Kaupunginvaltuuston kyselytunti, kokous 23.10.2023

§ 7 Valtuustokysely koskien Tampereen kesäkeidasta ja terassipolitiikkaa - Jaakko Stenhäll 

TRE:5069/10.00.01/2023

Valmistelija

  • Antikainen Timo, Elinkeinojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Elinkeinojohtaja Timo Antikainen, puh. 050 3211 279, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Jaakko Stenhällin valtuustokysely

Tampereen kesäkeidas on viime vuosina saavuttanut paikkansa niin tamperelaisten kuin kaupungissa vierailevien matkailijoiden sydämissä. Keskustorin Joulutorin ohella läntinen keskusta on saanut paljon kaivattua piristystä laajasta terassialueesta, jolla on ollut myös vaihtelevaa ohjelmaa. Samalla paikalliset ravintolayrittäjät ovat voineet laajentaa toimintaansa Kesäkeitaalle kesäisin, ja tutustuttaa asiakkaita tarjontaansa.

Koronavuosina kaupungin terassi- ja elävöitystoimintaa helpotettiin myös monin tavoin muuten, muun muassa käytäntöjä väljentämällä. Terassien laajentaminen, olosuhteiden niin salliessa, niin katutilaan kuin vajaakäyttöisille paikoille on piristänyt Tampereen katukuvaa, mahdollistanut yrittäjille toimintansa laajentamisen kesäisin ja lisännyt kaupungin kesäistä vetovoimaa. Kehitys on ollut myös osa yleiseurooppalaista trendiä, ja vastaava käytäntöä on ollut niin Helsingissä kuin Turussa, muiden suomalaisten kaupunkien ohella.

Kaupunkikuvaa elävöittävälle toiminnalle on myös ollut laaja poliittinen tuki. Tampereen keskustasta on haluttu tehdä vetovoimainen paikka ympäri vuoden, ja keskustan elävyyden lisäämine on mainittu myös pormestariohjelmassa.

Samalla toimintaa ei tule ottaa annettuna. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Tampereen Kesäkeitaan jatko, ainakin nykymallissaan, on hämärän peitossa. Huolta on esiintynyt erityisesti sen osalta, miten pienemmätkin tamperelaiset ravintolayrittäjät voisivat Kesäkeitaan toimipaikkoja hakea ja niille osallistua.

Toinen olennainen pohdinnan paikka liittyy katujen elävöittämiseen ja niillä tapahtuvaan terassitoimintaan. Ympäri Eurooppaa, ja myös Suomen suurissa kaupungeissa, yhä laajentuva terassi- ja kesäkatutoiminta on auttanut keskustojen elävyyden lisäämisessä. Tähän liittyvät suunnitelmien ja toimenpiteiden avaaminen auttaisivat erityisesti ravintola-alan toimijoita tulevan toiminnan suunnittelussa.

Kysynkin valtuustokyselyni kysymyksinä:

Millaisia suunnitelmia Tampereen Keskustorin kesäkeitaan osalta on olemassa, ja miten varmistetaan tamperelaisten ravintolayrittäjien mahdollisuus hakea ja osallistua kesäkeitaan toteutukseen?

Millaisia toimepinteitä kaupunki on suunittelemassa ja toteuttamassa vuoden 2024 terassitoimintaan ja katujen elävöittäiseen liittyen?

Apulaispormestari Ilkka Sasin vastaus Jaakko Stenhällin valtuustokyselyyn:

Kesäkeidas

Tampereella Keskustorilla toteutettiin kesäkeidaskonsepti koronapandemian aikana kesällä 2021. Kuluvana vuonna kesäkeidas toteutettiin kolmannen kerran. Yritysten valintaan on osallistunut Tapahtumapalvelut. Kesäkeitaan infrastruktuurin rakentaminen edellyttää kaupungilta panostuksia liittyen mm. somistuksiin, kalusteisiin, sähkö- ja vesi-infraan, siisteyteen ja vartiointiin. Vuosittaiset suorat nettokustannukset kaupungille ovat olleet luokkaa 250.000 euroa. Lisäksi on tarvittu kaupungin työntekijöiden työaikaa.

Pormestarin vuoden 2024 talousarvioesitykseen kesäkeitaalle ei ole budjetoitu varoja.

Kaupungin Tapahtumapalvelut on käynyt markkinavuoropuhelua eri toimijoiden kanssa keitaan toteuttamistavoista (vuoropuhelu ei ole vielä päättynyt). Yritysten kanssa käydyissä keskusteluissa on käynyt ilmi, että nykymuotoisen mallin toteuttaminen pelkästään markkinaehtoisesti ei ole realistista, eikä nykymallia kannata siksi kilpailuttaa sellaisenaan. Toisaalta vuoropuheluista on käynyt myös ilmi, että saattaisi löytyä toimijoita, jotka voisivat ottaa torin käyttöön ilman kaupungin rahallista tukea, mutta tuolloin konsepti ei vastaa nykyistä. Mikäli tämä toiminta torilla olisi esim. ravintolatoimintaa, yrityksille tulisi antaa täysi vapaus päättää mm. aukioloajoista ja toiminnan laajuudesta eri viikon päivinä ja tunteina.

Kesäkeitaan osalle on olemassa kolme vaihtoehtoa:

A) Tuleva kesänä torille ei synnytetä keidasta ja torin elävöittäminen toteutuu erillisten tapahtumien ja tilaisuuksien kautta.

B) Valmistellaan keskustorin kesäkäytöstä konseptikilpailu ja torialue vuokrataan käyttöön esim. käyttöoikeussopimusmallilla. Konseptikilpailussa ei haettaisi alueelle pelkästään ravintolatoimintaa, vaan toteutus voisi olla mitä muuta tahansa torille sopivaa. Markkinavuoropuheluiden perusteella on syntynyt vaikutelma, että todennäköisesti tarjouksia kykenevät jättämään vain suuret toimijat ja esim. ravintolatoiminnassa mahdollisesti tori tulisi vain yhden toimijan käyttöön.

Markkinaehtoinen malli edellyttää uudenlaisen konseptikilpailun järjestämistä.

C) Jatketaan tuleva kesä kuluneen vuoden tavoin. Kaupunki vastaa mökeistä, kalusteista vartioinnista yms. kuten kolmena aikaisempana vuotena, sekä palkkaa toimintaa pyörittävän operaattorin. Kustannus kaupungille on 250.000-300.000 euroa. Vaihtoehto edellyttää talousarvioon varojen lisäämistä kesäkeidasta varten.

Elävöitetyt katualueet ja terassien laajennukset

Viiden tähden keskustaohjelmalla ja tapahtumapalveluilla on ollut päävastuu kesäkatujen elävöittämisessä. Jääkiekon MM-kisojen ”Kiekon koti” -kampanja toimi merkittävänä ’elävöittämistoimena’ kahden vuoden aikana, mutta tulevana kesänä vastaavanlaista suurtapahtumaa ei ole tulossa. Koripallon nuorten EM-kisoihin toteutetaan Tapahtumapalveluiden toimesta kaupunkinäkyvyyttä, joka osittain palvelee elävöittämistä. Keskustan kulttuurikehän osalta käynnistyy kaupunkiympäristön laajempi kokonaisuus, jossa tavoitellaan nopeita sekä pidemmän aikavälin toimenpide-ehdotuksia.

Terassien laajentamisen mahdollistaminen katutilaan aloitettiin 2021 koronan aikaisena palveluliiketoimintojen tukitoimenpiteenä.  Yrittäjät ovat voineet kolmen viimeisen kevään aikana esittää mm. terassitoiminnan laajennusmalleja kaupungille. Kaupunki on käsitellyt hakemukset nopeasti laaja-alaisella virkamiesjoukolla, jossa on läsnä katu-, puisto-, ympäristö-, rakennusvalvonta-, elinkeino- ja tapahtumapalveluiden edustajat. Terassien laajentamisen malli on saanut hyvää palautetta ja hakua  jatkettaneen myös keväällä 2024.

Tulevana vuonna on käytössä digitaalinen Tampere Pulssi -palvelu. Tampereen Pulssi ennakoi kävijävirtoja Tampereen keskustassa. Palvelu on saatavilla Tampere.Finland sovelluksessa. Tieto auttaa yrityksiä varautumaan tapahtumien aikaan esimerkiksi kasvavaan kysyntään, uusien liiketoimintaideoiden kehittämiseen, tarvittavaan työvoimaan ja aukioloaikoihin.

Kesäkeidasta on tarkoitus käsitellä kaupungin johtoryhmässä.

Päätös

Merkittiin.