Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 22.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 175 Elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteiden päivittäminen 

TRE:6611/00.01.01/2022

Valmistelija

  • Ojala Iina, Suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojala, puh. 040 801 6189 ja markkinointiasiantuntija Jonna Nyholm, puh. 040 674 3617, etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin tavoitteena on olla luovien alojen kansallinen ja kansainvälinen keskittymä vuoteen 2030 mennessä. Eri toimijoiden yhteistyötä vahvistavalla elinkeino- ja innovaatiopolitiikalla edistetään elinkeinorakenteen ja uusien toimialojen kasvua. Yhtenä toimenpiteenä luovien alojen ja audiovisuaalisen alan toiminnan edistämiseksi Tampereen kaupunki otti käyttöön audiovisuaalisen alan (AV-alan) tuotantokannustimen vuonna 2018. Vuonna 2022 tuotantokannustimesta erotettiin omaksi osakseen markkinointituki, jota koordinoidaan strategia- ja kehittämisyksikön suhdetoiminta- ja markkinointitiimissä. 

AV-alan tuotantokannustimen tavoitteena on vauhdittaa Tampereen seudulla toteutettavia tuotantoja. Lisäksi tuotantokannustimen markkinointituella pyritään edistämään Tampereen kansallista ja kansainvälistä tunnettuutta. Elokuvatuotannoilla on todettu olevan positiivinen vaikutus niin aluetalouteen kuin kaupunkien vetovoimaan. AV-ala on elinkeinona Tampereelle tärkeä ja tuotannot työllistävät alueella suoraan ja välillisesti. 

AV-alan tuotantokannustimen käytännön koordinoinnista ja valmistelusta vastaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere Oy:n hallinnoima Film Tampere Tampereen kaupungin ja Business Tampere Oy:n välisen sopimuksen nojalla. Film Tampere toimii elinkeinopoliittisena ohjelmana, jonka toimenpitein kehitetään audiovisuaalista tuotantoa ja kasvatetaan alan liiketoimintaa sen eri osa-alueilla. Markkinointituen osalta koordinoinnista ja valmistelusta vastaa strategia- ja kehittämisyksikön suhdetoiminta ja kaupunkimarkkinointi yhdessä kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere Oy:n hallinnoiman Film Tampereen kanssa. Tuotantokannustimen myöntämisestä päättää Tampereen kaupungin hallintosäännön ja toimivallan siirtoa koskevien päätösten mukainen toimivaltainen viranomainen. Elinvoima- ja osaamislautakunta on tehnyt edellisen avustustoiminnan ehtoja koskevan päätöksen hyväksyessään Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet -asiakirjan (26.4.2023 § 67). Asiakirjaa esitetään nyt päivitettäväksi audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen markkinointituen (asiakirjan luku 6) osalta. 

Tampereen audiovisuaalisen alan tuotantokannustinjärjestelmää laadittaessa on arvioitu EU:n valtiontukisääntöjen vaikutusta tuen sisältöön. Tuotantokannustimen tuki-intensiteettiä arvioidessa tulee huomioon ottaa sekä tuotantokannustin että markkinointituki kokonaisuutena. Kokonaistuki voi Tampereen osalta olla korkeimmillaan 15 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista. Tukea koskeva poikkeus ennakkoilmoitusvelvollisuudesta on niin sanottu yleinen ryhmäpoikkeusasetus (komission asetus 651/2014 EU tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti). Asetuksella on yleisesti vapautettu tietyt edellytykset täyttävät tukimuodot ennakkoilmoitusvelvollisuudesta, koska ne katsotaan yhteismarkkinoille soveltuviksi SEUT 107 artiklan 3 kohdan nojalla. Ryhmäpoikkeusasetuksen nojalla myönnetyistä tuista raportoidaan komissiolle yhteenvetotiedot jälkikäteen ja komissio valvoo tukia jälkivalvontana. Tuensaajaa pyydetään myös vahvistamaan hakemuksessa, että Tampereen tuotantokannustin kokonaisuudessaan ja muut saadut valtiontuet eivät ylitä asianomaiselle tuotannolle säädettyä enimmäisintensiteettiä.   

AV-alan markkinointituen juridisen pohjan varmistamiseksi ja jatkokehittämiseksi Tampereen kaupunki on teettänyt asianajotoimisto Castrén & Snellmanilla kirjallisen arvion (6/2023) markkinointituen soveltuvuudesta komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (”ryhmäpoikkeusasetus”) 54 artiklan kriteereihin ja markkinointituen myöntämisessä huomioon otettavasta lainsäädännöstä (julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annettu laki (1397/2016, "hankintalaki") sekä Tampereen päätöksentekomenettelyä ja rahoitukseen liittyvän sopimuksen tarkoituksenmukaista järjestämistä. Arviossa todetaan, että Tampereen kaupungin myöntämä av-alan markkinointituki täyttää kaikki edellä mainitun artiklan kriteerit ja markkinointituessa on kysymys avustuksesta, ei hankinnasta. Asianajotoimisto Castrén & Snellmanin arvio on tämän asian liitteenä 1. 

Osana vuoden 2023 AV-alan tuotantokannustimen ja markkinointituen kehittämisprosessia yleiset ehdot täyttävien tuotantokannustinhakemusten markkinointituen myöntämiskriteereitä esitetään päivitettäväksi saatujen kokemusten perusteella. Myöntämiskriteerien päivittämisen tavoitteena on kehittää AV-alan tuotantokannustinjärjestelmää aiempaa vaikuttavammaksi ja kansainvälisiä produktioita alueelle houkuttelevaksi insentiiviksi. Päivityksellä pyritään myös yksinkertaistamaan hakuprosessia ja suoraviivaistamaan päätöksentekoa. Tuotantokannustin- ja markkinointitukihakemukseen lisätään maininta, että markkinointituki myönnetään avustuksena. Tuotantokannustin ja markkinointituki ovat samaa tukiohjelmaa ja niitä haetaan yhteisellä hakulomakkeella, joten ne liitetään hallinnollisesti takaisin yhdeksi avustukseksi. Päätöksentekoprosessia tarkoituksenmukaistetaan niin, että tuotantokannustin ja markkinointituki myönnetään samalla viranhaltijapäätöksellä. Markkinointituen kriteerien uudistamisella vahvistetaan toimenpiteiden vaikuttavuutta ja varmistetaan, että kriteerit ovat linjassa tuotantokannustimen muiden kriteerien ja harkinnanvaraisten ehtojen kanssa. Päivitetyt myöntämiskriteerit on valmisteltu Tampereen kaupungin ja Film Tampereen yhteistyönä ja ne esitetään otettavaksi käyttöön vuoden 2024 alusta alkaen, jonka aikana tuotantokannustinpäätöksiä aletaan myöntämään uuden harkinnanvaraisen kriteeristön mukaan kuitenkin niin, että vuonna 2023 aloitettuja ja 2024 päättyviä tuotantoja koskevat vuoden 2023 sopimusehdot. 

Tuotantojen, jotka hakevat markkinointitukea, tulee vähintään täyttää Film Tampereen jo käytössä olevat, elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteisiin pohjautuvat, tuotantokannustimen yleiset ehdot (liite 4). Yleisten ehtojen täyttävien tuotantojen osalta markkinointitukea esitetään myönnettäväksi harkinnanvaraisesti seuraavien kriteerien kautta: 

  • Harkinnanvaraisen 10 % tuotantokannustimen lisäksi kansainvälisyyttä koskevan kriteerin täyttävälle tuotannolle voidaan myöntää 0–5 % lisäkannustin Tampereen kaupungin kansainvälisen tunnettuuden edistämisestä.
  • Kotimaisille tuotannoille voidaan myöntää lisäkannustinta 0–2,5 %, mikäli tuotannon kokonaisbudjetti yli 2 miljoonaa euroa, tuotannolla on Business Finlandin rahoituspäätös tai rahoituskelpoisuus ja tuotanto käyttää Tampereen alueella vähintään 0,5 miljoonaa euroa.
  • Viestimällä Tampereesta aktiivisesti ja konkreettisella tavalla, vahvistetaan kaupungin tunnettuutta monipuolisena kuvaspaikkana, AV-osaajien keskittymänä sekä vetovoimaisena elämyskaupunkina.
  • Lisäkannustimen kriteeri pitää sisällään tuotantoyhtiön tekemät viestintä- ja markkinointitoimenpiteet, kuten tiedotteet, markkinointimateriaalit ja tuotannon puheenvuorot, joissa edistetään ja vahvistetaan Tampereen kansainvälistä tunnettuutta sekä tuotannon aikana että sen jälkeen.
  • Toimenpiteiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa tuotantoyhtiö.
  • Toteutuneista toimenpiteistä raportoidaan Tampereen kaupungille. 
  • Maksatus voidaan keskeyttää tai periä takaisin Film Tampere Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen yleisten ehtojen mukaisesti, jos sovitut toimenpiteet eivät täyty. 

 

Lisäksi yksi tuotanto voi hakea AV-alan tuotantokannustinta ja samoin markkinointitukea vain kerran (ei koske tuotantokausia tai elokuvien jatko-osia). Mikäli tv-sarjatuotannon yhteydessä tuotetaan pääosin samasta materiaalista oma elokuvatuotanto, tulee tämä sisällyttää alkuperäiseen hakemukseen. Jos kyseessä on täysin oma tuotantokokonaisuus, tulee tuotannolle hakea AV-alan tuotantokannustinta ja markkinointitukea erillisellä hakemuksella.   

Muutokset Tampereen audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen myöntämisperusteisiin on merkitty liitteeseen 2 ja niiden esitetään astuvan voimaan 1.1.2024 alkaen. Tämän asian liitteenä 3 on uusi, esitetyt päivitykset sisältävä Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet -asiakirja kokonaisuudessaan.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023 § 17) mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet -asiakirjan av-alan tuotantokannustimen markkinointituen päivitykset hyväksytään. Päivitetyt myöntämisperusteet tulevat voimaan 1.1.2024. Päivitetty asiakirja korvaa aiemmin hyväksytyn elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet asiakirjan (elinvoima- ja osaamislautakunta 26.4.2023, § 67). 

Lisäksi lautakunta päivittää Tampereen AV-alan tuotantokannustimen markkinointituen Tampereen kansallista ja kansainvälistä tunnettuutta edistävät uudet kriteerit 1.1.2024 alkaen kuitenkin niin, että vuonna 2023 aloitettuja ja 2024 päättyviä tuotantoja koskevat vuoden 2023 sopimusehdot. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Konsernihallinto ja konserniohjaus, lakiasiainyksikkö, konsernijuristi Janne Kytö: Ei huomautettavaa. 

Tiedoksi

Tatjaana Julin, Fanny Heinonen / Business Tampere Oy (Film Tampere), Maiju Viiki, Anna-Kaisa Heinämäki, Susanna Lundström, Venla Moisala, Reija Linnamaa, Iina Ojala, Jonna Nyholm, ko-pa-li

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.