Kaupunginhallitus, kokous 20.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 464 Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteistyön tilannekatsaus 

TRE:7987/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701 ja erityisasiantuntija Max Liikka, puh. 041 730 8868, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön välinen yhteistyö on erityisen tärkeää alueen kilpailukyvyn vahvistamiseksi, kansainvälisyyden tukemiseksi ja opiskelijaystävällisen kaupungin kehittämiseksi.

Kaupungin ja korkeakouluyhteisön välistä kumppanuutta syvennettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2020 solmitulla strategisella kumppanuussopimuksella. Laajalla valmistelulla valmisteltu kumppanuussopimus linjaa yhteistyön pohjaksi yhteistyön toiminnallisia ja tutkimus- ja koulutusyhteistyön painopisteitä. Sopimus päivitettiin lokakuussa 2022 ja nykyinen sopimuskausi kestää vuoden 2025 loppuun asti.

Kumppanuussopimuksen toimintaa ohjaavat kumppaniorganisaatioista muodostuva ohjausryhmä ja seurantaryhmä.

Kumppanuussopimuksen toimeenpanon tueksi valmisteltiin keväällä 2021 toimeenpanosuunnitelma, joka linjaa toiminnallisten painopisteiden toteutuksesta. Lisäksi kumppanuudella on kolme tutkimuksellista painopistettä: muuttuva yhteiskunta ja sen vaikutukset, kestävä kaupunki suunnannäyttäjänä ja hyvinvoiva kaupunkilainen kaiken lähtökohtana. Osana tutkimuksellisten painopisteiden edistämistä on käynnistetty kaupungin tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja opetusyhteistyön (TKIO) mallin rakentaminen. Osana mallin rakentamista on tarkoitus koota hajallaan oleva Tampereen kaupungin tutkimusrahoitus yhteen TKIO-vaikuttavuuden lisäämiseksi.

Tällä hetkellä tiedeapurahatoimikunnan tehtävänä on tamperelaisen tieteellisen tutkimustyön edistäminen sekä apurahojen ja palkintojen myöntäminen väitöskirjatutkimukseen. Toimikunta myöntää apurahoja tutkijoille akateemisen väitöskirjatutkimuksen suorittamiseen ja julkaisemiseen sekä väitöskirjapalkintoja ansioituneille väittelijöille. Toimikunnalle on osoitettu vuosittain määräraha konsernihallinnon palvelu- ja vuosisuunnitelmassa. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 12.6.2023 § 291 asettanut Tampereen kaupungin tiedeapurahatoimikunnan ja valinnut sen jäsenet toimikaudeksi 1.6.2023 - 31.5.2025.

Kaupungin tutkimusrahoituksen vaikuttavuuden lisäämiseksi on syytä arvioida tiedeapurahatoimikunnan lakkauttamista jo 31.12.2024. Vuoden 2024 aikana toimikunnan toiminta jatkuisi, mutta rahoitusta järjesteltäisiin uudelleen.

Tiedeapurahatoimikunnan lakkauttamista koskeva esitys tuodaan erikseen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi vuoden 2024 aikana. Tällä hetkellä harkinnassa on, että tulevaisuudessa elinvoima- ja osaamislautakunta tekisi avustuspäätöksinä (hallintosäännön 17 § mukaisesti) vastaavan kaltaisia rahoituspäätöksiä kuin tiedeapurahatoimikunta tähän mennessä. (Vaatii myös elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteiden muutoksen.)

Elinkeino- ja osaamislautakunta on myös myöntänyt vuosittain avustuksia yliopistolle tieteellisen toiminnan edistämiseen, perinteisesti esimerkiksi eri alojen professuurien osarahoittamiseen. Vuonna 2023 on myös avustettu 40 000 eurolla Kaupin hyvinvointikampuksen TKI-kehittämistyötä. Lautakunnan osoittamat määrärahat ovat vaihdelleet vuosittain noin 70 000 - 200 000 euron välillä. Toimintamalli on ollut pitkään käytössä, mutta uudistuvassa mallissa TKI-rahoituksen kokonaisuutta on mahdollista tarkastella systemaattisemmin.

Kaupunginhallitukselle esitetään lyhyt ajankohtaiskatsaus ja esitys TKI-yhteistyömallin kehittämisestä ja kaupungin tutkimusrahoituksen uudelleenjärjestämisestä. Korkeakouluyhteistyön ajankohtaiskatsaus tuodaan tiedoksi elinvoima- ja osaamislautakuntaan sekä kaupunginhallitukselle vähintään kerran vuodessa. Laajempi ajankohtaiskatsaus tuodaan kaupunginhallituksen tiedoksi keväällä 2024.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteistyön tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Perusteluissa esitetyt linjaukset tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyömallin kehittämiseksi ja tiedeapurahatoimikunnan lakkauttamiseksi hyväksytään jatkovalmistelun pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle ja erityisasiantuntija Max Liikalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Anna-Kaisa Heinämäki, Max Liikka

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)