Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 10 Valtuustoaloite Tampereen uuden valtakunnallisen vastuumuseotehtävän huomioimiseksi kaupungin toiminnoissa ja viestinnässä – Aila Dündar-Järvinen 

TRE:5682/00.00.01/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Saloniemi Marjo-Riitta, Erityisasiantuntija, Marjo-Riitta.Saloniemi@tampere.fi

Perustelut

Valtuutettu Aila Dündar-Järvinen jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.11.2023 aloitteen otsikolla Tampereen uuden valtakunnallisen vastuumuseotehtävän huomioimiseksi kaupungin toiminnoissa ja viestinnässä. Ajankohtainen aloite korostaa MuseoX-hankkeen merkitystä ja sen vaikutuksia Tampereen kaupungin  toimintaan ja viestintään. Aloitteen sisältämät kohdat on jo huomioita MuseoX-hankkeen kehittämistyössä.

Taustaa

MuseoX on Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden yhteinen hanke, joka on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän valtakunnallisen vastuumuseotehtävän ja rahoituksen. Uusi ja innovatiivinen museohanke keskittyy viestintään, peleihin, postiin ja digitaaliseen elämään. Hankkeen tavoitteena on luoda uusi, valtakunnallisesti toimiva museo, jonka toiminta alkaa vuonna 2024. 

MuseoX edistää ymmärrystä medioituneesta maailmasta, ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, tieto- ja tavaravirroista sekä niiden muutoksesta. Aihealue on erityisen tärkeä nyky-yhteiskunnassa, jossa digitaalinen viestintä ja vuorovaikutus ovat keskeisessä roolissa. 

Uusi museo tulee toimimaan museokeskus Vapriikissa Tampereella ja digitaalisilla alustoilla verkossa. Tämä mahdollistaa laajan yleisön tavoittamisen sekä paikan päällä että verkossa. MuseoX-hanke on merkittävä askel kohti tulevaisuuden museotoimintaa, jossa yhdistyvät perinteinen museo-osaaminen ja nykyaikaiset digitaaliset alustat.

Vastuustoaloitteen kohtien huomioiminen MuseoX-hankkeen kehittämisessä

Postimuseo ja Tampereen historialliset museot, ovat huomioineet aloitteen nostamat keskeiset kohdat vastuumuseotoiminnan kehittämisessä muun muassa seuraavasti: 

Uusi vastuumuseotehtävä:
MuseoX-hankkeen merkitys ja rooli viestinnän, pelien, postin ja digitaalisen elämän alalla on tunnistettu kansallisesti tärkeäksi kokonaisuudeksi sekä hankkeen sisältöjen että sen poikkeuksellisen toimintamallin näkökulmista. Hankkeen tavoitteena on edistää ymmärrystä medioituneesta maailmasta ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Museon vastuualueeseen kuuluu myös valtakunnallinen syntysähköisen materiaalin tallentaminen ja uuden viestinnän ja digitaalisen elämän teemoihin keskittyvän ydinnäyttelyn avaaminen Vapriikissa vuonna 2026. 

Toiminnan integrointi:
MuseoX-hanke sisältyy sekä Postimuseon että Tampereen historiallisten museoiden strategioihin ja kehittämissuunnitelmiin. Tämän lisäksi hanke vastaa Tampereen kaupungin valtuustokauden ja pormestariohjelman tavoitteisiin sekä poikkihallinnollisen elämystalouden kehittämisohjelman tarkoitukseen vahvistaa Tampereen asemaa keskeisenä kansallisena kulttuurikaupunkina myös tulevaisuudessa. Yhteistyömuseot ovat jo tarjonneet tarvittavia resursseja ja hankkeelle, sekä edistäneet hankkeen näkyvyyttä omassa viestinnässään. 

Viestinnän merkitys:
Museot ovat aktiivisesti tiedottaneet ja markkinoineet MuseoX-hanketta ja sen merkitystä yleisölle. Hankkeen myötä järjestetään myös työpajoja, tapahtumia ja näyttelyitä, jotka liittyvät museon valtakunnalliseen vastuumuseotehtävään. 

Kuntalaisten osallistaminen:
MuseoX-hankkeen kehittämiseen sisältyy vahva kuntalaisvaikuttamisen näkökulma. Kuntalaisia rohkaistaan antamaan palautetta ja osallistumaan museon toimintaan. Tavoite on myös, että MuseoX tekee yhteistyötä paikallisten yritysten, oppilaitosten, yliopistojen ja julkishallinnollisten organisaatioiden kanssa. 

Jatkuva arviointi ja kehitys:
Postimuseo ja Tampereen historialliset museot ovat kansallisesti tunnustettuja oman alansa museotoimijoita. Opetus- ja kulttuuriministeriön MuseoX-hankkeelle vuosille 2024–2027 myöntämä rahoitus itsessään ohjaa toimijoita aktiivisesti seuraamaan ja arvioimaan MuseoX-hankkeen toteutusta ja sen vaikutuksia. Sisältöä ja toimintatapaa päivitetään ja muokataan saadun palautteen, tiedon lisääntymisen sekä toimintaympäristön muutosten mukaan.

Yhteenveto

Yleisesti voidaan todeta, että MuseoX-hankkeessa on otettu huomioon valtuustoaloitteessa esiin nostetut kohdat ja hankkeen osapuolet ovat sekä tunnistaneet että sitoutuneet kehittämään vastuumuseotoimintaansa edellä kuvattujen periaatteiden mukaisesti. 

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Savisaari Lauri, Johtaja, Lauri.Savisaari@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Aila Dündar-Järvisen valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Museonjohtaja Marjo-Riitta Saloniemi, puh. 050 553 8671 ja kulttuurijohtaja Niina Salmenkangas, puh. 040 800 4404, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Aila Dündar-Järvisen valtuustoaloite ja siihen annettu kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Aila Dündar-Järvinen, Marjo-Riitta Saloniemi, Niina Salmenkangas, Jaana Leppäkorpi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)