Kaupunginhallitus, kokous 22.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 16 Tampereen kaupungin edunvalvonnan painopisteet 2024 

TRE:174/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Yhteysjohtaja Maggie Keskinen, puh. 040 703 1145 ja kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtion ja kuntien toimintaa haastavat julkisen talouden heikko tilanne, joka näkyy kauttaaltaan eri sektoreiden resurssoinneissa suhteessa tarpeisiin. Samaan aikaan kestävyysvajeen ratkaisemisen kannalta keskeisiä kehittämistoimia, kuten digitalisaatiota, kansainvälisten osaajien houkuttelua ja kilpailukykyä vahvistavia investointeja tulisi edistää. Myös turvallisuusympäristön muutos vaikuttaa eri toimialoilla ja vaatii panostuksia. Ilmiöt, kuten segregaatio ja ilmastonmuutoksen hallinta, ovat lisäksi keskeisiä kaupunkien ja valtion yhteisellä agendalla. Suurten kaupunkien ja valtion kumppanuutta tuleekin vahvistaa, jotta yhteisiin yhteiskuntaa haastavia kysymyksiä voidaan ratkoa kestävästi. Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen on tuonut mukanaan kaupungin kannalta keskeisen uuden yhdyspinnan valtion kanssa, joka vaikuttaa toimintaan ja talouteen merkittävästi. Kaikkea tätä kirittää myös Tampereen kaupungin voimakas väestönkasvu, joka haastaa kaupunkikehityksen niin palveluiden järjestämisessä kuin kestävässä kaupunkikehityksessä ja asunto- ja koulutuspolitiikassa.

Edunvalvonnan vuodesta 2024 on odotettavissa aktiivinen, sillä Orpon hallitusohjelman toimeenpano on käynnistynyt ja valtionhallinnossa on lähtenyt liikkeelle useampi kaupunkiin vaikuttava lainsäädännön uudistushanke. Konkreettisia kuntiin vaikuttavia uudistuksia ovat mm. työvoimapalveluiden lainsäädännön tarkistukset, valtionosuusjärjestelmän ja kuntien rahoituksen kokonaisuuden uudistaminen, aluehallinnon uudistus, alueidenkäyttölain uudistus ja MAL-sopimusten solmiminen. Kansalliseen edunvalvontaan kytkeytyy myös keväällä 2024 pidettävät EU-vaalit, jonka myötä uudistetaan ja päivitetään EU:n keskeiset strategiset ohjelmapaperit parlamentin ja komission työskentelyn osalta.

Vuonna 2024 kaupungin edunvalvonnan painopisteet ovat Liikenne 12 -ohjelman päivitys, MAL-sopimusneuvottelut, kuntatalouden kokonaisuus, TE2025-uudistus, osaavan työvoiman saatavuus, valtion ja kuuden suurimman kaupungin välinen strateginen allianssi sekä Suomen EU-politiikkaan vaikuttaminen. Toimintaympäristön muutokset näkyvät vahvasti kaupungin edunvalvonnan kokonaisuuksissa. Tampereen kaupunki tekee edunvalvonnassa kiinteää yhteistyötä Pirkanmaan edunvalvontaryhmän (Kauppakamari, Pirkanmaan yrittäjät, Korkeakouluyhteisö, Pirkanmaan liitto, Business Tampere Oy, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä) kanssa. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin edunvalvonnan painopisteet 2024 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Mikko Nurmiselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle, yhteysjohtaja Maggie Keskiselle sekä edunvalvonta-asiantuntija Tiina Elovaaralle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Aarne Raevaara saapui ja varajäsen Yrjö Schafeitel poistui kokouksesta.

Jaakko Mustakallio oli poissa kokouksesta klo 14.00-14.38 välisen ajan.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Maggie Keskinen, Anna-Kaisa Heinämäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)