Yhdyskuntalautakunta, kokous 7.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 309 Juvelanpuiston yleissuunnitelma, pelikenttien poistaminen 

TRE:5216/10.03.04/2022

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Milja Nuuttila, puh. 050 413 1911, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh, 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Juvelanpuisto sijaitsee Itä-Tampereella Vehmaisessa. Puisto on rakennettu 1960–70 luvun vaihteessa ja edellinen laajempi peruskorjaus tehtiin vuonna 2003. Puistossa on alueleikkipaikka, joka kunnostetaan. Juvelanpuistossa on pieni pelikenttä, jonka länsipuolella on pienempi lentopallokenttä, joka poistetaan Kenttä- ja ulkoliikuntaympäristöt viherpalveluohjelman 2015–2025 mukaisesti. Myös vähäisellä käytöllä ollut hiekkapintainen pelikenttä poistetaan ja suurin osa alueesta nurmetetaan laajentaen käyttönurmea, jota käytetään pelailuun. Kentän lävitse on ollut paljon läpikulkua, jota varten jätetään käytäväyhteys. Käytävän yhteyteen jätetään tilaa petankkikentälle.

Leikkipaikalla kunnostetaan pinnat ja aluetta laajennetaan, jotta saadaan keskitettyä leikkitoiminnot yhdelle alueelle. Leikkivälineet uusitaan monipuolisemmaksi ja toiminnoissa on otettu huomioon myös vanhemmat lapset. Leikkipaikka rajataan länsireunassa kulkevasta käytävästä puu- ja pensasistutuksilla. Myös penkit ja valaistus uusitaan. Leikkipaikalle uusiksi välineiksi asennetaan mm. kolmiosainen keinuteline, jossa on pesäkeinun lisäksi turvaistuin- ja kumilautaistuinkeinut. Leikkipaikalle tulee myös kahden liukumäen teline, jousikiikku neljälle, pyörivä verkkokiipeilyteline, pyörivä volttikone ja kiipeilyseinä. Turva-alueiden pintamateriaalina käytetään hiekkatekonurmea ja turvasoraa.

Rakentamisen yhteydessä tulevat kaivumaat sijoitetaan lentopallokentän kohdalle ja nykyisen kumpareen korottamiseen. Näille alueille perustetaan maisemaniittyä. Puiden ympärillä ja ojien varsilla olevien reuna-alueiden annetaan kehittyä jatkossa vaihettumisviheralueeksi nurmenleikkuuta vähentämällä.

Yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä netissä, Frenckellin palvelupisteellä ja maastossa 18.9.–2.10.2023. Luonnoksesta saatiin neljä palautetta, joissa useimmissa toivottiin ulkokuntosalia. Palautteissa toivottiin myös tekonurmea pelikentälle, frisbeegolfrataa, leikkipaikan turvallisuuden lisäämistä pyöräilyn ohjaamisella pois leikkialueelta, isommille lapsille suunnattujen leikkivälineiden jättämistä pois, heikkokuntoisten puiden kaatoa ja lentopallokentän säilyttämistä.

Palautteiden perusteella yleissuunnitelmaa päivitettiin vaihtamalla volttikoneen ja triplakeikkatangon paikka, ohjaamalla leikkialueen läpipyöräilyä puomilla ja liikennemerkein leikkialueen ulkopuoliselle käytävälle. Juvelankadun pyöräilyväylälle johtava liittymä muutettiin turvallisemmaksi. Pienten pyörien teline vaihdettiin 8:sta 4:n pyörän telineeksi. Osa hiekkatekonurmipinnasta vaihdettiin turvasoraksi kunnossapidon helpottamiseksi ja kestävän ympäristörakentamisen mukaiseksi. Puuasiantuntija tarkastaa puiden kunnon ja huonokuntoiseksi katsotut puut poistetaan helmikuun loppuun mennessä. Tarvittaessa tehdään puuston täydennysistutuksia.

Rakennettavan alueen pinta-ala on noin 1,2 ha (12 000 m2) ja kustannusarvio 319 500 euroa, joten neliökustannukseksi muodostuu 26,63 €. 

Istutettavien puiden, toimintojen, kalusteiden ja varusteiden sijaintipaikat ja määrät ovat yleissuunnitelmassa ohjeelliset, ja ne tarkentuvat rakennussuunnittelun aikana. Myös valaistussuunnittelu tehdään rakennussuunnittelun yhteydessä.

Rakentaminen on tarkoitus toteuttaa vuoden 2024 aikana.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Juvelanpuiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/21922/2, ja pelikenttien poistaminen hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Timo Koski, Janne Syrjä, Milja Nuuttila, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Katri Laihosalo, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Petri Kujala (Tampereen Infra Oy), palautteen antajat 4 kpl

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.