Kaupunginvaltuusto, kokous 18.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 193 Asemakaavan muutosehdotuksen nro 8615 toteuttamiseen liittyvä vaihtokirja kaupungin ja Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltin välillä 

TRE:5426/02.06.02/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi

Perustelut

Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltin omistamalla tontilla 837-113-453-8 on maanomistajan aloitteesta vireillä asemakaavamuutos nro 8615. Kaavamuutokseen nro 8615 sisältyy myös kaupungin omistamia alueita ja tontteja.

Asemakaavamuutoksella rakentamaton toimitilakortteli muuttuu asuinrakentamiseen. Tarkoitus on myös purkaa 1990-luvulla rakennettu vajaakäytöllä oleva toimistorakennus ja korvata se uusilla asuinrakennuksilla. Tontilla oleva muuntamorakennus tulee toimimaan asukkaiden yhteistilana. Asuinkortteleihin ajo tapahtuu Tampereen valtatiellä olevan maanalaisen kiertoliittymän kautta. Entinen höyryvoima-asema jää toimitilarakennusten korttelialueeksi, kuten nykyäänkin. Öljysäiliölle osoitetaan asemakaavamuutoksessa oma tontti.

Ehdollisella vaihtokirjalla järjestetään maanomistus siten, että Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltin omistukseen tulee kaupungin omistama osuus AL-korttelialueesta muodostettavien tontin 14 osalta sekä siirtyy kaupungin omistaman maa-alueen osalta tonttien 14 ja 15 rakennusoikeuden mukainen osuus AH-10-korttelialueen tontista 19 sekä muuntamorakennuksesta. Kaupungille tulee asemakaavamuutoksen mukaisten AL-korttelialueen tonttien 16, 18 ja 20 rakennusoikeuden mukainen osuus Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltin omistamasta AH-10-korttelialueen tontinosasta 19 ja määräala KTY-2-korttelialueen tontista 21.  Tontin 837-113-453-8 kiinteistökaupan mukainen sopimussakko rakentamisvelvollisuudesta on siirretty Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltin omistukseen tuleville AL-korttelialueen tonteille 14 ja 15. Kaupungin luovuttamien maa-alueiden arvo on 3 282 073 ja yhtiön luovuttamien maa-alueiden arvo on 125 000 euroa. Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltti maksaa kaupungille vaihtokirjan perusteella välirahaa 3 157 073 euroa.

Asemakaavamuutoksen alueella kaupungille tulee ehdollisten vaihtokirjojen perusteella  AL-korttelialueiden rakennusoikeudesta 11 900 rakennusoikeuden kerrosneliömetriä ja yhtiöille tulee 10 100 rakennusoikeuden kerrosneliömetriä, josta Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltille tulee 7 675 rakennusoikeuden kerrosneliömetriä. Kaupunki saa sille tulevien maa-alueiden myötä tulevan rakennusoikeuden lisäksi kokonaisuudessaan välirahaa yhtiöiden välisistä vaihtokirjoista 406 062 euroa ja maankäyttösopimuskorvausta yhdyskuntarakentamisen kustannuksia varten 1 232 266 euroa. 

Asemakaavamuutokseen nro 8615 liittyen on myös allekirjoitettu 15.11.2023 kaupungin ja yhtiöiden välillä erilliset ehdolliset maankäyttösopimukset sekä toteutussopimus. Toteutussopimuksessa on osapuolena Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltin ja Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvirran lisäksi YIT Suomi Oy.

Neuvottelujen pohjalta on kiinteistötoimi yhdessä lakimiesosaston kanssa laatinut tämän päätöksen liitteenä olevan, kaupungin ja Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltin välisen, asemakaavamuutokseen nro 8615 liittyvän, 15.11.2023 allekirjoitetun vaihtokirjan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Liitteenä oleva kaupungin ja Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltin välinen, asemakaavamuutokseen nro 88615 liittyvä, 15.11.2023 allekirjoitettu ehdollinen vaihtokirja hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmille. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja, Virpi Ekholm, puh. 040 020 5044 ja kehityspäällikkö Jani Kiiskilä, puh. 050 350 3029, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Liitteenä oleva kaupungin ja Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltin välinen, asemakaavamuutokseen nro 88615 liittyvä, 15.11.2023 allekirjoitettu ehdollinen vaihtokirja hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kiinteistö Oy Tampereen Ratinanvoltti, Heli Toukoniemi, Virpi Ekholm, Jani Kiiskilä, kitiatalous, Juha Perämaa, Mikko Vainiomäki, Petri Kantola, Tiia Kuisma

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.