Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta, kokous 31.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 94 Tampereen Vesi Liikelaitoksen 2023 palvelu- ja vuosisuunnitelman toteuma 1–8  

TRE:6164/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Liljaranta Sanna, Talous- ja hallintopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Talous- ja hallintopäällikkö, Sanna Liljaranta, puh. 040 482 7465, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela, ​puh. 040 556 0604, ​etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Perustelut

Palvelu- ja vuosisuunnitelman katsauksessa raportoidaan johtokunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteuma ja ennuste sekä riskienhallinta.

Tampereen Veden strategiaa ja muita pitkän aikavälin tavoitteita toteutetaan palvelu- ja vuosisuunnitelmassa määritellyillä toimenpiteillä. Tampereen Veden toiminnan osalta tammi-elokuun raportointikauden toimenpiteiden ennustetaan toteutuvan pääosin suunnitellusti vuoden 2023 loppuun mennessä.

Liikevaihto elokuun loppuun mennessä oli 47,2 milj. euroa. Edellisvuoteen verrattuna liikevaihto oli 2,0 milj. euroa enemmän johtuen vuoden alussa tehdyistä vesi- ja jätevesitaksan korotuksista. Liikevaihto on jäänyt suunnitellusta 1,0 milj. euroa. Taustalla on myönnettyjen rakennuslupien ja aloitettujen rakennushankkeiden volyymin laskun myötä seurannut liittymismaksutulojen suunniteltua alhaisempi kertymä. Sen vuoksi liikevaihdon ennustetaan toteutuvan 1,0 milj. euroa suunniteltua pienempänä, 72,6 milj. eurolla, vuoden loppuun mennessä.

Raportointijaksolla aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden ostot toteutuivat 5,6 milj. eurolla. Toteuma on 1,0 milj. euroa suunniteltua vähemmän ja 1,1 milj. edellisvuotta enemmän. Palvelujen ostot toteutuivat 7,4 milj. eurolla, 1,6 milj. euroa edellisvuotta suurempina ja lähes suunnitellun suuruisina. Henkilöstökulut elokuun loppuun mennessä toteutuivat 6,7 milj. eurolla ylittäen suunnitellun 0,5 milj. eurolla. Poistot toteutuivat 10,0 milj. eurolla, ollen 0,2 milj. euroa suunniteltua vähemmän. Liiketoiminnan muiden kulujen osalta suunnitelma on ylittyi 0,4 milj. eurolla. 

Liikeylijäämän ennustetaan jäävän suunnitellusta 2,0 milj. euroa, ollen 26,7 milj. euroa. Ennusteen poikkeaminen suunnitellusta johtuu pääasiassa liittymismaksujen suunniteltua alhaisemmasta kertymästä. Toinen keskeinen tekijä ennusteen taustalla on suunnitelman laadinnan jälkeen tehdyn yhtiöittämispäätöksen (30.1.2023) myötä aiheutuvat organisaatiomuutoksen valmistelun kustannukset. Lisäksi varautumisen kustannukset kuluvalle vuodelle ovat tarkentuneet, mikä näkyy muun muassa varavoimakoneiden vuokrakustannuksissa. Myös palvelujen ostojen ennustetta muutettiin koneiden ja kaluston kunnossapitotarpeen sekä maansiirto- ja työkonepalveluostojen tarpeen tarkentuessa.  

Investoinnit toteutuivat tammi- elokuussa yhteensä 12,3 milj. eurolla. Verkostoinvestoinnit olivat 11,1 milj. euroa. Laitosrakentamisen toteuma oli 1,2 milj. euroa. Laitosrakentamisen jäädessä suunnitellusta edistetään verkostorakentamisen puolella hankkeita esimerkiksi Hiedanrannan alueella. Tilinpäätösennuste investointien osalta on suunnitelman mukainen 24,5 milj. euroa.

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Jokela Petri, Toimitusjohtaja

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Niina Leino, Johanna Saarinen