Kaupunginhallitus, kokous 27.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 475 Väestökatsauskeskustelun yhteenveto (kehittämiskokousasia) 

TRE:5155/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kaupunkitietopäällikkö Johanna Ahlgrén-Holappa, puh. 044 431 4159, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin kasvu on ollut vahvaa erityisesti vuonna 2022 ja vuoden 2023 aikana. Mikäli kasvu jatkuu voimakkaana myös tulevina vuosina, saavutetaan 300 000 asukkaan määrä aiemmin kuin nykyisessä väestösuunnitteessa on ennakoitu.

Kaupunginhallituksen kehittämiskokous käsitteli 30.10.2023 laajaa väestökatsausta, jossa erityissisältönä olivat muuttajaprofiilit Tampereella ja kuusikkokunnissa. Keskustelussa pureuduttiin nykyisen voimakkaan väestönkasvun vaikutuksiin  ja siihen, millaiseen kasvuun ja sen seurauksiin tulisi varautua tulevaisuudessa. Keskustelussa nousi esiin erilaisia näkökulmia ja myös lisäselvitystarpeita. Tästä syystä kehittämiskokoukselle tuodaan vielä käsiteltäväksi yhteenveto ja johtopäätökset käydystä keskustelusta. 

Kaupunginhallituksen keskustelussa korostettiin väestönkasvun jatkumiseen varautumista. Lyhyellä aikavälillä ennakoitua suurempaan kasvuun on mahdollista vastata nykyisen ja tulevan tonttivarannon sekä investointien puitteissa. Tonttivarannon ja investointien tason riittävyyttä on tarkoitus arvioida aktiivisesti ja suhteuttaa väestönkasvuun. Suunnittelun pohjana olevaa väestönkasvutavoitetta muutetaan tarvittaessa. 

Keskustelussa kiinnitetiin huomiotta kasvun hallinnan keinoina myös segregaation ehkäisyyn, korkeakoulutettujen, vieraskielisten ja perheiden pitovoimaan sekä hyvän maineen ylläpitoon ja vahvistamiseen. Näihin teemoihin on käynnissä tai käynnistymässä toimenpiteitä. 

Keskustelussa toivottiin myös väestönkasvun osatekijöiden lisäanalysointia ja muuton syiden selvittämistä. Tampereen kaupunki on mukana suurten kaupunkien, Kuntaliiton ja Aalto-yliopiston hankkeessa, jonka yhtenä tavoitteena on saada maahanmuuttajista tarkempaa analyysiä ja Tilastokeskuksen normaalia tilastotuotantoa nopeammalla aikajänteellä. Tampere on jo aiemmin selvittänyt myös opiskelijoiden pito- ja vetovoimatekijöitä melko laajalla aineistolla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Väestökatsauskeskustelun yhteenveto merkitään tiedoksi.

Tampereen voimakkaan väestökasvun jatkumiseen varaudutaan kaupunkiympäristön kehittämisen osalta arvioimalla asemakaavoituksen riittävyyttä ja investointien tasoa aktiivisesti. Suunnittelun pohjana olevaa väestökasvutavoitetta muutetaan tarvittaessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden strategijohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, talousjohtaja Jukka Männikölle sekä kaupunkitietopäällikkö Johanna Ahlgrén-Holapalle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Johanna Ahlgrén-Holappa

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)