§ 137 Sovintosopimuksen hyväksyminen toteutumattomista koulukuljetuksista Lamminpään koulun ja Pyynikin väistötilojen välillä

Lataa  Kuuntele 

TRE:6083/03.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

15.12.2023

Päätöksen tekijä

Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Opetusjohtaja Petri Peltonen, puh. 050 525 8561, petri.peltonen@tampere.fi, juristi Katja Korhonen, puh. 040 128 6993, katja.korhonen@tampere.fi, hankintapäällikkö Sari Litukka, puh. 040 152 3318, sari.litukka@tampere.fi.

Lisätietoja päätöksestä

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä,​ puh. 040 800 4678, kristiina.jarvela@tampere.fi.

Päätöksen perustelut

Hankintasopimus Tampereen kaupungin sivistyspalveluiden palvelualueen/perusopetuksen (myöhemmin Tilaaja) ja Tokeen Liikenne Oy:n Y-tunnus 0619020–4 (myöhemmin Palveluntuottaja) välillä on allekirjoitettu 28.3.2023. Hankintapäätös on tehty perusopetusjohtajan 30.01.2023 § 11 päätöksellä.

Hankintasopimuksen kohteena ovat koulukuljetukset bussilla Lamminpään koululta Pyynikille ja takaisin Lamminpään koululle.

Lamminpää-Pyynikki koulukuljetusten sopimuskausi on sopimuksen mukaisesti 09.08.2023 – 31.12.2024 ja optiokausi toistaiseksi voimassa oleva kuitenkin enintään kesäkuuhun 2026.

Koulukuljetusten oli hankintasopimuksen mukaisesti tarkoitus alkaa 9.8.2023 lukien. Lamminpään koulun piti siirtyä väistötiloihin Pyynikille lukuvuoden alussa. Pyynikintie 2:ssa sijaitseva väistötilan piti valmistua koulujen aloitukseen 9.8.2023.  Väistötilan pääurakoitsijan konkurssin ja siitä johtuvien rakennustöiden viivästymisen vuoksi siirtyminen on viivästynyt. Tämän vuoksi palvelua ei ole päästy toteuttamaan sopimuksessa sovitulla tavalla, vaan oppilaat jatkavat nykyisissä tiloissaan Lamminpäässä syyslukukauden 2023 loppuun saakka.

Palveluntuottaja on kesällä 2023 esittänyt vaatimuksen, että vaikka koulukuljetukset väistötiloihin Pyynikille eivät toteudu syksyn 2023 aikana, tulisi Tilaajan maksaa Palveluntuottajalle toteutumatta jäävistä kuljetuksista.

Tilaaja on 11.9. 2023 päivätyllä kirjeellä ilmoittanut Palveluntuottajalle, että palvelun aloitusajankohta siirtyy poikkeustilanteen johdosta 8.1.2024 alkavaksi. Väistötilan pääurakoitsijan konkurssi ja siitä johtuva rakennustöiden viivästyminen on hankintasopimuksen kohdan 4b) mukainen poikkeustilanne, josta johtuen kuljetustarve on muuttunut. Tilaajalla ei ole sopimuksen kyseisen kohdan mukaisesti maksuvelvoitetta kuljetuksista ajamatta jääneiltä liikennöintipäiviltä.

Asiasta on käyty keskusteluja Tilaajan ja Palveluntuottajan välillä. Palveluntuottaja on toimittanut Tilaajalle 13.10.2023 päivätyn ehdotuksen asian ratkaisemiseksi. Palveluntuottaja esittää, että Tilaaja suorittaa joko sopimuksen mukaisena liikennöintikorvauksena tai vahingonkorvauksena yhden kuukauden liikennöintikorvausta vastaavan summan.

Tilaaja on arvioinut Palveluntuottajan esityksen ja katsoo kohtuulliseksi korvata Palveluntuottajalle syksyn 2023 osalta yhden kuukauden liikennöintipäivät (20 liikennöintipäivää) yhteensä 16.980 euroa (20 x 849 euroa).

Hankintasopimus on tehty talvella 2023. Palveluntuottajan varautuminen, niin kaluston ja henkilöstön suhteen, on tällöin tehty varautuen elokuussa 2023 alkavaan tilaustarpeeseen. Kesällä 2023 on Tilaaja kuitenkin ilmoittanut kuljetustarpeen siirtymisestä. Tänä ajankohtana koulukuljetuksiin liittyvät järjestelyt ovat elokuun 2023 osalta olleet palveluntuottajalla jo valmiina. Korvaus on olosuhteet huomioiden kohtuullista maksaa, vaikka Tilaajalla ei ole hankintasopimuksen kohdan 4b) mukaisesti maksuvelvoitetta kuljetuksista ajamatta jääneiltä liikennöintipäiviltä. Palveluntuottaja on hyväksynyt Tilaajan näkemyksen.

Perusopetusjohtajan päätösvalta asiassa perustuu sivistyspalveluiden palvelualueen johtajan päätökseen 21.11.2023 § 91, Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasääntö 10.8.2023 alkaen.

Päätös

Tampereen kaupungin ja Tokeen Liikenne Oy:n Y-tunnus 0619020–4 välinen sovintosopimus hyväksytään.

Sopimuksen mukainen summa 16 980 euroa (20 x 849 euroa) maksetaan (kustannuspaikalta 131860).

Sopimus allekirjoitetaan ja tulee kaupunkia sitovaksi, kun tämä päätös on saanut lainvoiman.

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.