Kaupunginhallitus, kokous 6.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 451 Taiteen perusopetuksen musiikki- ja tanssikoulutuksen järjestämisen kehittämisperiaatteet Tampereella 

TRE:5240/12.01.01/2023

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja
  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050 411 3033 ja kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sivistyspalvelujen kulttuurin palveluryhmä on saanut tehtäväkseen selvittää Tampereen musiikin ja tanssin koulutuksen nykytilaa ja mahdollisia ratkaisuja. Tampereen Konservatorion (koulutuksen järjestäjä Tampereen Musiikkiopiston Säätiö sr) talousvaikeudet ja tilahaasteet sekä Pirkanmaan musiikkiopiston (koulutuksen järjestäjä Tampereen NMKY ry, myöhemmin PMO) tilahaasteet on tarkoitus ratkaista vuoden 2023 aikana. Tavoitteena on turvata monipuolinen musiikkikoulutus Tampereella ja vahvistaa kaupungin asemaa luovien alojen koulutuksen mahdollistajana.

Tampereen kaupunki myöntää vuosittain toiminta- ja tila-avustuksina Konservatoriolle ja PMO:lle yhteensä noin 1,5 milj. euroa.

Konservatoriotalon omistava Tampereen Konservatoriotalon Säätiö sr on siirtänyt konservatoriorakennuksen peruskorjaukseen aiemmin suunnitellun 700 000 euron alkupääoman Konservatoriolle sen toimintaa varten, mahdollistaakseen musiikinopetuksen jatkumisen helmikuuhun 2024 saakka. Konservatorion arvioitu tappio vuodelle 2024 on 380 000 euroa. Keskeinen syy tähän on henkilöstö- ja tilakustannusten kasvu. Toimenpiteet tappion pienentämiseksi ovat käynnissä, mutta tilanteen kokonaisvaltainen ratkaisu vaatii kaupungin sitoutumista Konservatorion talouden ja tilaongelman ratkaisemiseksi yhtenä kokonaisuutena.

Tilanteen ratkaisemisen vaihtoehtotarkastelu

Kaupunki on tutkinut vaihtoehtoja, kuinka Konservatorion ja PMO:n toiminta olisi tulevaisuudessa mahdollista järjestää. Eri vaihtoehtoja on punnittu muun muassa avustusten lisäämisen ja konservatoriorakennuksen ostamisen näkökulmista.

Toteuttamiskelpoisimmaksi ratkaisuksi on noussut Konservatoriotalon Säätiön ehdotus, jossa se luovuttaisi nykyisen konservatoriorakennuksen kaupungille kehityskohteeksi joko vastikkeetta tai nimellisestä hinnasta. Konservatoriotalon Säätiö on lähettänyt Patentti- ja rekisterihallitukselle ennakkotarkastushakemuksen 26.4.2023 tekemästään sääntömuutoksesta. Sääntömuutosten tarkoitus on ollut se, että säätiö voi luovuttaa konservatoriorakennuksen Tampereen kaupungille. Ehtona luovutukselle tulee olemaan, että kaupunki sitoutuu järjestämään uudet tilat sekä Konservatorion että PMO:n musiikin- ja tanssinopetukselle. Patentti- ja rekisterihallitus on 7.7.2023 tehnyt ennakkotarkastuspäätöksen, jossa se on hyväksynyt sääntömuutokset.

Konservatoriotalon säätiön esittämässä vaihtoehdossa kaupunki ylläpitäisi Konservatorion ja PMO:n nykyisiä tiloja siihen asti, kunnes se on osoittanut toiminnalle uudet tilat. Tämä vaihtoehto mahdollistaisi toimijoille selkeän ja läpinäkyvän rahoitusmallin sekä yhdenmukaistaisi Konservatorion ja PMO:n tila-avustuskäytäntöjä. Rakennus siirtyisi kaupungin taseeseen korvauksetta ja ilman ehtoja.

Kaupungin ehdot talous- ja tilaratkaisuihin sitoutumiseksi

Jotta Tampereen kaupunki pystyisi sitoutumaan konservatoriorakennuksen ottamiseen taseeseensa, on musiikinopetuksen tulevaisuutta katsottava kokonaisuutena. Konservatorion ja PMO:n tilojen ja toiminnan kustannusrakennetta on tarkasteltava, ja toimijoiden on pystyttävä toimimaan nykyistä kustannustehokkaammin. Kaupunki asettaisikin tila- ja toiminta-avustusratkaisun ehdoksi, että yhteisesti ryhdytään selvittämään järjestelyä, jossa kaupunki avustaa viimeistään vuodesta 2027 alkaen vain yhtä laajaa oppimäärää antavaa musiikin perusopetustoimijaa.

Kaupungin ehto kannustaa Konservatorion ja PMO:n hallinnolliseen yhdistymiseen. Neuvottelut mahdollisesta yhdistymisestä tulee aloittaa mahdollisimman pikaisesti. Tampereen kaupungin näkemys on, että hallinnollisen yhdistymisen myötä toimijoiden olisi mahdollista kehittää uusia palveluita ja tehostaa tilojen käyttöä. Samalla tulee huolehtia, että tulevan toiminnan laajuus mahdollistaa toimijoiden saaman valtionosuuden tason pysymisen vähintään nykyisellä tasolla.

Tilaratkaisujen vaihtoehtotarkastelu

Kaupunki on tutkinut selvityksen yhteydessä musiikki- ja tanssikoulutuksen toiminnalle tilaratkaisuvaihtoehtoja. Tarkastelussa on ollut muun muassa nykyisten tilojen peruskorjaus sekä toimijoiden sijoittuminen samaan osoitteeseen Pyynikille tai Hiedanrantaan.

Toteuttamiskelpoisimmaksi ratkaisuksi on noussut vaihtoehto, jossa uudet tilat rakennetaan osaksi Hiedanrannan kulttuurin ja luovan alan keskittymää, joka on osa alueen elämystalouden ekosysteemiä. Tämä vaihtoehto on osoittautunut tarkastelussa kaupungille edullisimmaksi. Ratkaisussa tilat vuokrattaisiin Hiedanrannan kehitys Oy:n omistamasta kiinteistökokonaisuudesta Hiedanrannasta Konservatorion ja PMO:n yhdistetylle toiminnalle. 

Ratkaisu edistää merkittävän vetovoimakohteen rakentumista Tampereelle ja tukee oppilaitosten yhteistyötä sekä uuden toiminnallisen kokonaisuuden kehittämistä. Muissa vaihtoehdoissa kaupungin vuosittaiset vuokra- ja investointikustannukset olisivat huomattavasti korkeammat, eivätkä ne tarjoaisi yhtä suuria synergiaetuja kuin Hiedanrannan vaihtoehto. 

Tilat sijoittuisivat Hiedanrannan vanhaan tehtaaseen ja edellyttävät perusparannusta aiottuun käyttötarkoitukseen. Tilojen on suunniteltu valmistuvan käyttöön vuonna 2028.

Kaupungin periaatteet Tampereen musiikki- ja tanssikoulutuksen järjestämisen kehittämiseksi

  • Tampereen kaupunki tekee tarjouksen ehdoista, joilla kaupunki hankkii vuokraoikeuden ja rakennuksen (kohteen kiinteistötunnus 837-107-115-1-L1) Tampereen Konservatoriotalon Säätiö sr:ltä kehityskohteeksi tammikuusta 2024 alkaen. 
  • Kaupunki ylläpitää Konservatorion ja PMO:n nykyisiä tiloja enintään vuoden 2028 loppuun saakka. 
  • Kaupunki ei peruskorjaa nykyistä konservatoriorakennusta, vaan järjestää korvaavat tilat PMO:n ja Konservatorion musiikinopetukselle sekä Konservatorion järjestämälle tanssinopetukselle.
  • Tampereen kaupungin tavoite on, että sen Konservatoriolle ja PMO:lle antama tila- ja toiminta-avustus ohjataan viimeistään vuodesta 2027 alkaen yhdelle musiikin laajaa oppimäärää antavalle perusopetustoimijalle.
  • Kaupunki avustaa Konservatoriota ja PMO:ta kaupungin avustusperiaatteita noudattaen edellyttäen, että tila- ja toiminta-avustusten myöntämisen ehdot täyttyvät. Tila- ja toiminta-avustusten tarkoitus on varmistaa Konservatorion ja PMO:n toiminnan jatko Konservatorion ja PMO:n toimintojen yhdistämiseen saakka. Tila- ja toiminta-avustusten myöntämisestä ja määrästä päätetään vuosittain erikseen.
  • Järjestelyn edellyttämät päätökset tekee erikseen Tampereen kaupungin toimivaltainen viranomainen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Perusteluissa esitetyt periaatteet taiteen perusopetuksen musiikki- ja tanssikoulutuksen järjestämisen kehittämiseksi Tampereella hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Lauri Savisaarelle, kulttuurijohtaja Juha Ahoselle, kehittämispäällikkö Jaakko Laurilalle sekä Tampereen Tilapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Petri Mölsälle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Jaakko Stenhäll oli poissa kokouksesta klo 14.41-15.00 välisen ajan.

Tiedoksi

Juha Ahonen, Jaakko Laurila, Jouni Auramo / Pirkanmaan musiikkiopisto, Sampsa Konttinen / Tampereen Konservatorio, Markku Lahtinen / Tampereen Musiikkiopisto Säätiö sr, Timo Sinervo / YMCA Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)