Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johtokunta, kokous 22.11.2023

§ 66 Varikon tarveselvitys 

TRE:4445/10.03.06/2021

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Pekka Pirhonen,​ puh. 0400 172 328,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

TKL:n johtokunta on vuoden 2023 aiemmissa kokouksissaan käsitellyt varikkoa koskevaa tarveselvitystä ja sen mukaisten investointiratkaisujen aiheuttamien kustannusten ja hyötyjen vaikutusta TKL:n liiketoiminnan kannalta. Tavoitteena on löytää investointitaso, joka mahdollistaa kustannuksiltaan kilpailukykyisen liiketoiminnan harjoittamisen tilatun liikenteen laatuvaatimukset huomioiden.

TKL:n, Nyssen ja Kitian toimesta on selvitetty mahdollisuutta keväällä 2023 käsiteltyä tarveselvitystä kevyempään ratkaisuun, jonka investointi- ja käyttökustannukset jäisivät alemmiksi, huomioiden kuitenkin tilaajan suunnitteleman ns. superbussikaluston laadun edellyttämät tukitoiminnot.

Päivitetyssä tarveselvityksessä on linja-autojen sisäsäilytystiloja rajattu TKL:n tulevaisuuden keskeiseksi kalustoksi suunniteltujen sähkönivelbussien (superbussien) käyttöön. Saman aikaisesti on muulle kalustolle kohdennettu varikkopysäköinti ja latauspisteet kevytrakenteisempien katteiden ratkaisulla.

Päivitetyn suunnitelman mukaiset rakennuskustannukset ovat aiempaa suunnitelmaa alemmat, jääden noin 16.8 miljoonaan euroon.

Tarveselvityksen päivityksessä on tarkasteltu myös mahdollisuutta Nekalan varikon kunnostamiseen. Tilapalveluiden asiantuntija-arvion perusteella kohteen saneeraaminen ei kuitenkaan olisi taloudellisesti perusteltu ratkaisu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Pirhonen Pekka, Toimitusjohtaja

Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johtokunta päättää

merkitä tiedoksi päivitetyn tarveselvityksen ja

että tarveselvityksen hyväksymisestä ja sen lähettämisestä kaupunginhallituksen käsiteltäväksi päätetään seuraavassa johtokunnan kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.