Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 24.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 92 Hyvä hallinto- ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -ohjeen uudistaminen 

TRE:389/00.01.01/2023

Valmistelija

  • Unnanlahti Saara, Rahoituspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö, rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöjen konserniohje (kaupunginvaltuusto 12.6.2023 § 96) ja Hyvä hallinto-​ ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -​ohje (kaupunginhallitus 12.6.2017 § 388) muodostavat kokonaisuuden,​ jolla kaupunki muodollisesti ohjaa konsernin yhtiöiden toimintaa.

Konserniohjeella määritetään kaupungin ja tytäryhtiön välisen toiminnan pelisäännöt. Hyvä hallinto-​ ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -​ohje on kaupungin ohje yhtiölle siitä,​ miten yhtiön tulee järjestää hallintonsa ja johtamisensa.

Kuntalain 47 §:n mukaan kunnalla on oltava konserniohje ja siinä tulee antaa määräyksiä ainakin laissa luetelluista asioista. Valtuusto päättää konserniohjeen hyväksymisestä.  

Omistajaohjaus on valmistellut Hyvä hallinto-​ ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -​ohjeen uudistamista ja sen luonnos on liitteenä. Ohjeen tekstiä on tiivistetty ja selkeytetty,​ päällekkäisyyksiä konserniohjeen kanssa on poistettu ja kohtia on pyritty lisäämään tai muuttamaan vastaamaan tämän päivän tavoitteita.

Ohjeen luonnoksessa poistettavaksi esitetty teksti on yliviivattu ja uusi teksti on punaisella fontilla. Hyvä hallinto- ja johtamistapaohjeen uudistamisen tilannetta käsiteltiin konsernijaostossa 19.9.2023 kokouksessa (§ 80 Hyvä hallinto- ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -ohjeen uudistamisen tilannekatsaus).

Hallintosäännön 15 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää hyvään hallinto- ja johtamistapaan, riskienhallintaan ja sisäiseen valvontaan liittyvistä menettelytavoista.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi:

Uudistettu liitteenä oleva Hyvä hallinto- ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -ohje hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Saara Unnanlahti, Arto Vuojolainen, Ville Taivassalo, Johanna Saarinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)