Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 4.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 150 Ammatillisen koulutuksen strategiarahoitus 2023 -valtionavustushakemukseen osallistuminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:4598/02.04.01/2023

Valmistelija

  • Viskari Kirsi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420 ja kehitysjohtaja Tuula Hoivala, puh. 050 329 5711, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut ammatillisen koulutuksen strategiarahoituksen haun ajalle 20.9.–25.10.2023. Vuonna 2023 strategiarahoitusta myönnetään seuraaviin kehittämiskokonaisuuksiin:

  1. Hankeavustus ammatillisen koulutuksen johtamisen kehittämiseen 

 

Valtionavustuksena myönnettävällä ammatillisen koulutuksen strategiarahoituksella kehitetään ammatillisen koulutuksen johtamista siten, että ammatillisen koulutuksen toiminnan vaikuttavuus, tuloksellisuus ja laatu vahvistuvat.  Avustukseen voidaan käyttää noin 3–4 miljoonaa euroa. Avustus myönnetään ajalle 1.1.2023–31.12.2024.

  1. Hankeavustus ammatillisen koulutuksen järjestäjien digitalisaatiokyvykkyyden vahvistamiseksi 

 

Avustuksen avulla on tarkoitus jalkauttaa ja vakiinnuttaa vuosina 2022 ja 2023 rahoitettujen oppimisanalytiikka, kokonaisarkkitehtuuri, digitaalisen osaamisen ja tieto-osaamisen hankkeissa tuotettuja toimintamalleja valtakunnallisesti. Tavoitteena on, että edellä mainittujen hankkeiden sisällöt ovat hankkeen päättyessä osa ammatillisen koulutuksen järjestäjien digitalisaation kehittämistä ja toimintatapoja. Avustukseen voidaan käyttää noin 3–4 miljoonaa euroa. Avustus myönnetään ajalle 1.1.2023–31.12.2024.

  1. Hankeavustus vieraskielisen opetuksen kehittämisen sekä kotimaisten kielten opetuksen tarjonnan ja laadun parantamiseksi ammatillisessa koulutuksessa

 

Valtionavustuksena myönnettävällä ammatillisen koulutuksen strategiarahoituksella kehitetään pedagogisia malleja ja oppimateriaaleja vieraskielisen ammatillisen opetuksen, monipuolisten oppimisympäristöjen ja toimintamallien kehittämiseksi ja hyödyntämiseksi. Lisäksi samassa yhteydessä parannetaan kotimaisten kielten opetuksen tarjontaa ja laatua. Avustukseen voidaan käyttää noin 3–4 miljoonaa euroa. Avustus myönnetään ajalle 1.1.2023–31.12.2024.

  1. Hankeavustukset koulutuksen järjestäjien yhdistymisen tukemiseen

 

Avustuksiin voidaan käyttää enintään noin 0,54 miljoonaa euroa ja avustus myönnetään ajalle 1.1.2023–31.12.2024.

  1. Hankeavustukset ammattitaitokilpailujen järjestämiseen

 

Avustuksiin voidaan käyttää enintään noin 2,85 miljoonaa euroa ja avustus myönnetään ajalle 1.1.2023–31.12.2024.

Hakukohteisiin 1.–3. strategiarahoitusta myönnetään lähtökohtaisesti hakukohteittain yhdelle koulutuksen järjestäjälle, joka suunnittelee ja toteuttaa kehittämiskokonaisuuden laajana verkostohankkeena, täyttäen muun muassa seuraavat ehdot:

  • Kehittämistoiminta tapahtuu koulutuksen järjestäjien laajassa yhteistyössä.
  • Hankkeet tulee toteuttaa niin, että kaikilla ammatillisen koulutuksen järjestäjillä on mahdollisuus osallistua niihin.
  • Hankkeiden tulee asettaa ohjausryhmät, joihin tulee nimetä jäsenet opetus- ja kulttuuriministeriöstä / Opetushallituksesta / työ- ja elinkeinoministeriöstä.
  • Hankkeissa syntyvien tulosten ja niihin liittyvän osaamisen tulee olla hankkeen päättyessä osa ammatillisen koulutuksen järjestäjien pysyvää toimintaa.
  • Tulokset tulee tarjota avoimesti kaikkien ammatillisen koulutuksen järjestäjien käyttöön hankkeiden päätyttyä. 

 

Strategiarahoitusta voidaan myöntää hakemuksesta koulutuksen järjestäjille, joilla on ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (531/2017) 22 §:n mukainen ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupa. Koulutuksen järjestäjä voi osallistua verkostotoimijana useampaan kehittämiskokonaisuuteen.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa valmistellaan hankeaihioita kehittämiskokonaisuuksiin 1.–3. Tredu on ilmoittanut halukkuutensa olla mukana verkostotoimijana kyseisissä kokonaisuuksissa. Osallistuminen hankkeisiin edistää ja tukee Tredun strategisen ohjelman toteuttamista. Hankkeet tukevat myös opetus- ja kulttuuriministeriön strategista ohjausta.

Hankekokonaisuuksien 1.–3. valtakunnalliset koordinoijat varmistuvat valmistelun aikana. Koordinoiva koulutuksen järjestäjä laatii strategiarahoitushakemuksen, joka sisältää hankekokonaisuuden toteutussuunnitelman ja kokonaisbudjetin. Rahoituspäätöksen jälkeen koordinoiva koulutuksen järjestäjä sopii verkostotoimijoiden kanssa työnjaosta ja resursseista. Kunkin hankekokonaisuuden verkostotoimijoiden määrä täsmentyy valmistelun edetessä. Tredulle siirtyvän valtionavustuksen osuuden arvioidaan olevan noin 30 000–100 000 euroa kutakin hankekokonaisuutta kohden. 

Hallintosäännön 21 § mukaisesti elinvoima- ja osaamislautakunnan tehtävänä on järjestää toisen asteen koulutus sekä vastata koulutuspolitiikan suuntaviivojen määrittelystä ja koulutuspoliittisesta ohjauksesta ammatillisen koulutuksen osalta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Tampereen kaupunki osallistuu verkostotoimijana perusteluissa esitettyihin opetus- ja kulttuuriministeriön strategiarahoituksena myönnettävien valtionavustuksien kehittämiskokonaisuuksiin 1.–3.

Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan valmistelemaan verkostotoimijan toteutussuunnitelmat kuhunkin kehittämiskokonaisuuteen ministeriön ohjeistuksen mukaisesti, sekä allekirjoittamaan valtionavustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista laadittavan sopimuksen kutakin kehittämiskokonaisuutta koordinoivan koulutuksen järjestäjän kanssa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kirsi Viskari, Tuula Hoivala, Anne Haapalehto, Raija Mäkelä, Regina Blom, Virpi Siiranen, Ari Mäkitalo, Päivi H Rajala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)