Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 13.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 181 Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelma 2024 (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:3749/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Maaret Kastelli, puh. 040 806 3309 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2025–2027 taloussuunnitelman kokouksessaan 13.11.2023 § 165. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta.

Palvelusuunnitelman mukaisesti elinvoima- ja osaamislautakunnan toimenpiteet kohdistuvat myös vuonna 2024 laaja-alaisesti kaikkiin strategian painopisteisiin. Yhdenvertaiset yksilöt painopisteessä korostuvat mm. yhdenvertaisuus ja syrjinnän ehkäisy toisen asteen koulutuksessa sekä palvelujen jatkuvuuden turvaaminen valmistauduttaessa työllisyyspalvelujen järjestämisvastuun siirtoon kunnille. Tekevien yhteisöjen painopisteessä jatketaan kehitystyötä yritysten toimintaedellytysten vahvistamiseksi sekä elämyskaupungin kehittämiseksi. Kansainvälisyyttä edistetään laaja-alaisesti useiden palveluryhmien toimesta muun muassa valmistautumalla englanninkielisen lukiokoulutuksen järjestämiseen sekä kehittämällä kansainvälisille osaajille suunnattuja palveluja. Kaupungin ja korkeakouluyhteisön yhteistyötä kehitetään niin ikään useilla toimenpiteillä. Lautakunnan omissa painopisteissä keskitytään työllisyyspalvelujen järjestämisvastuuseen valmistautumisen ohella kaupungin ja hyvinvointialueen välisten yhdyspintojen ja toimintamallien kehittämiseen.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan talous muodostuu kuudesta palveluryhmästä: Ammatillinen koulutus, Lukiokoulutus, Työllisyys- ja kasvupalvelut, Elinkeinopalvelut, Vetovoima ja edunvalvonta sekä Strateginen hankekehitys. Toimintakate vuoden 2024 vuosisuunnitelmassa on -108,0 milj. euroa. Toimintakate poikkeaa valtuuston hyväksymästä talousarvion sisältämästä toimintakatteesta Ammatillisen koulutuksen palveluryhmän poistoarvion tarkentumisen vuoksi. Ammatillisen koulutuksen palveluryhmän osalta sitovaa on tilikauden tulos.

Lautakunnan toimintatulot 120,4 milj. euroa muodostuvat pääosin ammatillisen koulutuksen valtionosuuksista, työllisyyden hoidon tuista ja avustuksista sekä ulkoisesta projektirahoituksesta. Ammatillisen koulutuksen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti valtiolta ammatilliseen koulutukseen saatava yksikköhintarahoitus käytetään kokonaisuudessaan ammatillisen koulutuksen järjestämiseen. Vuosisuunnitelman valmistelussa ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitukseksi on arvioitu 97,3 milj. euroa. Valtionosuustuloa esitetään oikaistavaksi OKM:n päätöksen mukaiseksi talousarviomuutoksella.

Lautakunnan toimintamenot ovat yhteensä 228,4 milj. euroa. Toimintamenoista merkittävimmän osan muodostavat henkilöstömenot (51 %) ja palvelujen ostot (19 %). Toimintamenot jakautuvat palvelukokonaisuuksittain seuraavasti: ammatillinen koulutus 46 %, lukiokoulutus 18 %, työllisyys- ja kasvupalvelut 28 %, elinkeinopalvelut 2 % (sis. Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma), vetovoima ja edunvalvonta 3 % (sis. Elämystalouden sekä Welcoming city -kehitysohjelmat) ja strateginen hankekehitys 3 %. Työmarkkinatuen kuntaosuus sisältyy työllisyys- ja kasvupalvelut palveluryhmän avustuksiin ja sen suuruudeksi on vuoden 2024 vuosisuunnitelmassa arvioitu 24,5 milj. euroa.

Lautakunnan investointisuunnitelma on yhteensä 2,1 milj. euroa ja se sisältää ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen investoinnit. Lukiokoulutuksen investoinnit kohdistuvat koneisiin ja laitteisiin. Ammatillisen koulutuksen hankinnat kohdistuvat ajoneuvojen, liikkuvien työkoneiden, kevyiden ja raskaiden koneiden sekä muiden laitteiden hankintaan.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelmaan sisältyvät seuraavat valtuustoon nähden erikseen sitovat erät:

  • Ammatillinen koulutus, tilikauden tulos: 0,0 milj. euroa
  • Ammatillisen koulutuksen nettoinvestoinnit: -2,0 milj. euroa
  • Viiden tähden keskusta - kehitysohjelma, toimintakate: -4,978 milj. euroa
  • Hiedanranta - kehitysohjelma, toimintakate: -0,452 milj. euroa
  • Älykaupunki kaupunkilaisille - kehitysohjelma, toimintakate: -1,308 milj. euroa
  • Elämystalouden kehitysohjelma, toimintakate: -1,072 milj. euroa
  • Welcoming city -kehitysohjelma, toimintakate: -0,500 milj. euroa

 

Elinvoima- ja osaamislautakuntaan nähden sitovaa on kunkin palveluryhmän toimintakate, pois lukien valtuustoon nähden erikseen sitovat erät.

Hallintosäännön (1.6.2023) § 17 mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta vuosisuunnitelmien hyväksymisestä. Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelma 2024 sekä hankintasuunnitelma (vuosisuunnitelman liite) ovat tämän asian liitteinä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja

Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuoden 2024 vuosisuunnitelma hyväksytään.

Palvelualueen johtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Nina Mustikkamäki, Regina Saari, Kirsi Viskari, Mari Aalto, Timo Antikainen, Anna-Kaisa Heinämäki, Tero Tenhunen, Maaret Kastelli, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.