Yhdyskuntalautakunta, kokous 21.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 325 Yhteistoimintasopimus tiealueen rakentamisesta sekä kustannusjaosta Kangasalan ja Tampereen rajalla 

TRE:5244/10.03.02/2023

Valmistelija

  • Tietäväinen Milko, Rakennuttamisjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Maantie 309 yhdistää Lempäälän Sääksjärven ja Tampereen Ruskon alueet. Maantie on rakennettu Sääksjärven ja Hervannan välillä 1990-luvun alussa. Hervannan maankäytön muutosten myötä tietä on jatkettu Hervannan valtaväylän liittymästä Lintuhytin alueelle saakka. Lintuhytistä yhteys Ruskoon jatkuu nykyään katuna. Maankäytön kehittymisen myötä tien rakentamisesta Hervannasta itään on vastannut viime vuosina pääosin Tampereen kaupunki.

Maantie 309 kehittäminen ns. kehä 2-yhteytenä on ollut pitkään seudullinen tärkeä tiehanke, joka yhdistäisi mm. Tampere-Pirkkalan lentokentän, Hervannan, suunnitellun Saarenmaan alueen valtatiehen 12 Kangasalan suunnalla. Tiehanke ei ole ollut valtion tienrakentamisohjelmissa, vaikka sillä on tärkeä seudullinen merkitys.

Kangasalan kaupunki on aktiivisesti hankkinut maata Saarenmaan alueella ja vienyt alueen osayleiskaavaa eteenpäin. Saarenmaan osayleiskaava on hyväksytty, mutta päätöksestä tehdyn valituksen käsittely hallinto-oikeudessa on kesken. Saarenmaan alueen naapurissa, Tampereen puolella, sijaitsee Ruskon yritysalue. Lisäksi myös Lintuhytin uusi asuinalue sijaitsee Saarenmaan alueen naapurissa kuntarajan toisella puolella.

Kangasalan kaupungilla ja Tampereen kaupungilla on tarve edistää tiehanketta. Saarenmaan alue on seudullisesti merkittävä maankäytön kehittämishanke. Tien toteuttamiselle on myös Tampereen kaupungilla perusteita. Niitä ovat mm. tieliikenteen ohjaaminen tielle 309 Ruskon katuverkon sijasta sekä Kangasalan ja Tampereen yhteiset tarpeet kehittää materiaalien kierrättämistä Saarenmaan alueella.

Pirkanmaan ELY-keskus, Kangasalan kaupunki ja Tampereen kaupunki ovat neuvotelleet tien toteuttamisesta, ja lopputuloksena on esitys yhteistoimintasopimuksen laatimisesta kuntien kesken. Sopimuksen tarkoituksena on sopia Ruskonkehältä kuntarajalle (Saarenmaan alueelle) kulkevan kulkuyhteyden rakentamisesta sekä rakennuskustannusten jakamisesta.

Tien rakentamiskustannuksen Tampereen Lintuhytin alueelta Kangasalan kaupungin rajalle on arvioitu olevan noin 2.5 miljoonaa euroa. Kustannukset jaettaisiin kaupunkien kesken 50 %/50 %. Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa käytyjen neuvotteluiden perusteella valtiolla ei ole tässä vaiheessa taloudellisia mahdollisuuksia osallistua tai sitoutua tien toteuttamiskustannuksiin. Tämän Kangasalan kaupungin ja Tampereen kaupungin välisen yhteistoimintasopimuksen lisäksi laaditaan kuntien ja Pirkanmaan ELY-keskuksen välinen toteuttamissopimus hankkeen toteuttamisen tarkemmista yksityiskohdista. Lähtökohta on, että Pirkanmaan ELY-keskus vastaisi tien teettämisestä. Hanke edellyttää myös tiesuunnitelman laatimisen ja hyväksymisen ennen rakentamista. Rakentaminen voi mahdollisesti alkaa vuonna 2025, ja rakennustyön kesto on arvioilta 1-2 vuotta riippuen urakan sisällöstä ja ajoituksesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Liitteenä oleva yhteistyösopimus tiealueen rakentamisesta sekä kustannusjaosta Kangasalan ja Tampereen rajalla hyväksytään.

Johtaja Mikko Nurminen valtuutetaan tekemään sopimukseen teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Elina Karppinen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Milko Tietäväinen, Kangasalan kaupunki/kirjaamo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.