Yhdyskuntalautakunta, kokous 5.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 344 Versonpuiston ja Tesomanpuiston yleissuunnitelmat 

TRE:4810/10.03.04/2023

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Kaisa Rantee, puh. 040 487 0900, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh, 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asemakaavan 8539 mukainen viheralueiden yleissuunnitelma

Asemakaavan 8539 viheralueita ovat Versonpuisto (VP-4), Tesomanpuisto (VL-7) ja Sivuverson (EVS), Arvanpartaan (EVS) ja Kaarensyrjän (EV-11) suojaviheralueet. Viheralueet ovat osa yleiskaavan keskuspuistoverkostoa. Suunnittelualue sijaitsee Ikurin kaupunginosassa. Versonpuiston ja Sivuverson yleissuunnitelmat on esitetty piirustuksessa numero 18/22399/2 ja Tesomanpuiston, Arvanpartaan ja Kaarensyrjän yleissuunnitelmat piirustuksessa numero 18/22400/2. 

Versonpuisto ja Sivuverso

Asemakaavan 8539 uusien asuinkortteleiden vuoksi jalankulku-, pyöräily- ja hiihtoreitteihin tulee muutoksia ja Tesoman ja Haukiluoman suuntaan johtavat reitit sijoittuvat jatkossa Versonpuistoon ja Sivuversoon. Pistokaspolku ja Raadinpolku ovat talvikunnossapidettäviä ja valaistuja reittejä, joiden varrelle asennetaan levähdyspenkkejä. Latureitti rakennetaan Versonpuiston itäreunalle ja Raadinpolun yli rakennetaan hiihtosilta. Latureitti valaistaan. Puistoon rakennetaan hulevesien viivytysallas, oleskelunurmia, avoimia niittyalueita sekä istutetaan runsaasti uutta monilajista puustoa. Versonpuisto on entistä kaupungin taimistoa ja sen maisemakuva on nykyisin puoliavoin. Suunnitellut istutukset lisäävät puiston latvuspeitteisyyttä ja vahvistavat pohjois-eteläsuuntaista ekologista yhteyttä ja liito-oravien kulkureittiä. Puita istutetaan myös Sivuverson suojaviheralueelle Myllypuronkadun reunaan. Uusien jalankulun ja pyöräilyn reittien kunnossapitoluokka on B1. Hulevesialtaan kunnossapitoluokka on E8, niittyalueiden A3 maisemaniitty ja nurmialueiden R3 käyttöviheralue.

Tesomanpuisto, Arvanparras ja Kaarensyrjä

Tesomanpuistossa on varttunutta metsää ja siellä kasvaa kookkaita kuusia, mäntyjä ja lehtipuita. Alue on tärkeä hulevesien johtamisen ja viivyttämisen kannalta. Tesomanpuistoon rakennetaan asemakaavan 8539 mukaiset asuinalueille johtavat kävelyn ja pyöräilyn reitit eli Maakaarenpolku ja Raadinraitti. Tesoma-Lamminpää ladulle rakennetaan uusi linja Tesomanluoman itäpuolelle, sillä nykyisen ladun kohdalle Tesoman valtatien varteen alkaa rakentua uusi asuinkortteli. Ladun sijainti on asemakaavan mukainen ja sen sijoittelussa on huomioitu alueen luontoarvot. Uusien reittien ja hulevesirakenteiden kohdalta poistetaan puustoa, mutta muutoin alueen metsäisyys ja luonnonmukaisuus säilyvät. Nykyinen luode-kaakko -suuntainen reitti säilyy ulkoilureittinä ja sen kunnossapitoluokka on B2. Maakaarenpolku ja Raadinraitti valaistaan, niiden varteen asennetaan levähdyspenkkejä ja niiden kunnossapitoluokka on B1. Arvanpartaan suojaviheralueen puusto säilytetään. Kaarensyrjän suojaviheralueelle istutetaan säilytettävän puuston lisäksi uutta puustoa.

Nähtävillä olo ja palaute

Viheryleissuunnitelmaluonnokset olivat nähtävänä ja kommentoitavana 9.–23.11.2023 Tampereen kaupungin internetsivuilla ja maastossa. Suunnitelmaluonnoksista annettiin kolme palautetta, joista kahdessa vastustettiin asemakaavan asuinkorttelialueita ja uuden latulinjauksen rakentamista Tesomanpuiston metsäalueelle. Yhdessä palautteessa vastustettiin maankäytön muutosta, mutta nähtiin hyvänä, että kapea puistoalue on suunnitteilla. Vastustuksen perusteena oli puustoisten alueiden pirstoutuminen ja ladusta seuraavat puiden kaatotarpeet. Yleissuunnitelmassa Tesoma-Lamminpää-ladun muutos on pidetty palautteista huolimatta ennallaan, jotta latuverkosto saadaan säilytettyä nykyisessä laajuudessaan Tesomalle saakka. Latulinjauksen siirtotarve on huomioitu asemakaavassa ja yleissuunnitelmat on tehty asemakaavan mukaisesti. Luontoarvojen huomioiminen on varmistettu vielä yleissuunnitteluvaiheessa tehdyillä maastokäynneillä. Yleissuunnitelmia käytetään rakennussuunnitelmien pohjana. Rakennussuunnitelmissa esitetään tarkentuneet tasaussuunnitelmat, pintamateriaalit, istutettava kasvillisuus lajeittain sekä valaistus-, kaluste- ja varustetiedot. 

Pinta-alat, kustannusarviot ja neliöhinta

Versonpuiston ja siihen liittyvän Sivuverson pinta-ala on yhteensä noin 10 400 neliömetriä. Alueiden kustannusarvio on yhteensä noin 590 000 euroa ja neliökustannus noin 57 euroa/neliömetri. 

Tesomanpuiston, Kaarensyrjän ja Arvanpartaan kokonaispinta-ala on noin 61 000 neliömetriä, josta rakennustöin muuttuvaa aluetta on noin 13 500 neliömetriä. Alueiden kustannusarvio on 360 000 euroa ja muuttuvien alueiden neliökustannus noin 27 euroa/neliömetri. 

Rakennusajankohta

Tavoitteena on aloittaa asemakaava-alueeseen liittyvän infran rakentaminen vuosien 2023 ja 2024 taitteessa. Viheralueiden rakentaminen alkaa työnaikaisten hulevesirakenteiden, reittien ja ladun rakentamisella. Viheralueiden viimeistelytyöt jakautuvat seuraaville vuosille.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Versonpuiston, piirustus nro 18/22399/2, ja Tesomanpuiston, piirustus nro 18/22400/2, yleissuunnitelmat hyväksytään kustannusarvioineen rakennussuunnittelun pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mikko Heinonen, Timo Koski, Kaisa Rantee, Marika Viinanen, Salla Leppänen, Kimmo Mäkinen, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Janne Syrjä, Anne Ravaska, Petri Kujala (Tampereen Infra Oy), Teemu Kylmäkoski (Tampereen Infra Oy)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.