Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 5.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 117 Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus tammi-elokuu 2023 

TRE:5923/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Maaret Kastelli, puh. 040 806 3309 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista.

Lautakunnan vuosisuunnitelman katsauksessa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2023 aikana elokuun loppuun mennessä. Asunto- ja kiinteistölautakunnan osalta toimenpidekokonaisuudet ovat edistyneet yleisesti ottaen erittäin hyvin. Huhtikuun ennusteeseen verrattuna kolmessa kokonaisuudessa toteumaennuste on heikentynyt ja kahdessa vastaavasti parantunut. Muiden kokonaisuuksien osalta ennusteet ovat pysyneet ennallaan. Yksittäisistä toimenpiteistä ainoastaan Härmälän leirintäalueen kehittämisen arkkitehtuurikilpailun arvioidaan jäävän kokonaan toteutumatta vuoden 2023 aikana. Raportointikauden keskeisinä onnistumisina on nostettu esiin muun muassa hyvä edistyminen yritystonttien luovutuksessa sekä asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaisen asuntotuotannon kokonaistavoitteen saavuttaminen. Poikkeamia sekä keskeisiä onnistumisia on avattu tarkemmin asian liitteenä olevassa katsauksessa.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintakatteen toteuma on elokuun lopun tilanteessa 108,1 milj. euroa ja se eroaa kauden muutetusta talousarviosta 12 milj. euroa. Toimintatuotot, 161,3 milj. euroa, ovat 5,8 milj. euroa enemmän kuin kauden budjetti. Toimintakulut, 53,2 milj. euroa, ovat toteutuneet 6,2 milj. euroa kauden suunnitelmaa pienempinä. Toimintatuottojen poikkeaman taustalla ovat alkuvuonna toteutuneet pysyvien vastaavien luovutusvoitot. Lahdesjärvellä sijaitsevan Metson tontin kauppa sekä Frenckellin kauppa ovat toteutuneet tammi-elokuun välisenä aikana ja kasvattaneet myyntivoittojen toteuman yli kauden budjetin. Myös maankäyttösopimuskorvaukset ovat toteutuneet muutettua talousarviota paremmin. 

Tilinpäätösennusteen toimintakate, 158,1 milj. euroa, on 13,9 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Maankäyttösopimuskorvauksia arvioidaan tuloutuvan 6,6 milj. euroa, joka on 4,6 milj. euroa budjetoitua enemmän. Maankäyttösopimuskorvaukset tuloutuvat yhdyskuntarakentamisen toteutumisen suhteessa. Vuokratuottojen ennuste on 212,5 milj. euroa ja ne ovat toteutumassa 2,8 milj. euroa budjetoitua suurempina. Taustalla on maa-alueiden vuokratuottojen arvioitua suurempi kasvu. Pysyvien vastaavien myyntivoittojen ennuste 25,7 milj. euroa on 4,8 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Toimintakulujen ennuste alittaa muutetun talousarvion 1,3 milj. eurolla. Henkilöstökulut ovat alittamassa budjetin 0,3 milj. euroa ja palvelujen ostot 0,8 milj. euroa.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan investoinnit muodostuvat talonrakennushankkeista, maanhankinnasta, vahvistuneiden asemakaavojen ja kaupungin sitoumusten mukaisista johtosiirroista sekä pilaantuneiden maiden puhdistuksista. Erikseen valtuustoon nähden sitovien kehitysohjelmien, Viiden tähden keskusta ja Hiedanranta, investointimenoja sisältyy lautakunnan muutettuun talousarvioon yhteensä 8,6 milj. euroa.

Tammi-elokuussa lautakunnan alaisia investointeja on toteutettu yhteensä 73,3 milj. eurolla.  Talonrakennushankkeita on toteutettu alkuvuoden aikana 63,7 milj. euroa. Investointien toteuma maaomaisuuden investoinneista muodostuvan asunto ja kiinteistölautakunta pl. erikseen sitovat erät osalta on 8,1 milj. euroa. 

Lautakunnan nettoinvestointien tilinpäätösennuste, 119,7 milj. euroa, on 29,0 milj. euroa muutettua talousarviota pienempi. 

Tampereen kaupunki hankkii tiloihin ja rakennuksiin liittyvät hanke- ja rakennuttamispalvelut Tampereen Tilapalvelut Oy:ltä. Vuoden 2023 talonrakennusten nettoinvestointien (pl. Hiedanranta) muutettu talousarvio sisältäen uudelleenbudjetoinnit ovat yhteensä 124,1 milj. euroa. Tilinpäätösennusteessa talonrakennushankkeiden toteumaksi arvioidaan 102,1 milj. euroa, joka on 22 milj. euroa suunniteltua vähemmän.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelman 2023 osavuosikatsaus hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen puheenjohtaja esitti pidettäväksi 38 minuutin kokoustauon.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Virpi Ekholm, Anu Rajala, Tuomas Huhtala, Maaret Kastelli

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)