Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 19.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 71 Kulttuurin palveluverkkosuunnitelma ja Hiedanrannan kulttuuritilojen konsepti 

TRE:5239/00.01.02/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja, juha.ahonen@tampere.fi

Perustelut

Kulttuurin palveluverkkosuunnitelmaa linjaa kaupungin kulttuuri-infran kehittämistä ja tavoitteita vuoteen 2035 asti. Suunnitelman mukaan Tampere tavoittelee olevansa miljoonan museokävijän kaupunki, esittävien taiteiden pääkaupunki, luovien ihmisten koti ja saavutettavia lähipalveluja tarjoava kaupunki.

Tavoitetta toteutetaan perusparantamalla ja tekemällä uudisrakennuksia kirjastotoiminnalle, museoille ja alueen kulttuuritoimijoille seuraavan vuosikymmenen aikana. Suunnitelmaluonnosta on käsitelty kokonaisuudessaan kaupunginhallituksen kehittämiskokouksessa 27.3.2023 ja valtuuston iltakoulussa 12.6.2023. Kaupunginhallitus keskusteli Kulttuurin palveluverkkosuunnitelman valmiista versiosta ja Hiedanrannan kulttuuritilojen konseptista sekä merkitsi nämä tiedoksi kokouksessaan 6.11.2023 (§ 450). Hallintosäännön 17 § mukaisesti lautakunta päättää palvelualueen palveluverkon hyväksymisestä valtuuston ja kaupunginhallituksen hyväksymien periaatteiden mukaisesti.

Palveluverkkosuunnitelma on tavoitteellinen. Jokainen hanke käy läpi oman päätöksentekoprosessinsa. Luonnoksen jälkeen suunnitelmassa on täsmennetty yhtä sen keskeisintä hanketta: kulttuuritiloja osana Hiedanrannan elämystalouden ekosysteemiä. Hiedanrannan kulttuuritilojen konsepti on kuvattuna palveluverkkosuunnitelman liitteessä. Kulttuurin ja luovan alan keskittymän kehittäminen Hiedanrannassa toteuttaa Hiedanrannan kehitysohjelmaa ja Elämystalouden kehitysohjelmaa, joiden mukaan uudesta kaupunginosasta halutaan luoda elämyksellinen ja elävä alue ja Tampereesta kansainvälisesti tunnettu elämysten kaupunki. Suunnitelma vahvistaa luovien alojen liiketoimintamahdollisuuksia ja yhteistyötä, matkailua, edistää taiteen perusopetusta ja luovan alan koulutuspolkuja ja ratkoo vakavia tilahaasteita muualla kaupungissa. Keskittymän edut ovat laajat, ja ne hyödyttävät Tampereen kaupunkia, Hiedanrannan Kehitys Oy:tä ja asuinalueen rakentumista, kulttuuri- ja taidetoimijoita, oppilaitoksia, kaupungin asukkaita ja matkailijoita.

Keskittämällä toimintoja saadaan luotua tilatehokkuutta, mikä mahdollistaa myös uusien kasvavan kaupungin tarpeisiin vastaavien kulttuuritilojen rakentamisen. Hanke toteutetaan vuokraamalla tehtaan tilat Hiedanrannan Kehitys Oy:ltä. Kaupungin sitoutuminen kulttuuritilojen vuokralaiseksi käynnistää vanhojen tehtaiden kunnostamisen.

Kulttuurin palveluverkkosuunnitelma 2025 sekä palveluverkkosuunnitelman liitteet (Hiedanrannan kulttuuritilojen konseptin esittely ja palveluverkkosuunnitelman ennakkovaikutusten arviointi) ovat tämän asian liitteinä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Savisaari Lauri, Johtaja, Lauri.Savisaari@tampere.fi

Kulttuurin palveluverkkosuunnitelma 2035 liitteineen hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi. Palveluverkkosuunnitelmaa ja siinä tapahtuvia muutoksia tarkastellaan jatkossa vuosittain talousarviovalmistelun yhteydessä.

Yksittäiset hankkeet valmistellaan ja tuodaan päätöksentekoon erikseen kaupungin talonrakennushankkeiden valmisteluprosessin mukaisesti.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.

Kokouskäsittely

Kehittämispäällikkö Jaakko Laurila oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Johanna Loukaskorpi ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Juhana Suoniemi kannatti Loukaskorven ehdotusta. Pöydällepanoehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050 411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asia jäi pöydälle kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan edellisessä kokouksessa 29.11.2023.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Esittelijä uudisti päätösehdotuksensa: 

Kulttuurin palveluverkkosuunnitelma 2035 liitteineen hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi. Palveluverkkosuunnitelmaa ja siinä tapahtuvia muutoksia tarkastellaan jatkossa vuosittain talousarviovalmistelun yhteydessä.

Yksittäiset hankkeet valmistellaan ja tuodaan päätöksentekoon erikseen kaupungin talonrakennushankkeiden valmisteluprosessin mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kehittämispäällikkö Jaakko Laurila oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Ylöjärven edustaja Henrik Pajunen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.

Esittelijä teki liitteenä olevan Kulttuurin palveluverkkosuunnitelman sivulle 72 seuraavan muutoksen: Koko kylän piha ry, vaikutus palveluihin. Teksti "Väliaikaiseksi sovittu toiminta päättyy." korjataan muotoon "Toiminta jatkuu nykyisellään uuden asemakaavan vahvistumiseen ja alueen rakentamiseen asti."

Puheenjohtaja totesi näin muutetun liitteen toimivan asian käsittelyn pohjana.

Tiedoksi

Juha Ahonen, Jaakko Laurila, Pirjo-Liisa Länkinen, Anna-Kaisa Heinämäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.