. Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton vuosiarvo on sitoumuksetta 3 600 000 €. Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo on laskennallisesti viiden vuoden sopimuskaudelle sitoumuksetta 18 000 000 €.

Hankintailmoitus julkaistiin HILMA-palvelussa 26.8.2023 ja hankinta-asiakirjat olivat saatavissa osoitteesta https://tarjouspalvelu.fi/tuomilogistiikka.

Tarjousten jättöaikana tarjoajilla on ollut mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä 13.9.2023 12.00 asti. Määräaikaan mennessä saapui kaksi (2) kysymystä.

Hankinta jaettiin 25 osa-alueeseen. Yhteen osa-alueeseen oli mahdollista tulla valituksi yksi (1) palveluntuottaja. Poikkeuksena kaksikielistä esi- ja perusopetusta tarjoavat koulut (Tammelan koulu, Tampereen kansainvälinen koulu sekä Wivi Lönnin koulu), joihin oli mahdollista valita kaksi palveluntuottajaa. Yhden palveluntuottajan oli mahdollista tulla valituksi enintään viiteen (5) osa-alueeseen.

Tarjouspyynnöllä ilmoitettiin, että Tilaaja tekee valinnat osa-alueittain niin, että niihin osa-alueisiin valitaan ensin palveluntuottajat, joihin on saatu vähiten tarjouksia. Tilaaja pyrkii tällä takaamaan sen, että kaikkiin kilpailutuksen osa-alueisiin saadaan valittua palveluntuottaja. Mikäli tarjoajien välillä syntyy tasapistetilanne, ratkaistaan tilanne arpomalla.

Tarjouksen jättivät määräaikaan 2.10.2023 klo 12.00 mennessä seuraavat 3 markkinatoimijaa:

  • Tampereen Evankelis-Luterilainen Seurakuntayhtymä (0206114-9),
  • Tampereen Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys r.y. (0214461-4) ja
  • Saksankielinen iltapäivä ry (2618166-3).

 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjoaja tarjouskilpailun ulkopuolelle, jos hankintayksikön tiedossa on, että tarjoajaa rasittaa jokin hankintalain 80 §:ssä luetelluista pakollisista poissulkemisperusteista. Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, jota rasittaa jokin hankintalain 81 §:ssä luetelluista harkinnanvaraisista poissulkuperusteista. Hankintalain 83 §:n mukaan tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Soveltuvuusvaatimusten täyttyminen tulee tarkastaa tarjouskilpailun voittajan osalta ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista.

Kaikki tarjoajat ovat tarjouksissaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset kokonaisuudessaan. Tilaaja tarkistaa valituilta tarjoajilta soveltuvuusvaatimusten täyttymisen viimeistään ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista, mukaan lukien vaaditut rikosrekisteriotteet (hankintamenettelyote) ja yhteisösakko-ote.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Hankintalain 113 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.

Saksankielinen iltapäivä ry (2618166-3) jätti tarjouksen ehdollisena ja tarjous sisälsi tarjouspyynnön vastaisia varaumia hinnan, toimintaan ohjattavien lapsien lukumäärän sekä aamutoiminnan järjestämisen osalta.

Hankinnan vähimmäisvaatimukset on esitetty tarjouspyynnön liitteellä 1 hankintasopimusluonnos ja liitteellä 2 palvelukuvausluonnos. Tarjouspyynnössä esitettyjen hylkäämisperusteiden perusteella tarjous hylätään, mikäli tarjoajan soveltuvuudelle asetetut vaatimukset eivät täyty tai jos tarjouspyynnössä esitetyt vaatimukset eivät täyty. Saksankielinen iltapäivä ry:n tarjous hylätään tarjouspyynnön vastaisena, sillä se ei täytä hankinnalle asetettuja vähimmäisvaatimuksia.

Tarjousten vertailu

Tampereen Evankelis-Luterilainen Seurakuntayhtymän (0206114-9) ja Tampereen Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys r.y.:n (0214461-4) tarjoukset etenivät tarjousvertailuun.

Hankintamenettelyä varten Tilaaja on määrittänyt kiinteän hinnan, jonka se maksaa yhden lapsen osalta kuukaudessa. Määritetty kiinteä hinta kattaa kaikki palvelun tuottamisesta syntyvät kustannukset. Kiinteä hinta yleisen tuen oppilaasta on 135 €/kk ja erityisen tuen päätöksen omaavasta oppilaasta 337,5 €/kk (eli 2,5 x yleisen tuen oppilaan hinta). Hankinnan vähimmäisvaatimukset esitettiin tarjouspyynnön liitteellä 1 hankintasopimusluonnos ja liitteellä 2 palvelukuvausluonnos. Tarjoajan oli mahdollista sitoutua tarjouksessaan laatupisteisiin, joista muodostettiin tarjouksen vertailupisteet osa-alueittain.

Tarjouksien vertailu toteutettiin käänteisellä kilpailutuksella eli niin sanotulla ranskalaisella urakalla. Tarjouksia vertailtiin ainoastaan laadullisia vertailuperusteita käyttäen (laadun painoarvo on 100 %). Laatuvertailun painotus jakautui seuraavasti: Aiempi kokemus aamu- ja/tai iltapäivätoiminnan tuottamisesta 40 %, Aiempi kokemus palvelutuotannosta erityistä tukea tarvitseville lapsille 30 %, Työllistämisehto 20 % ja Palveluntuottaja sitoutuu tarjoamaan jotain erityistä suuntausta, esim. liikunnallisuutta tai kädentaitoja (kielitaitoa ei lasketa erityissuuntaukseksi) 10 %.

Hankintayksikkö valitsee osa-alueittain 1–2 palveluntuottajaa, jolla on vertailussa suurimmat vertailupisteet. Tarjoajakohtaiset vertailupisteet on kuvattu kokonaisuudessaan vertailutaulukossa.

Tampereen Evankelis-Luterilainen Seurakuntayhtymä (0206114-9) jätti tarjouksen osa-alueeseen 8. Koiviston koulu ja valitaan palveluntuottajaksi osa-alueeseen 8. Koiviston koulu (100 vertailupistettä).

Tampereen Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys r.y. (0214461-4) jätti teknisesti tarjouksen kaikkiin tarjouspyynnön osa-alueisiin. Palveluntuottaja oli ilmoittanut kirjallisesti, ettei jätä tarjousta osa-alueisiin 9. Kämmenniemen koulu, 20. Tammelan koulu, saksankielinen toiminta, 21. Tampereen kansainvälinen koulu FISTA ja 25. Wivi Lönnin koulu, ranskankielinen toiminta, joten näiden osalta tarjoukset on poistettu vertailusta. Tampereen Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys r.y. (0214461-4) valitaan palveluntuottajaksi osa-alueisiin 4. Hatanpään koulu (100 vertailupistettä), 15. Messukylän koulu (100 vertailupistettä), 16. Olkahisen koulu (100 vertailupistettä), 19. Tammelan koulu (100 vertailupistettä) ja 23. Vuoreksen koulu (100 vertailupistettä).

Osa-alueisiin 1. Ahvenisjärven koulu, 2. Atalan koulu, 3. Etelä-Hervannan koulu, 5. Juhannuskylän koulu, 6. Kaarilan koulu, 7. Kaukajärven koulu, 9. Kämmenniemen koulu, 10. Lamminpään koulu, 11. Leinolan koulu, 12. Lentävänniemen koulu, 13. Lielahden koulu, 14. Linnainmaan koulu, 17. Sammon koulu, 18. Takahuhdin koulu, 20. Tammelan koulu, saksankielinen toiminta, 21. Tampereen kansainvälinen koulu, englanninkielinen toiminta, 22. Tesoman koulu, 24. Wivi Lönnin koulu ja 25. Wivi Lönnin koulu, ranskankielinen toiminta ei saatu riittävästi tarjouspyynnön mukaisia tarjouksia tarjousvertailua varten. Yhden palveluntuottajan oli mahdollista tulla valituksi enintään viiteen (5) osa-alueeseen.

Tilaaja vastaa näiden osa-alueiden osalta palvelutarpeeseen omana tuotantona. 

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa. Asiakirjapyynnöt tulee osoittaa osoitteeseen hankintapalvelut@tuomi.fi.

 

Hankintapäätös on Tampereen kaupunkia sitova vasta, kun siitä tehty päätös on saanut lainvoiman ja hankintasopimus on allekirjoitettu.

Päätös

Sopimus aamu- ja iltapäivätoiminnan hankinnasta tehdään seuraavien markkinatoimijoiden kanssa:

  • Tampereen Evankelis-Luterilainen Seurakuntayhtymä (0206114-9)
    • osa-alueeseen 8. Koiviston koulu ja
  • Tampereen Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys r.y. (0214461-4)
    • osa-alueisiin 4. Hatanpään koulu, 15. Messukylän koulu, 16. Olkahisen koulu, 19. Tammelan koulu ja 23. Vuoreksen koulu.

 

Hankintapäätös on Tampereen kaupunkia sitova vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Allekirjoitus

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä